Pape Clement aften der sluttede med stor Sauternes

En herlig aften, hvor fokus skulle rettes mod Chateau Pape Clement. Et slot der er ejet af Bernard Magrez, hvilket vil sige at der sigtes efter stjernerne. Fuld fokus på kvalitet og som regel stort brug af nye fade. En i selskabet havde en familierelation til vinmageren, så vi fik lidt gode historier fra kælderen krydret i løbet af aftenen. Samlet set en rigtig flot serie af vine fra Pape Clement.

Pape Clement

Aftenens emne

Der blev krydret lidt med andre gode dråber, så det ikke blev for ensidigt… Nogle vine blev serveret blindt, andre helt åbent. Her er noter:

NV Barons de Rothschild, Brut, Champagne

Bobler til start

NV Barons de Rothschild, Brut, Champagne – tung og klodset stil. Virker til at der er en del Pinot Noir i blandingen. Hvorfor Rothschild er blevet enige om at lave Champagne, kan jeg godt se logikken i, men at lave så klodset en vin forstår jeg ikke helt.

2008 Crystallum, Clay, Chardonnay, Walker Bay, Sydafrika – (serveret blindt) en normalt meget pålidelig producent i Chardonnay og Pinot Noir, viser her med sin topvin i første årgang, hvordan den ikke skulle skæres. En stor mængde hårdt ristet fad, med kun en anelse frugt gemt nedenunder. Det går ikke, men i nye årgange er denne vin markant anderledes med langt større koncentration på frugten. Man lærer af sine fejltagelser.

2010 Merryvale, Chardonnay, Carneros, Californien

Nej, ikke en Meursault

2010 Merryvale, Chardonnay, Carneros, Californien – (serveret blindt, medbragtaf mig) stor vin hvor frugten balancerede med den bagvedliggende fadbrug. Sjovt at få denne lige bagefter og få demonstreret hvordan den skal skæres. Stilmæssigt er dette mere som stor Meursault, end fedladen Californisk. Disclaimer: jeg arbejder for importøren af denne vin.

Så startede Pape Clement eventyret og alle vinene fra slottet blev serveret åbent.

2006 Chateau Pape Clement, Blanc, Pessac-Leognan

Gude dråber

2006 Chateau Pape Clement, Blanc, Pessac-Leognan – den vildeste hvide Bordeaux jeg har smagt i mange år. Stor åben frugt med honning, melon. Kombinationen allerede i næsen af friske grønne noter og bred tropisk frugt var super flot. Smagen var så flot pakket, med meget høj frugtintensitet og imponerende mineralitet og syre til at give friskhed. En levende vin, i liga med de bedste hvide i verden!
350 kasser produceret. 7,5 hektar tilplantet med 45% Sauvignon Blanc, 45% Semillon, samt Sauvignon Gris og Musadelle. 96 point fra mig denne aften.

1988 Chateau Pape Clement, rouge, Pessac Leognan

Moden flot udviklet BdX

1988 Chateau Pape Clement, rouge, Pessac Leognan – flot moden vin i glasset. Skænket direkte fra flasken, uden dekantering. Meget flot udvikling med typisk læder og tør Graves karakter, på den flotte elegante facon. Udviklede sig fint i glasset og der kom en herlig cremet struktur frem. 91 point

2001 Chateau Pape Clement, rouge, Pessac Leognan2001 Chateau Pape Clement, rouge, Pessac Leognan – den mere unge stil, der straks viser en anden side af slottet. Tæt duft med sort peber og vilde blommer. Lidt grønt blad og grøn peber, der giver en god kant. Meget stilren i smagen, med balancerende frugtsyre. Dekanteret flere timer i forvejen og alligevel udviklede den sig fint videre i glasset, frem kom mørke mokkatoner. 92 point. Lidt bedre end den gamle, da jeg rigtig godt kunne lide balancen med den friske frugtsyre.

2005 Chateau Pape Clement, rouge, Pessac Leognan2005 Chateau Pape Clement, rouge, Pessac Leognan – en WOW vin. Her var frugt, tannin og syre pakket så stramt sammen. Meget stor fylde hvor den sorte modne frugt arbejde sammen med finsks lakrids og hårdt ristet fad. En imponerende flot rødvin, der har alle de komponenter der skal til få at score høje point. Samtidig har den også den fine balance og friskhed. Rigtig lækker saft i min optik. 95 point.

Tak til Pape Clement, der virkelig er et slot der arbejder sig vej mod toppen af hierarkiet i Bordeaux. Stort tillykke til slottet, deres vinmager og ejer. At de så i netop denne uge så scorer 100 point i den højt berømmede 2010 årgang er bare så flot. Den altid positive glade vært valgte så lige at vise hvor flot vin Sydafrika kan præstere. Stor cadeau, det var absolut noget af det flotteste jeg har smagt længe.

2010 de Trafford, Perspective, Cape Winemakers Guild, Stellenbosch, Sydafrika2010 de Trafford, Perspective, Cape Winemakers Guild, Stellenbosch, Sydafrika – (serveret blindt) en hel unik vin fra en af Sydafrikas bedste vinmagere; David Trafford. Denne vin er kun produceret i 576 flasker og er solgt på den vigtigste auktion i Sydafrika. Her udbyder de bedste producenter, deres flotteste vine i små mængder, for at vise hvad de kan. Læs nærmere her på de Traffords hjemmeside om denne vin. En kompakt vin, med noter der straks hev mig til Bordeaux, men med en modenhed der fik mig til at tænke oversøisk. Høj tannin og frugtsyre i munden viste en fantastisk balanceret vin med noter af brombær, peber og kogte kirsebær. Et sort mineralsk element fik mig til at gætte nordligt Medoc/Pauillac i 2009 årgangen. 93+ point. En meget flot vin, som jeg håber på at smage ved en anden lejlighed, om et par år igen.

2010 de Trafford, Straw Wine2010 de Trafford, Straw Wine/Vin de Paille, Stellenbosch,  Sydafrika – (ikke serveret blindt) en speciel type af dessertvin, vist nok den eneste af sin slags i Sydafrika. Som type ellers kendt fra Hermitage, hvor især Chapoutier er kendt for sin udgave. Denne fremstod meget tung og intens i stilen med en frugtkerne af abrikos og ananascreme. Lidt for lav frugtsyre til mig, men absolut en imponerende vin. 91 point.

1983 Chateau Lafaurie Peyraguey, Grand Cru Classé Sauternes1983 Chateau Lafaurie Peyraguey, Grand Cru Classé Sauternes – en af de Sauternes vine der bare har udviklet den smukkeste farve. Farven signalerede citrus og dyb rav. Duften bakkede dette op og gav en drømmebouquet fra sig med bitter orange, citron og moden abrikos i et væk. Smagen var flot balanceret med en stadig frisk frugtsyre, samt dybe botrytis noter med grå støv og høj frugtintensitet. 94 point, men lavt sat.

Tak til alle for en god aften, og en særlig tak til Peter C. der havde sit kamera ved hånden, i modsætning til mig.