Grange des Peres rydder bordet igen

En pragtfuld aften i godt selskab på Le Sommelier. Endnu engang var temaet af vinene skulle være minimum 10 år gamle. Det lykkedes os syv personer, ganske uorganiseret at sammensætte en perfekt aften; 3 Champagner, 3 tørre hvidvine, 7 rødvine og 2 søde vine som afslutning. Vi havde en god mængde diskussioner, især omkring pointtildeling og Vin Nature. Se mit indlæg her omkring point til vin.

Vin på le sommelier

Efter endt smagning

Maden var som altid forrygende; enkel tilberedning af flotte klassikere fra det franske køkken. Mine billeder denne aften yder ikke maden fuld ære, så vi nøjes med vinen. Alle vine blev afleveret ved ankomst til Sommelier Simon, der derefter serverede dem blindt for os i hans valgte rækkefølge. Som vanligt var der intet at udsætte på servicen!!

Her følger billeder af vinene og korte noter samt subjektive pointtildelinger fra mig.

1998 Gosset, Celebris, Extra Brut, Champagne 1998 Gosset, Celebris, Extra Brut, Champagne – ret udviklet og blev da også over en bred kam gættet til meget ældre. Gode autolytiske noter med stor kompleksitet og en kandiseret citronskal. 93 point. Serveret blindt i baren.

__________________________________________________________________

Herefter kom disse to i glassene samtidig.

MV Krug, Grande Cuvée, Champagne

MV Krug, Grande Cuvée, Champagne – en flaske der har ligget ca. 7 år fra degrgeringen. Meget udviklet og virkede næsten skæv til at starte med, det blæste dog af og gav en meget kompleks vin i glasset. Alene var det ikke den store oplevelse, men sammen med rødtunge med røget stenbidderrogn og bagte løg, var denne virkelig flot.  92 point.

1999 Billecart Salmon, Cuvée Nicolas Francois Billecart, Brut, Champagne1999 Billecart Salmon, Cuvée Nicolas Francois Billecart, Brut, Champagne – meget frisk, med en nærmest tilsat frugtig sødme. Virkede meget konstrueret og syrlig i sin stil. Opskummende, men holdt en flot ren frugt. Blev gættet som både Cava og Spumante fra Italien. 83 point. Konklusion; de fleste af os er meget glade for Billecart Salmon, og vi tror denne flaske ikke var normal.
__________________________________________________________________

2004 Dönnhoff, Nederhäuser Hermannshöle, Riesling, Spätlese, Nahe2004 Dönnhoff, Nederhäuser Hermannshöle, Riesling, Spätlese, Nahe – pivlækker vin der bare skriger stor Riesling!! Balanceret med alle elementer lige i skabet. Tak for at du tog den med, det er altid toplækkert. 94+ point. En vin der slet ikke er moden endnu, men som bliver et monster. Personligt elsker jeg Spätlese, hvor jeg synes Tyskland performer bedst og vinen er i optimal balance mellem frugt, sødme og syre.
__________________________________________________________________

2004 Dönnhoff, Nederhäuser Hermannshöle, Riesling, Spätlese, Nahe2010 Philippe Pacalet, Nuits Saint Georges, Blanc, Bourgogne – knivskarp og super fokuseret Chardonnay. Mineralsk med høj frugtsyre og en helt ren og klar frugtintensitet. Stod virkelig flot i glasset og udviklede sig smukt. Fik ikke noteret gæt, men tror jeg endte i hvid Bordeaux, grundet den flotte intensitet. 92 point.

2007 Erwin Sabathi, Pössnitzberg, Limited II, Sauvignon Blanc, Steiermark, Østrig2007 Erwin Sabathi, Pössnitzberg, Limited II, Sauvignon Blanc, Steiermark, Østrig – puha – en trist kop hvor producenten virkelig vil lege med de store. Her er al frugt gemt bag ved en solid mur af fadbrug. Ingen umiddelbar druekarakter, eller andet der kunne sende bud i den rigtige retning. Er sikker på at nogle vil nyde denne fadkop, jeg mangler friskhed og syre.  81 point.
________________________________________________________________

2 vine på bordet sammen, og hvilket sæt.
2000 Giuseppe Mascarello, Monprivato, Barolo 2000 Giuseppe Mascarello, Monprivato, Barolo – ultratraditionel Nebbiolo. Jeg elsker det her, når det har lidt alder. Engang brød jeg mig ikke om det, men man udvikler sig tydeligvis hele tiden. Transparent i glasset, som kun Pinot Noir eller Nebbiolo kan være det. Jordet duft med et sjovt indslag af mint og tørre kirsebær. Smagen er sprød, her er høj frugtsyre og tannin. Frugten er kirsebær, med sten i billedet. Ikke helt ren og klar, men med en herlig kant der giver liv i smagen. Rustik med den udviklede frugtmodenhed. Virkelig flot vin og gættet til Barolo, men jeg har ikke noteret årgangen. 93 af mine point.

