Pulled Pork, samt rødvin og hvidvin fra Bourgogne i topform!

Når man har haft en steg i ovnen hele dagen, så er forventningerne naturligvis også skruet en anelse i vejret. Mine forventninger blev heldigvis indfriet og pakket ind i en yderst vellykket aften. Alt mad virkede godt og alle vine performede særdeles godt.

Pulled Pork er nærmest gået fra at være en ret, til at være et fænomen, som vi alle bør prøve. Min vej til målet var kun belagt med rosenblade og nærmest ingen forhindringer. Dog vil jeg sige at jeg undervejs fandt ud af hvorfor nogle mennesker gerne vil have 2 ovne. For at få den rigtige opskrift, der passede til mine remedier, havde jeg kigger et par forskellige ovre skulderen. Tak til Klidmoster og New Yorker By Heart blandt flere. Her er hvad jeg endte med at gøre:

Først på med høj musik, finde nakkefiletten frem, lave en marinade, der bestod af:

4 fed hvidløg
1 chilifrugt fra bunden af skabet, tørret lidt ind, med stadig med fin effekt
Salt og peber efter for godt befindende
Ketchup, Beauvais – som smager mest af tomat
2 – 3 spsk. Rørsukker
Olie

Efter at have pudset filetten røg det hele ned i et par fryseposer og i køleskabet natten over. Tidlig næste morgen røg det i et ildfast fad med marinade og lidt vand ved siden.

Filet med marinade

Jeg pakkede den ind i stanniol for at holde på saften. Desværre ejer jeg ikke en stegeso, eller andet lækkert der kunne ryge i ovnen med stegen. Ind i ovnen ved 100° C. og så bare vente…

Midt på dagen måtte fadet ud, der skulle bages boller. Jeg pakkede det behørligt ind og så i bunden af en seng med dyner omkring sig. Der passede det sig selv ganske pænt, uden at tabe nævneværdigt i temperatur. Jeg valgte at bage familiens ynglingsboller; Morten Heibergs hammer hurtigt brød – som boller. Samtidig for ikke at kede mig fik jeg bagt lidt foccacia som vi skulle have til en af forretterne.

Tilbage til stegen: den røg i ovnen igen og fik installeret et stegetermometer så vi kunne følge temperaturen. Da den var på 94° gav jeg en anelse grill og fik en lækker skorpe yderst og den endte på 97° C som kernetemperatur.


Det her kød er bare fantastisk lækkert; saftigt og intenst i smagen. Blødt som smør, men alligevel med lidt bid. Mildt, men med lang ren smag. Det her skal bare gøres igen og igen.

Kniven røg på pension og 2 gafler blev brugt

Middagen forløb i øvrigt som følger:

Fætter havde med få timers varsel sagt ja til en invitation og ville tage en stille og rolig forret med. At beherske sig er ikke en af mandens største dyder, så vi nød denne herlige anretning.

Så kører service på køkkenbordet

Stegte kammuslinger på ristet rugbrød, hertil grøn mild chili, radiser og herlig dip. Smagte simpelthen bare fantastisk. Jeg elsker kammuslinger og gik voldsomt på rov på børnenes tallerkener efter flere – med held!

Første vin var:

2006 Domaine J.A. Ferret, Les Menetrieres, Pouilly-Fuissé – En fuldstændig kompromisløs hvid Bourgogne der sparkede MEGA røv. Ekstrem duft med alskens tropiske frugt og masser af mineralitet. Frisk smør og ristet fad. Smagen var super kompakt med bagvedliggende intenstitet og super balance. Citrus, melon, røg og ananas i skøn harmoni. Tak, det var en af de vine der husker en på hvad Chardonnay drejer sig om. Passede perfekt til kammuslingernes intensitet og klarede også kampen med næste runde på tallerkenen der var: Peperoncini farciti con tonno og sardiner, begge hjembragt fra Italien, serveret med mit foccacia brød. Stærkt og meget smagende forret.

gude drik

Fantastisk farve

Herefter var det tid til noget steg og rødvin. Stegen blev flået fra hinanden og serveret med blandet salat og hjemmebagte boller.

Resultatet var slående og kan stærkt anbefales, jeg tror dette er en skudsikker opskrift som nærmest ikke kan gå galt. Jeg valgte at servere 2 vine på Pinot Noir, dels fordi jeg elsker druen, dels fordi jeg mente det ville passe til svinekødets struktur. Det skulle vise sig at være et godt valg.

Dobbelt Pinot Noir

2008 Salentein, Pinot Noir reserve, Valle de Uco, Mendoza, Argentina – meget flot oversøisk PN. God kølighed i frugten og meget saftig sag der udviklede sig flot i glasset. En anelse kogt jordbær, der dog ikke blev for meget. Var en flot start, men man kunne ikke vende tilbage til glasset efter at man havde været i:

2006 Georges Lignier, Morey Saint Denis, Bourgogne – mega hørmeren af stald og læder. Dybe mørke brombær og en god stil. Dejlig saftig Bourgogne PN stil med sagtige kølige bærtoner. Fadet absolut til stede, men ikke dominerende. God længde og dejlig tør. Passede lige i øjet til kødet.

Herefter fik vi lidt ost og blev blæst helt af banen af en ost vi ikke havde prøvet før. En fransk komælksost der hed Cantalet de Auvergne. Guf den var lækker.

Cantalet og brie

Hertil fik vi et glas som en nabo bragte flinkt ind af døren:

2006 Le Clos de Caveau, Carmin Brillant, Vacqueras – top lækker øko Vacqeras med god intensitet og ristede mørke bær. Dejlige kraftfuld og fed i strukturen. Hvis al øko rødvin smagte sådan her, så var vi godt stillet. Desværre ikke noget billede…
Så fik vi en herlig frugtsalat med fed vanillecreme. Igen uden billede. Hertil:

2007 Andert Josef, Gelber Muskateller, Beerenauslese, Neusiedlersee, Østrig – mine noter efterhånden meget sporadiske, men god syre og struktur der passede fint både med syrlig frugt og fed creme.

Vi rundede aftenen af med lidt chokolade fra Xocolatl http://www.xocolatl.dk/ i Haderslev. Smagte bl.a. hans honningkager med kirsebær og marcipan. Nok lidt for meget fyld efter vores mening, men selve honningkagen bliver bedre og bedre. Fætter havde ikke smagt de fyldte stykker herfra før, så der røg også lidt af dem. Perfekt balanceret som altid og en god afslutning på en aften hvor alt lykkedes.

Tak til min dejlige familie og tak til Søren og hans pragtfulde familie for en super aften!