TN: 2010 Guy Farge, Gourmandises, Saint Joseph

2010 Guy Farge, Gourmandises, Saint Joseph – helt ren Syrah fra 30 år gamle vinstokke på granit terrasser i det nordlige Rhone. En del af Frankrig hvor Syrah druen hersker og skaber intense vine med høj frugtsyre, tør tannin og ikke altid direkte charmerende vine. Men, vine der med tid vækker følelser og kærlighed. Rødvine med kant og en charme der dukker stille og roligt op.

Power Syrah med herlig luftighed

Power Syrah med herlig luftighed

Kaskader af mørk frugt, bakket op af friskkværnet sort peber. Den umiskendelige klare sorte frugt dominans. Blommer, brombær og sorte kirsebær ligger lige for. Den animalske Syrah karakter var egentlig ikke så present, men lå pænt bagved. Den var ej heller i den moderne vanille/egetræsindpakkede stil. Stram i betrækket med sort mineralitet a la skiffer. Krydderier fra Rhonedalen. Flasken blev nydt sammen med en god ven, vi har tidligere ferieret sammen i Rhonedalen og han fik defineret duften; lavendel. Det lille krydrede garrigue element som man nogen gange kan fornemme i de kølige nord-Rhone vine.Det lå så klart og fik hele vinen til at gå i balance. En vin der ikke var helt åben efter 3 timer på karaffel, men sammen med en Pulled Pork med kraftig intens smag, vågnede til dåd. Absolut en vin jeg vil glæde mig til at smage med et par år på bagen.

Nyt job hos Otto Suenson

Jeg er her ved årsskiftet skiftet arbejde til Otto Suenson, et af Danmarks gamle vinfirmaer, hvor jeg skal husere som Produktchef. Derfor vil der i den kommende tid være en del vine her på bloggen, fra min nye arbejdsgiver. Jeg vil som altid forsøge at forholde mig objektiv, og blot beskrive hvordan vinen smager. Jeg tror ikke på at nogen er tjent med en lovprisning af nogle vine, frem for andre. Jeg tror som altid på at det vigtige er hvordan den enkelte vin smager. Vores job som vinhandlere er at videreformidle denne smagsoplevelse. I salgssituationen bør vi så lytte til dig som forbruger og finde den vin som du ønsker. Det har altid været min holdning og den holder jeg fast ved, også i mit nye job.

Her er korte noter til et par andre vine, jeg har smagt her i opstartsfasen…

Balanceret og læskende Grüner

Balanceret og læskende Grüner

2011 Singing Grüner Veltliner, Laurenz V, Østrig – en super frisk og livlig Grüner. Typiske grønne noter, med en anelse hvid peber. Ikke så meget bitter hvid fersken, som man nogle gange kan opleve med denne drue, men meget typisk smag. God frisk frugtsyre til at rense paletten. Glæder mig til det bliver sommer og sådan en flaske kan komme med på picnic.

Ripasso i velkendt og tryg stil

Ripasso i velkendt og tryg stil

2010 Adolia, Ripasso Valpolicella Superiore, Veneto – også her har man naturligvis en Ripasso. Alle vin have denne vintype og denne passer smukt ind i kategorien med en let sødmefuld frugt, lidt høj alkohol og balanceret smag med mørke bær og bitter chokolade. Det bliver nok aldrig helt min stil, men jeg er sikker på at den kan få smilet frem hos mange.

Balanceret Grenache fra Australien

Balanceret Grenache fra Australien

2010 Yangarra, Old Vine Grenache, Mc Laren Vale, Australien – som faste læsere ved, så er jeg ikke den største fan af Australsk power saftig vin. Denne kunne jeg dog nok vende mig til. Vinstokke plantet i 1946 og står som Bush Vine, dvs. uden opbinding. Dette gør at bladene dækker naturligt for druerne og druerne dermed ikke bliver brændt af.  Mc Laren Vale er ikke det varmeste sted på kontinentet og de gamle vinstokke, kombineret med vinhusets filosofi kan godt hjælpe mig lidt på vej. Tydeligt at man ikke tilstræber power over druefinesse. Her er typiske Grenachenoter med bred fedladen frugt, mere som i en sydlig Rhone, end som en Australsk basse. God balance fra både frugtsyren og intensiteten i smagen. Serveret sammen med en herlig højrebskotelet var dette et glimrende match!