Portvin gennem 3 århundreder til Port Wine Day

Port wine day 2016 bød på mange gode oplevelser. Højdepunktet var igen årets Masterclass, som skulle fejre 260 året for distriktets demarkering i 1756. Hvordan pokker fejrer man 260 års jubilæum tænker du, det gør IVDP (Portvinsinstituttet) naturligvis med at stable en smagning på benene der viser noget af det bedste fra 3 århundreder. Lidt af en udfordring og ikke bare lige ud af landevejen. Det ville være ”nemt” at vælge de mest berømmede flasker op fra kældrene hos de enkelte producenter. Så ville vi drikke 1927 fra Ramos Pintos måske, eller 1945 Vintage Port fra gud-ved-hvem. Quinta do Noval ville naturligvis være i Nacional udgaven fra en 50 år gammel årgang og så fremdeles. Men når Bento Amaral fra IVDP står for at sammensætte smagningen, så skal der andre boller på suppen. Eller andre Portvine i glasset. Port wine day blev i dette jubilæumsår løftet op i et meget højt niveau.

Bento Amaral fra IVDP der ledte os sikkert gennem de mange flasker

Bento Amaral fra IVDP der ledte os sikkert gennem de mange flasker

Programmet var sammensat for at vise diversitet, ikke bare for at servere 15 kæmper side-by-side. Det var en fornøjelse at se hvad så stor indsigt i et område kan gøre, når der skal sammensættes det optimale program. Her var alle typer, fra absurd store årgange til Vintage Port fra en årgang du aldrig ville have tænkt på. Sammenligninger af 2 typer i samme år. Og sidst, men ikke mindst med et spænd over 3 århundreder. Inden du går i gang med at læse noter, så tænk over at hver enkel flaske var sat perfekt ind i sammenhængen, for at vise den utrolig store diversitet i dette område.

Her kommer mine noter til de enkelte vine, efter introduktion af vinen. Her er et par tal, som muligvis kan fortælle lidt om balancen i vinen. Ph værdi, total syre og restsukker per liter.

dows-2011-fonseca-1985-ramos-pinto-1983

2011 Dow’s, Vintage Port
En ikonisk og meget ung vin. Valgt som #1 på WineSpectators top 100 og tildelt 99 point. Fra et perfekt år og en af de absolut bedste afskibere. Ph 3,77, syre 4,54 & 100 gr/ltr.
Helt mørk i glasset, stadig med lilla kant med en fantastisk åben og ligetil duft. Lakrids, chokolade, brombær og en klar frisk kant fra lidt røde bær. Strukturen i munden er helt blød og cremet i flot balance. Klart mere sort frugt og en kontrolleret flot tannin. Levende og frisk, på trods af enorm dybde og intensitet. Piv lækkert glas som man sagtens kan nyde nu, men som nok har potentiale til 100 år i kælderen. 98 point.

1996 Quinta do Noval, Nacional, Vintage Port
En benchmark vin, der er helt unik og fremstilles i meget lille mængde. En vinmark på 2 ha med upodede vinstokke. En vin man kun sjøldent ser, endnu mindre smager. Ifølge Bento Amaral en vin der er i et svært stadie lige nu; en teenager. Lidt lukker og vil alligevel gerne en masse. Mere konkret er frugten lidt lukket og den giver absolut ikke alting fra sig lige nu. Ph 3,56 syre 4,95 89,2 gr/ltr
Chokolade og bred frugt i duften, læder og lidt hårdt ristet fad. Der kommer noget krydderi snigende, som salvie og brombær. Enorm koncentration i smagen, alt er pakket sammen. Frugten kæmper for at komme op til overfladen. Stram tannin. En stor vin, der ikke giver alt fra sig og kommer til at virke kort i frugten. Det tyder på at alle elementerne ligger nedenunder tanninstrukturen og de nok skal komme. I dag bliver det ikke over 91 point.

1987 Sao Pedro das Aguias, Colheita Port
Bottled 2016. Vinhuset er grundlagt så sent som 1986 og dette er faktisk husets første høst, ganske imponerende. Ejet af Vranken gruppen der også ejer Rozes. En relativ god årgang, hvor mange huse deklarerede Vintage. Den meget lyse farve i denne tyder på at den har ligger på små fade i starten af sin lagring. Ph 3,57 syre4,44 118 gr/ltr
Sødlig charmerende duft af sultana rosiner og mælkechokolade. Orangeskal og en buket roser fra haven. Herlig afrundet og mild i smagen med milde tanniner og fin elegant syrestruktur. Spillevende og dejlig frisk pust i glasset. 90 point

