Får du noget ud af at gemme god vin i 5 år?

I vores konsumsamfund bliver det meste gode vin drukket for hurtigt. Hvem pokker skal gemme det til det er drikke modent? Producenten er kapitalist, importøren prøve at lave penge så han kan købe en ny bil. Vinhandleren skal have dækket bare lidt af sine omkostninger ind, så der også er til årets skiferie. Til sidst er der kun dig! IMG_8995Du skal gemme god vin i ca. 5 år, så får du nemlig en god smagsoplevelse. Gemme vin er sjovt.

Definition: god vin er vin i prislejet 100 – 300 kroner.

En grov generalisering, men hvad pokker. Vi taler om vine med typisk smag af deres oprindelse. Smag af det der står på etiketten. Typicitet er min favoritord. Disse vine bør være fremstillet med kærlighed fra producenten. Sunde druer fra et godt terroir. Vi taler ikke om absolut topvin, men gode ærlige vine. Disse vine sælges i konsumsamfundet så hurtigt som muligt. Kig på hylderne hos din vinhandler. Haut Medoc, Rhone, Languedoc, Brunello, Barbera, Barolo – alt sammen vine der sælges unge, men er bedst efter 8 – 10 år.

Prøv at køb et mindre lager af disse vine og gem der i nogle år, se hvordan de udvikler sig, nyd de ekstra nuancer og den ekstra kompleksitet der kommer frem i vinen. Samme pris for dig, men større smagsoplevelse. Glem at tjene penge på det her, det er ikke tanken. Disse vine kommer ikke til at stige i pris, kun i smag.
Læs lidt om de ekstra noter her.

Jeg bor ikke på et stort slot med en lækker dyb vinkælder, blot i et standard rækkehus. Eneste sted at gemme vin her er under trappen. Det sted hvor temperaturen er mest stabil. Desværre for varm, men til opbevaring i 5 – 10 år er det ok. Vinen vil ved denne lidt for høje temperatur udvikle sig hurtigere, og knap så elegant, som ved optimale betingelser. Her er et par flasker som jeg har haft liggende i et par år.

2006 Weingut Eser, Riesling Spätlese, Oestricher Doesberg, Rheingau – en vin jeg har fulgt fra den blev frigivet, i flere årgange. En vin der som ung er sød, frisk og lidt mere spinkel i sit udtryk. Nu med få år i kælderen er der dyb moden tropisk frugt. Mineralsk petroleum, som der kommer i moden riesling. En god sødme, der balanceres af frugten og syren. Vinen har taget på i vægt, så den fylder mere men stadig har sin friskhed. Ja, tysk riesling er muligvis bedste bud at gemme for at opleve den ekstra dimension.

2006 Thunevin-Calvet, Vin de Pays Cotes Catalanes – en kraftfuld vin baseret på Grenache fra gamle stokke. Ikke verdens største årgang i området, men her har den udviklet mere peber, tobak og animalsk røget stil. Som ung var denne en frugtbombe, nu med mindre frisk frugt men mere kompleksitet. Se denne som et eksempel på Languedoc som har udviklet den råhed som området byder på når den unge frugt er gemt lidt af vejen.

2006 Domaine Belle, Les Pierelles, Crozes Hermitage – ren Syrah fra en parcel lige nedenfor Hermitage højen. Som ung en ren peber bombe, nu med saftige blommer og underliggende bacon. En herlig sort vin der har holdt fast i den friske frugt, men kombineret det med større dybde. Nordrhone byder på super flotte rødvine på ren Syrah, som virkelig behøver et par år for at samle sig og vise hvad de kan. Aftenens bedste råd; køb Crozes Hermitage, Saint Joseph eller Cornas og gem det. Drik det ikke ungt, selv om det smager godt.

Disclaimer: alle vine indkøbt da jeg arbejdede for Skjold Burne, som bør have de aktuelle årgange.