Mousserende Gamay fra Saint Joseph, er det muligt?

Vin Nature kom endnu engang på bordet. Alt det her naturlige vin, tiltrækker i den grad entusiaster rundt om i landet. Her til aften var jeg inviteret til Farum af en god ven og medblogger: Kasper. Tak for invitationen, det blev en yderst interessant aften.
Vores Marked er ejet af Birgit, der tidligere har arbejdet i store IT virksomheder, men nu er draget af den gode oplevelse og den gode smag. Dette formidlede hun videre med et stort smil og stor entusiasme denne aften.
delikatesse farumVi blev bænket omkring en samling uprætentiøse borde i den gamle garage og fik skænket den mest overraskende vin i glasset til at starte med:

Mousserende GamayGlou Bulles, La Ferme des 7 Lunes, Vin de Table – mousserende vin, fremstillet på Gamay, der er dyrket i Saint Joseph i det nordlige Rhone. Den havde jeg ikke lige set komme. En producent der kører certificeret økologisk, men derudover også driver sin vingård biodynamisk og så påstår han at lave Vin Nature. Denne levede da også op til alle mine forventninger om en naturlig vin. Uklar i glasset med svar rosa farve, levende, springende i duft og smagsnoter. Klare jordbærnoter fra Gamay druen og fin lille mousse. Efter tid i glasset kom de, for mig triste, forventede noter af nedfaldne æbler. Jeg kunne godt lide den og ville gerne servere den for mine gæster en dag i haven med høj sol.

Birgit importerer 2 forskellige producenter fra Saint Joseph, der er en yderst interessant appellation i det nordlige Rhone. Syrah druen er den eneste der må bruges til de røde vine, så Gamay druen her er kun til eksperimentelle forsøg. Vi smagte forskellige vine fra de 2 producenter. Som jeg har skrevet om tidligere er jeg ikke den store fan af hvidvin på Marsanne og Roussanne, denne aftens 2 hvidvine bekræftede at det aldrig bliver mig. Vi fik undervejs super velsmagende oliven og brødhapsere med fantastisk anderillette og pate. Det er køreturen værd til Farum, hvis man søger gode maddelikatesser også.

Et kort intermezzo med en brødhaps med Foie Gras fra fritgående ænder. Intens i smagen, med en friskhed der gjorde den let. Hertil fik vi serveret:

Clairette de Die, Archard-Vincent – sødlig Muscat stil med lav alkohol. Muscat druens sødme gjorde det til en glimrende ledsager til foie gras, men som velkomst ville denne nok fungere glimrende også.

Glou Rouge, La Ferme des 7 Lunes, Vin de Table – så kom rødvinen på scenen og vi startede med denne Gamay der var meget naturlig. Frugt med frugt på som Kasper så rigtigt kaldte den. Sprælsk i glasset med jordbær og rabarber. Stor saftighed og frisk saftevandsstil. Tænkte på om mine børn ville kunne lide det? En ærlig vin, der ikke havde den store kompleksitet, men som var ligetil.

Så kom der et par meget friske Saint Joseph rødvine på bordet der virkede som om de gerne ville fremstå meget naturlige, og det gjorde de så. Den spidse frugtsyre og grønne tanniner er bare ikke noget jeg har så meget positivt at sige om. For stor fokus i smagen på umodne røde bær og frugter og ingen sorte elementer. For mig var denne smag langt fra Saint Joseph. Vi sluttede dog med en god smag i munden:

Domaine monier saint joseph2011 Domaine Monier, Terre Blanche, Saint Joseph – stor frugt I duften med fokus på sorte blommer. Munden gav en stor fylde og cremet struktur. Tanninerne var modne og flot i harmoni med både frugtsyre og smagsintensitet.  Udviklede flot kompleksitet med sekundære noter af læder og chokolade. Denne smagte godt i dag, men vil smage endnu bedre om et par år.

Tak til Birgit for at invitere indenfor i sit univers og dele ud af sin passion. Disse små garageimportører er med til at gøre vores vinmarked i Danmark så komplekst.

IMG_7993