Point til vin, skal det være objektivt, eller subjektivt?

Endnu en fantastisk aften på Le Sommelier åbnede op for et helt relevant spørgsmål:

Hvordan skal vi rate en vin? Subjektivt, eller objektivt?

Problematikken blev understreget af en yderst vellavet rødvin fra Piemonte. Fremstillet af en af Barolo distriktets helt store profiler: Elio Eltare som hører hjemme i den modernistiske lejer. Har er kendt for sine højt koncentrerede vine, med super bløde tanniner. Vinen fra ham denne aften var en kombination af 60% Barbera og 40% Nebbiolo.

2000 Elio Altare, La Villa, Langhe rosse, Piemonte

2000 Elio Altare, La Villa, Langhe rosse, Piemonte

Aftenens vin til eksempel

Ren faktuelt og så objektivt som muligt, så lad mig male et billede for dig, hvordan den smagte:

Sort i glasset med lilla kant. En stor og åben duft med umiskendelig karakter af syltede kirsebær. Det forandrede sig med lidt tid til røde meget modne blommer og andre søde røde bær. Et klart vaniljeagtigt præg af stor fadbrug var også med i duften. Smagen var cremet og virkelig tæt bygget. Tanniner pakket helt sammen i tæt frugtkoncentration. Igen voldsomme noter syltede kirsebær, der her udviklede sig mere i retning af sort moden frugt. Tydelig høj ekstraktion, der giver meget tæt frugt og lidt ymeragtig karakter. Frugtsyren virkede maskeret af den sødlige frugtkarakter. En meget lang og ren fokuseret eftersmag.

Subjektivt: Allerede i duften ringer mine alarmklokker; de søde kirsebær er bare ikke mig. I smagen skrider det for mig, jeg mangler friskhed og frugtsyre til at give mig det. Dette er en voldsom vin, hvor alle komponenterne nok er der, men det giver mig ikke lyst til at vende tilbage til glasset. Jeg bliver ikke imponeret.

Hvordan skal denne vin tildeles point? Hvis jeg skal se objektivt på det, så kan jeg sagtens ende omkring 95, da vinen smager fuldstændig som jeg tror producenten ønsker. Den har alle komponenterne til at man kan hakke af på ”listen”. En flot og imponerende vin. For mig bliver det blot lidt anderledes. Jeg vurderes min lyst til at drikke vinen meget højt. Når den er skruet sammen på denne måde, så kan jeg ikke subjektivt give høje point. Jeg ender personligt nærmere 85 point.

Hvad er din holdning? Hvad forventer du at skribenter gør? Objektivt, eller subjektivt?

Vinen blev pudsigt nok serveret i et perfekt modspil, med en traditionel Barolo, fra samme årgang. Guiseppe Mascarello Monprivato 2000. Læs noter på denne og resten af aftenens vine i morgen.