Grill, grill og store oksebøffer

Tre dage med fantastisk mad blev søndag rundet af med god mad og gode vine. Fredag aften stod på grill på den vildeste store amerikaner grill. Her var marineret svinemørbrad, de største pølser og sidst, men absolut ikke mindst; røget ribben marineret i en hjemmebragt bbq marinade fra USA. Alt var grillet til perfektion og jeg så at der også var salat på bordet (men ikke på min tallerken). Desværre skulle der køres hjem, så jeg sagde pænt nej tak til øl, vin og andre alkoholiske glæder… En rigtig hyggelig aften i selskab med gode venner, som vi desværre ikke tilbringer nok tid med.

Lørdag var vi hjemme og havde besøg af en god gammel veninde med 2 dejlige unger. Vi startede med en gammel klassiker i mit køkken; melon suppe med løg og bacon (nej, det ser ikke lækkert ud på dette billede), smagen er herlig med modspil/balance mellem sødme, skarphed og røget bacon! Første gang jeg fik denne suppe, var det på et slot i Pomerol, her fik vi serveret en halvsød hvid Bordeaux Superieur. Virkede fint, men sidenhen har jeg altid serveret tysk Riesling med lidt sødme – det sidder lige i skabet. Denne aften fik vi:

2004 Weingut Vollenweider, Wolfer goldgrube, Riesling Spätlese Feinherb – perfekt balanceret med kun en anelse sødme. Det sad som ventet lige i skabet til denne suppe. God syre og en palet af tropiske gule frugter i duft og smag.

Spätlese Feinherb

Weber @ Casa Kreutzer

Jeg grillede oksemedaljoner, lammekoteletter og pølser i 3 varianter. Hertil salat, nye kartofler og brød. Vi prøvede 2 vine uden det store held, først:

1999 Alvaro Palacio, Les Terrasses, Priorat – virkede træt og tung. Lidt kogt og ude af balance…

2005 Robert Mondavi, Cabernet Sauvignon, Napa Valley – udmærket pæn poleret Cabernet Sauvignon uden det store bid. Den skuffede mig og det plejer den ellers ikke… Nogen gange smager vinen bare ikke lige og det var nok tilfældet denne lørdag aften. Til gengæld var selskabet godt.

Søndag efter 24 timer Le Mans vandrede vi ind til naboen der havde ”truet” med lækker irsk oksefilet skåret til lækre bøffer med god kant! Vi smagte lidt god chokolade fra min nylige London tur. Hotel Chocolat var ganske lækkert i min smag. Sjovt at man finder sådan en lille hyggelig sjop lige overfor Harrod’s.

Bøfferne var lige i øjet og vinen hertil var:

Irsk oksefilet før pande

...og efter pande

2006 René Muré, Clos St.-Landelin, Pinot Noir, Alsace – YES BABY!! Her var den vinoplevelse jeg havde ventet på hele weekenden…. Super balanceret frugt og med en herlig intens frugtkoncentration. Ifølge de fleste bøger passer Pinot Noir dårligt med oksekød, men når vinen har denne intensitet, så er det bare en anden boldgade! Det væltede op af glasset med en blanding af friske røde hindbær og jordbær. I munden den noget nær perfekte balance, frugt, lidt røget fad og en insisterende syre der holdt det hele bundet sammen i den smukkeste buket. Denne vin kan med sikkerhed gemmes nogle år, men det bliver svært at holde nallerne fra de sidste få flasker. Det her er bare noget af det bedste Pinot Noir fra Alsace.

Herefter stod en stor bundslat fra om lørdagen og derfor kunne man jo godt lige teste igen…

2005 Robert Mondavi, Cabernet Sauvignon, Napa Valley – hov, det var det der manglede; 24 timers Le Mans og luft til denne vin. Nu med stor buket roser og solbær krat. En pæn sjat tannin, men balanceret af den fede frugt. Lang og med god fylde. Nu levede den fuldt ud op til mine forventninger. Dette er et skole eksempel på flot balanceret Cabernet Sauvignon fra Californien. Passede også glimrende til kødet – naturligvis. Det står i alle bøger: Cabernet Sauvignon sammen med oksekød og man går da også sjældent galt.
Vi sluttede aftenen af med en herlig islagkage fra HjemIs med solbær creme på toppen passede den smukt sammen med to Colheita med hhv. lidt og meget alder:

1998 Niepoort, Colheita, Porto – frisk og klar med intens rød frugt. Passede som fod i hose med sovsen på toppen af denne kage.

1986 Niepoort, Colheita, Porto – smukt nøddebrun og nærmest et dårligt match til kagen. Vidunderlig smag dog der overdøvede alt andet med ristede nødder i symfoni med frugten nedenunder. Jeg vil nyde resten af denne flaske over det næste stykke tid her i mit køkken…

Tak til alle mine dejlige venner og familie for endnu en fantastisk weekend i mit liv!!