Arwen og andet godt

En aften i byen med rødderne. Vi var en god samling drenge, alle med én eller to flasker under armen og alle store vineksperter. Forsamlingen bestod af folk med en eller anden tilslutning til branchen, journalister, importører osv. Alle vine blev serveret blindt og lad os sige med det samme at budene fløj i alle retninger. Vi mødtes på Enomania på Vesterbrogade hvor Damiano tog sig godt af os i løbet af aftenen. Fantastisk mad, tilberedt med sjæl og omtanke.


2008 Arwen, Lilleø,
 solaris 60 %, sauvignon blanc 20 %, silvaner 12 % og riesling 8 % – en anelse frizzante i glasset med frisk duft af hø, græs, grønne æbler og lidt hyld. Sprød syre og fin elegance i munden. Virkede godt skruet sammen med fin balance mellem alkohol, sødme, syre og frugt. Vores konklusion var at dette absolut er en vin det kan betale sig at smage også i fremtidige årgange. Ikke en vin til at gemme, men lækker nu og de næste par år. Jeg havde den med og bud lød på alt fra oversøisk og sidenhen indsnævret til diverse europæiske kolde områder.


2000 Gaja & Rey, Langhe Chardonnay
– dyb gylden farve, smøret duft med ananas sødme og lidt krydret fad. Spændstig smag med relativ lav syre, men høj alkohol. En bamset stil der holdes i skak af syren og det lidt krydrede element fra fadet. Der dukkede sørme også lidt kanel op i slutningen af denne vin.

1979 Robert Ampeau, Puligny Montrachet, 1’er Cru Combettes – smoky duft med peber og flint, lidt pap der fes af igen. Lys gul med gyldne toner. Meget lys når man bagefter tog farven i betragtning. Meget ren i stilen med lidt røg og høj mineralitet. Utrolig intensitet og nerve der viste storheden i vinen, men ikke viste dens sande alder.

Disse to første fik vi til en perfekt risotto med kammuslinger.
1996 Clos de Vougeot, Chopin Groffier – flot rød, lidt uklar, pæn lille duft med ribs og kirsebær mest. Medium syre i munden, pæn rensende tannin, lidt smal, men meget intens i stilen. Alt i alt en flot vin der nok i den sidste ende har lidt mere at byde på.

1981 Musigny, Comte George de Vogue – død. Desværre gået over, men det er da rart at nogen tager chancen og tager gammel vin med.

2002 Armand Rousseau, Clos de la Roche – flot teglstensfarvet med stor ekspressiv duft med kirsebær, brombær og lidt fersk bacon. Fint styret i munden med sprød syre og sunde modne tanniner. Masser af mineralitet og råt ristet fad. Rigtig flot vin med en stor frugtpalet og lang balanceret slutning. Dejlig Bourgogne, det er derfor man altid vender tilbage!!!


1970 Château Cos d’Estournel, Saint Estephe, slotsaftapning
– klar i farven med nydelig rød kant, overraskende lidt brun. Herlig moden Bordeaux duft med tegl, læder og modne brombær. Smukt cremet struktur med lav syre og tannin. Meget ekspressiv i duften med ren hindbær og mere rød karakter. Tørrede lidt ud, men var i god balance. Mit bud på venstrebred Bordeaux fra start 80erne var ikke helt rigtigt.

”Det er det Bordeaux drejer sig om, og derfor jeg stadig drømmer om Bourgogne. ”


1964 Château Leoville Poyferre, Saint Julien
, tappet af Birkerød Vinimport – meget moden Bordeaux i stilen, jævnt ensporet, men nydeligt spor. Rød frugt og klart ældre end den anden. Flader ud og bliver hurtigt vandig. Ikke gået over, men absolut moden.