1985 Fonseca, Vintage Port
Yes det er en af de helt store kannoner, nu en Vintage med alder nok til at den bør være åben og have smidt sit babyfedt. En årgang der fra start var stort berømmet, men som sidenhen er skruet lidt ned i niveau. Fonseca er en af de bedste afskibere af Vintage Port. 96 point i Decanter. Ph 3,7 syre 3,53 94,1 gr/ltr
Tæt i farven og næsten umulig at dømme så gammel, intet brunt på vej i kanten. Duften er våd tobak, brombær, blommer fra træet og fadnoter. Fuld smadder i smagen med sorte kirsebær, cigarkasse og lækker moden tannin. Står bred og fyldig fra det øjeblik man får den i munden og så bliver den ellers bare stående. Imponerende renhed og længde. Stadig en ung baby. 96+ point. Gensmagt efter smagningen hvor den var begyndt at lukke endnu mere op i glasset. Super flot vin.

1985 Cruz, Colheita, Port
Bottled 2015. En lille ekstra sag, som sammenligning af årgangen men i to forskellige typer. Her den fadlagrede udgave. En stor afskiber. Ph 3,4 syre 6,51 131 gr/ltr
Duft af nødder, mandler og orangemarmelade. Varme og bred i stilen. Her var noget af den samme tæthed som en stor årgang kan give i vinen. Lidt for høj på alkoholen og sødmed til helt at spille. 89 point

1983 Ramos-Pinto, Vintage Port, Magnum
En producent som jeg med glæde har smagt en del af på det seneste. Altid højt niveau på deres vintage, også i dag. En rigtig god årgang, på niveau lige under 1985. Ph 4,06 syre 3,45 102,3 gr/ltr.
Ung frisk og blommet duft der følges op af en levende frugt hvor der er masser af friske skovbær. Bred og saftig smagen, her er liv og glade dage. Meget frugtdreven, med tanninen nærmest i siden af smagsbilledet. Stor fylde og en del sødme i smagen, der mangler noget finesse for at bliver rigtig stor. 93 point. 

Første omgang var for mig en stor oplevelse. Nogle virkelig flotte vine med kompleksitet og liv. Fedt at smage både Colheita og Vintage i samme årgange og få Nacional i glasset. 

andresen-pocas

1977 Real Companhia Velha, Colheita Port
Bottled 2012 fra en producent der ikke regnes for en af de bedste. Denne Colheita viste det forventede niveau og vi kom relativt hurtigt videre. Ph 3,5 syre 5,1 122 gr/ltr
Blank orange i glasset med en medicinsk duft, hvor der kom lidt nødder og rabarber mere end ren frugt. Let i hele strukturen i munden med noter af hø, tank og alder. Sødmefuld honning og citrus i eftersmagen. Jeg mangler tæthed og kompleksitet, eneste positive var den flotte friske syre. 84 point.

1968 Andresen, Colheita Port
Bottled 2015. En producent der er kendt for sine især hvide Portvine med alder. Hans røde Colheitaer er også på højt niveau. Her får vi altså en rigtig god producent, fra en mindre berømmet årgang.
Brun og lidt støvet i glasset med en tung karamel duft. Bag karamellen dukker der noter af tropisk frugt og hvide blomster op. Fyldig for en så gammel Colheita, men med herlig levende frugtsyre der giver liv. Vokser i glasset og får stor komplesitet. Ren og fyldig eftersmag. 94 point.

1967 Pocas Colheita Port
Bottled 2016. En god årgang hvor mange producenter lagde vin væk på fad. Efter 5 år med regn i høstperioden frygtede alle at det ville ske igen, derfor blev der høstet tidligt hos de fleste. Resultatet bliver derfor vine med lidt lavere sukker, men højere syre. Ph 3,3 syre 5,92 125 gr/ltr. 
Lys og klar i glasset med en lavintens duft af nødder og citronskal. Meget slank i munden med præcision og finesse. Ingen dybde eller bredde. Mangler noget frugtkarakter. 86 point.

1963 Dalva, Colheita Branco, Port
Bottled 2015. En hvid fadlagret fra en enkelt årgang. Der er ikke mange der laver dette, men Dalva (og Kopke) er klart de førende på markedet. Her får Dalva lov til at stråle med deres trumfkort i en outstanding årgang. En af smagningens absolutte højdepunkter. Ph 3,49 syre 5,25 130 gr/ltr
Gylden i glasset som guld – så ren. En utrolig duft med hvide lijer og modne citroner plukket lige fra træet. Nødder og honning, samt vaniljesødme fra fadet. Smagen er stor! Intensitet og kompleksitet, hvor alverdens smagsnoter vælter rundt i munden. Der er alt fra honning til citrusfrugter, tørret frugt som figen og krydderi fra fadet. Enorm tæt, men alligevel danser den balet på tungen. “Drik mig!” Bliver der råbt fra glasset. Utrolig balance i duft, smag og især i eftersmagen. Så lækkert. 98 point.

