Blindsmagning, et par gode råd

Ugens gode spørgsmål indløb på Facebook. Sidder du og brænder inde med et spørgsmål og har brug for et råd, så send en mail her eller på Facebook.

Hej Frederik. Jeg ville lige høre dig om du kunne skude lidt inspiration min vej? Jeg skal have arrangeret en blindsmagning….min første, og så tænkte jeg på om du havde et godt råd til tema? Jeg synes der skal være et stort element af læring i smagningen, men jeg ved ikke lige hvordan det gøres bedst….any pointers?

Blindsmagning

Så er vinen gemt, så den ikke kan genkedes af smagerne

Et meget stort og åbent spørgsmål, men lad os se på det. Hvad er målet med denne smagning? Lad os gå ud fra at Martin ønsker at hans gæster skal have en god oplevelse med det. Altså skal det være muligt for gæsterne at gætte rigtigt på en del af de serverede vine.

En drue, flere forskellige lande. Tag én drue og følg den rundt i verden. Det kan være Pinot Noir, som du så kan smage fra Bourgogne, New Zealand, Chile, Argentina, Californien og Italien. Kan deltagerne så smage hvilket land den enkelte vin kommer fra? Det vil kræve at de enten kender Pinot Noir ganske glimrende, eller at de kender de enkelte landes stil fremragende. Jeg vil formode at selv meget garvede vinsmagere kan komme i problemer her. Tag i stedet Cabernet Sauvignon og lav samme stunt, så vil man se langt større forskellighed i vinene og få en bedre oplevelse.

Nationaldruer. Et begreb hvor man kigger på den mest specifikke drue fra et enkelt land. Her har gæsterne mulighed for at gætte på flere forskellige ting, med hver vin, og dermed score point. Giv fx point for rigtigt; land, drue, årgang, distrikt, producent, alkoholstyrke eller lignende. Forslag til vine kunne være, som typer; Malbec fra Argentina, Carmenere fra Chile, Sangiovese fra Italien, Pinot Noir fra Bourgogne, Tempranillo fra Spanien, Riesling fra Tyskland, Rondo fra Danmark, Shiraz fra Australien, Pinotage fra Sydafrika etc. Det her mener jeg virkelig kan danne grundlag for en interessant smagning, hvor man selv kan styre nørd-niveauet.

Sæt af 2 vine. Server en traditionel vin, sammen med en moderne vin. Her tænker jeg lidt den gamle leg med at sætte Frankrig op mod den nye verden. Lad gæsterne gætte på forskellige kategorier, der hver kan give et point. Land, drue etc. Forslag til match-ups kunne være: Chardonnay; Chablis Vs. Australien eller anden fadlagret Chardonnay. Riesling fra Tyskland Vs. Australien. Merlot fra Saint Emilion Vs. Californien. Syrah fra Nord Rhone Vs. Shiraz fra Australien. Sangiovese fra Toscana Vs. Sangiovese fra Californien eller Australien.  En smagning der også piller lidt ved folks generelle fordomme om Fransk vin og oversøisk vin.

Serveres blindt

Sørg for at have vin nok, når du inviterer til vinsmagning

Jeg håber at ovenstående var et brugbart svar og glæder mig til at høre hvad du valgte.