1999 Domaine Bertagna, Clos St Denis
– Super flot næse med alt hvad skovbunden byder på. Masser af hindbær og jordbær. Lidt sødlig måske? Nærmest perfekt balance i munden, mørke fadtoner, mineralsk, klar rød frugt med intensitet og nerve. Mange gode Bourgogner denne aften, men denne var min favorit!
2008 Hjelm Vingård, Rød Cuvée – underlig funky næse med lidt krydrede noter og rigtig meget fadpræg. Overgjort på alle måder, virkede også chaptaliseret og i det hele taget lidt for magisk. Ikke i balance. Bred enighed om at danskerne nok bør holde sig til hvidvin.

1999 JM Stephan, Cote Rotie, VV en Coteaux – flot rød farve og herlig duft med pebet, bacon og gode rene hindbærnoter. Stram styret frugt i munden med lidt corny syre. God frugtintensitet og lidt muld nedenunder, fadet pænt i baggrunden. Dejlig animalsk, rå stil nord Rhone.
1995 Gaja, Sperrs, Barolo – tæt rød farve, ekspressiv duft med ristet fad, sort frugt og mere fad. Tør tannin i munden bakket op af hvinende høj syre. Sorte kirsebær og i det hele taget meget koncentreret med god styring. Fadet stadig for dominerende i smagen. Nebbiolo bliver nok aldrig rigtig min kop the. Her hvor den så pakkes ind i masser af nyt fad, så bliver det nok endnu mindre mig. Skal jeg tage de objektive briller på, så kan jeg godt se det her er flot lavet. Der er meget af det der skal og alligevel i en noget nedtonet moden udgave. Nyd det, hvem der lyster, men spar din Barolo på mig.

2007 Clos St Jean, Combe des Fous, Chateauneuf-du-Pape – WOW en næse, meget voldsom. Man skulle lige vænne sig til intensiteten i denne inden man gik i dybden med den. Her var bare meget af alting. Brombær og garrigue krydderi, samt fad der virkede mere balanceret. Smagen var som en dyb rumlen. Her voksede lilla frugt og fad frem fra dybet. Flot balanceret frugtintensitet, vildt meget af alle indtryk. Den holdes alligevel flot i balance af en god kølig frugtsyre. Flot vin, har nærmest alt. Mangler måske bare den friskhed der gør at man vender tilbage til glasset…
1976 Karl Erbes, Ürziger Würtzgarten, Beerenauslese, Riesling, Mosel – gylden, orange kant, bedøvende duft af orangeskal og lidt bitter grape. Fantastisk følelse i munden med cremet struktur og god mineralitet med orangeskal og en anelse bitterhed. Meget lav syre, men mineraliteten gav den friskhed der skulle til for at balancere med den høje sødme. Lækkert glas.

1967 Antinori, Vin Santo – helt brun i farven, semi madeiraseret duft. Meget oxideret, men det virkede bevidst. Tung hørm af nødder og kogt orange. Pæn syre der holdt den flot. For meget frugt til at være Madeira, men umulig at gætte rigtigt på. Toner af figen og dadler. En sjov ting at smage og virkelig høj kvalitet.

1992 St Urbanshof, Trockenbeerenauslese, Riesling, Mosel – klar gylden i farven med kølig duft af rosiner og appelsin. Tung fed i smagen med herlig høj syre der rensede og holdt tingene på plads. Intens i sine klassiske riesling noter og super flot balance. Virkelig guf!

2008 Groebe, Kirchspiel, Westhofen, GG, Rheinhessen – mit kamera viser et billede af denne flaske, min ingen noter. Jeg husker den som stram, men dejlig læskende ovenpå alt det andet. Hvad andet har man lyst til ovenpå sådan en aften? En øl, nej tak.
Jeg vandrede ned til toget og tænkte lidt over hvor fantastisk det er at smage så god vin, i så hyggeligt selskab. Der sidder heldigvis nogle folk rundt om i denne vinbranche med stor stor passion for det de laver. Denne aften hyggede vi os og nød nogle gode flasker vin. Tak til alle og tak for at værten denne aften, straks meldte sig til at arrangere næste runde 😉