Lammeculotte, rodfrugter, Römertopf og Saint-Joseph

Et par lammeculotter skulle køres i stilling og en Römertoft skulle på arbejde, sammen med en herlig flok rodfrugter. Det er ofte en fornøjelse at kunne handle i Dalgaard Supermarked, der byder på et inspirerende udvalg, til hverdag og weekend. Rodfrugter kan blandes som man lyster, så her blev lavet en pose med rødbede, majroe, pastinak, sød kartoffel, blå kartoffel og løg.

Saint-Joseph i klassisk elegant stil.

Saint-Joseph i klassisk elegant stil.

Lammeculotte og rodfrugter i Römertopf

Start om morgenen med at marinere lammeculotten. Lammeculotten blev klargjort med masser af frisk salvie, hakket hvidløg, salt og peber. Pakket tæt sammen i en pose for at tage smag og så var de klar til panden om eftermiddagen.

Rodfrugterne blev skrællet og renset, skåret i kvarte og lagt i bunden af Römertoften.
Lammeculotten blev ristet hårdt af på panden og så ned ovenpå rodfrugterne i Römeren.

Lammet lagt klar ovenå rodfrugter, inden de gik i ovnen.

Lammet lagt klar ovenå rodfrugter, inden de gik i ovnen.

Stil Römertopfen i en kold ovn, tændden på 200 grader og efter en time, skru ned til 120. Hold så øje med kernetemperaturen på dit lammekød. Familien her i huset vil gerne have den rimelig gennemstegt, så jeg lod det få 68 grader i kernetemperatur. Tag lammet ud og lad det trække under staniol, mens rodfrugterne får varmluft uden låg i ca. 25 minutter. Skær kødet og anret.

Jeg hældte saften var Römeren og kogte den ind, sammen med en sjat fløde, så var der herlig sauce til at søbe det hele ind i.

Lam og rodfrugter klar på tallerkenen

Lam og rodfrugter klar på tallerkenen

Aftenens rødvin var en gave fra Sopexa, for et par år siden. Saint Joseph er en appellation i det nordlige Rhone. Her hersker Syrah druen, men må gerne blandes op med mindre mængder Marsanne eller Rousanne for at tage lidt af brodden.

2006 Domaine de la Cote Sainte-Epine. Lad os finde en nemt navn, som forbrugeren aldrig glemmer.

2006 Domaine de la Cote Sainte-Epine. Lad os finde en nemt navn, som forbrugeren aldrig glemmer.

2006 Dom de la Côte Sainte-Epine, Vielles Vignes, Saint-Joseph – denne vinkommer fra et familieejet domaine, hvor ejeren i dag fremstiller vinen fra gamle parceller med Syrah. Så vidt jeg kan google mig frem til, så taler vi her 100 – 130 år gamle Syrah vinstokke. Jeg åbnede vinen midt på dagen og smagte på den der, men valgte ikke at dekantere da frugten virkede ligetil. Om aftenen struttede vinen da også det bedste den havde lært; bacon, sort peber og sorte bær i næsen. Smagen havde en medium frugtintensitet og medium fylde. Den mørke frugt stod godt sammen med rodfrugter og hvidløg på kødet. Det her var en glimrende Nordrhone Syrah, men så heller ikke mere. Den manglede lidt mere intensitet og tyngde, selvom det virker til at råmaterialet er godt. 87 point.