2000 Elio Altare, La Villa, Langhe rosse, Piemonte

2000 Elio Altare, La Villa, Langhe rosse, Piemonte – citeret fra tidligere indlæg:
Ren faktuelt og så objektivt som muligt, så lad mig male et billede for dig, hvordan den smagte:

Sort i glasset med lilla kant. En stor og åben duft med umiskendelig karakter af syltede kirsebær. Det forandrede sig med lidt tid til røde meget modne blommer og andre søde røde bær. Et klart vaniljeagtigt præg af stor fadbrug var også med i duften. Smagen var cremet og virkelig tæt bygget. Tanniner pakket helt sammen i tæt frugtkoncentration. Igen voldsomme noter syltede kirsebær, der her udviklede sig mere i retning af sort moden frugt. Tydelig høj ekstraktion, der giver meget tæt frugt og lidt ymeragtig karakter. Frugtsyren virkede maskeret af den sødlige frugtkarakter. En meget lang og ren fokuseret eftersmag.

Subjektivt: Allerede i duften ringer mine alarmklokker; de søde kirsebær er bare ikke mig. I smagen skrider det for mig, jeg mangler friskhed og frugtsyre til at give mig det. Dette er en voldsom vin, hvor alle komponenterne nok er der, men det giver mig ikke lyst til at vende tilbage til glasset. Jeg bliver ikke imponeret.

Hvordan skal denne vin tildeles point? Hvis jeg skal se objektivt på det, så kan jeg sagtens ende omkring 95, da vinen smager fuldstændig som jeg tror producenten ønsker. Den har alle komponenterne til at man kan hakke af på ”listen”. En flot og imponerende vin. For mig bliver det blot lidt anderledes. Jeg vurderes min lyst til at drikke vinen meget højt. Når den er skruet sammen på denne måde, så kan jeg ikke subjektivt give høje point. Jeg ender personligt nærmere 85 point.
_______________________________________________________________

2 friske vine på bordet:

1999 Grange des Peres, Vin de Pays de Herault, Languedoc 1999 Grange des Peres, Vin de Pays de Herault, Languedoc – så levende og dejlig charmerende stil. Stor og overbevisende i duften med bred frugtpalet og en blomsterhave i baggrunden. Luk øjnene, stik næsen i koppen og du ser lavendelmarkerne for dig. Smagen er herligt balanceret med en bred frugtprofil og samtidig en herlig mineralsk sort skiffer karakter til at give kant. Bløde modne tanniner der gav en cremet struktur og viste en vis på toppen nu, men som sikker kan ligge yderligere nogle år. 95 point for mig her til aften. Mange gæt gik til Chateaunef-du-Pape.

2000 Clos des Caillou, Reserve, Chateaunef-du-Pape2000 Clos des Caillou, Reserve, Chateaunef-du-Pape – meget flot og styret vin. Uter, tjære og mineralitet går sammen med tæt sort frugt i duften. Absolut ikke åben næse. Smagen er tør med høj frugtsyre og tannin. En kompakt vin der virker en anelse endimensionel. Sammen med maden åbnede denne virkelig op og frugten blev bredere og mere intens. Åbnet på et trist tidspunkt hvor den ikke folder sig ud. 90 point, men forhåbentlig med større potentiale.
___________________________________________________________________

Så kom der tre vine på bordet sammen.
2001 L’Ecole 41, Seven Hills Vineyard, Merlot, Walla Walla Valley, Washington State

2001 L’Ecole 41, Seven Hills Vineyard, Merlot, Walla Walla Valley, Washington State – havde meget svært ved at forstå at dette ikke var Bordeaux. Så flot og balanceret frugt karakter med solbær og hindbær. En smule fad og læder til at give balancen. En herlig vin, som jeg gerne ville drikke lidt ekstra af. 91 point.

2000 Chateau Gruaud Larose, Saint Julien2000 Chateau Gruaud Larose, Saint Julien – PROP. Kunne intet stort finde bag proppen – desværre.

2000 Chateau Trotanay, Pomerol –2000 Chateau Trotanay, Pomerol – sådan, så sidder den lige i skabet! Dyb rumlende frugt med brombær og våd skovbund og alle de vanlige smarte superlativer til stor Pomerol. Kan se på blokken at jeg er stoppet lidt med at tage noter og begyndt at nyde vinen i glasset. Husker denne som en dejlig klassisk højrebredsvin, der adskilte sig fra den amerikanske på større dybde og mere mørk frugt, samt længere mere intens eftersmag. 94 point.
_________________________________________________________________

1992 Groebe, Westhofener Aulerde, Riesling, Auslese, Rheinessen1992 Groebe, Westhofener Aulerde, Riesling, Auslese, Rheinessen – ret udvilket og meget mørk i farven. Tung abrikos og relativ lav frugtsyre i forhold til den store sødme.
NB: Bemærk farverne på billedet herunder. Venstre er Haag, højre er Groebe.

1993 Fritz Haag, Brauneberger Juffer Sonnenuhr, Riesling, Auslese, Mosel1993 Fritz Haag, Brauneberger Juffer Sonnenuhr, Riesling, Auslese, Mosel – for første gang skuffet over en flaske Fritz Haag, det skulle jo ske en dag. Var enkel med spids syre og udmærket sødme, men kort og uinteressant i smagen. Spinkel, men herlig frisk. Efter afsløringen lykkedes det at finde lidt ekstra til glasset, men stort blev det aldrig.

Tak til alle for en dejlig aften, glæder mig allerede til næste gang!