1952-vintage-port-colheita

1952 Ferreira, Vintage Port
En ganske lille årgang som kun blev deklareret af 5 aftappere. Ferreira var på den tid en yderst interessant spiller på markedet. Dette var også første år hvor de lancerede “Barca Velha” rødvinen der i mange år var at regne som Portugals ubestridt bedste vin. Ph 3,76 syre 3,58 112 gr/ltr
Stor moden i næsen der byder på noter af tung blomme, appelsin marmelade og en del tunge røgtoner. Smagen er let og elegant, dejlig af rundet af tiden og alle tanniner har nærmest lagt sig ned. En sød vin, der viser hvor Portvin bevæger sig hen i en lidt mindre Vintage årgang. Blød og lækker, men uden den store modstand. 90 point.

1952 Niepoort, Colheita Port
Bottled 1987. Niepoort mener i modsætning til mange andre at Colheita har godt af at blive lagret på flaske inden de drikkes. Denne flaske viser stor klasse og er et eksempel på hvordan Niepoort Colheita udvikler sig på flasken. I sin produktion af Colheita bruger Niepoort udover den flaskelagrede vin en mindre mængde vin der er lagret på demi-john. Ph 3,69 syre 4,46 124 gr/ltr. 
Fuld smæk på næsen med brunt sukker, nødder og the. En anelse frisk ananas og tydelig karamel. Smagen er for vild med karamel, nødder og en anelse jordbær i baggrunden. Der er klart et par medicinske noter der spiller ind. Til sammen står den desværre lidt klodset med markant alkohol og stor sødme. 93 point. Jeg havde nok forventet større præcision og renhed i denne.

kopke-1935-branco-port

1935 Borges Vintage Port
En ½ flaske Vintage Port er endnu en måde at demonstrere diversiteten i udvalget af alle de Portvine vi fik denne dag. Borges en god og stabil producent. Naturligvis kan man kun forvente hurtigere udvikling, nu hvor flasken er mindre. Årgangen er her på højt niveau. Ikke analyseret. 
Mørkebrun og lidt uklar i glasset. En sjov duft af sardiner, salt og brun sukker. En glimrende balance med høj smagsintensitet og en stor mængde kandiseret frugt. Nogle lidt pudsige noter af gammel bananskal og tung frugt. Intensiteten og den relativt friske frugt hiver denne op på 92 point.

1935 Kopke, Colheita Branco Port
Ja en gammel hvid Portvin. Her beviser den først i farven at når hvid og rød Portvin bliver rigtig gammelt, så bliver den ens i farven. Begge disse to 1935ere var samme brune nuance. Kopke er specialist i gamle hvide og denne er helt unik, selv i deres samling. Ph 3,45 syre 5,12 74 gr/ltr
Så smuk og fin i duften. Kombinationen af en frisk sommer blomstereng med en violinist der stpr midt i det hele. Det er så elegant med noter af sake, citrus og appelsinmarmelade. Nærmest helt friske hasselnødde noter. Smagen er stor og intens. Lækker syre der bare spiller og holder den oppe. Creme brulée og nødder igen, sammen med en utrolig frisk gul frugt nedenunder. Danser rundt i hele mundhulen, uden at forstyre. Virkelig lækker. 99 point. Absolut noget af det største man kan forestille sig med en hvid portvin.

Bulas, Very Old Port No 13 (1870ish)
En ekstrem Portvin i glasset, én af dem hvor man bør tage hatten af inden man smager. Denne er tappet fra et fad der har ligget dybt nede i Bulas’ kælder og kun 200 flasker blev tappet i 2015. Man formoder at fadet stammer fra perioden 1860 – 1890 og bestør af én årgang. 
Brun i farven, men helt klar. Duften er intens og typisk for disse meget gamle Portvine ikke helt ren. Her er lidt fernis/magognireol, karamel og søde krydderier. Der er frugtnoter der er tørret; figen og valnød. Smagen er først og fremmest utrolig balanceret – intet stikker af til nogle sider. Elegance og nærmest friskhed fra en god syre der sejler gennem smagsbilledet som en papirflyver. Det er mere en følelse en noter af frugt, blomster eller andet. Vedvarende smag med så mange forskellige indtryk, alt fra nøddecreme til appelsin. Bliver ved og det tomme glas dufter så man slet ikke kan få næsen op igen. Er det nogen der bemærker hvis jeg tager det med og dufter til det resten af dagen? 99 point.

En vild og imponerende smagning til Port Wine Day 2016 der sæter sig på plads i min historiebog. Nu kan vi kun glæde os og se hvad der venter i 2017.