Bourgogne blancs* – til sjælen

Bourgogne skulle endnu engang drage mig ind under sine vinger. En ganske almindelig dag, eller findes der almindelige dage? Som udgangspunkt er der mange af mine såkaldt almindelige dage, der udvikler sig til det jeg ønsker mig; en fantastisk dag.
IMG_8284En hverdag, midt på ugen. Mega gråt vejr fra morgenstunden, men udsigt til en dag på jobbet der kunne udvikle sig.
Ja, jeg vidste jo godt at Frank ville have at jeg skulle smage på lidt vin fra hans sortiment af små Bourgogne producenter. Det endte også med at vi sad ved et bord og flaskerne kom op af tasken i en lind strøm. Endnu engang så jeg glæden ved den danske vinhandel, hvor små og mindre importører giver os adgang til interessante producenter rundt om i verden. Frank har firmaet blancs.dk, der specialiserer sig i god Bourgogne med personlighed.
Jeg skal være den sidste til at beklage mig over adgangen til god Bourgogne i hverdagen, gennem vores sortiment hos Otto Suenson Vin, men der kan jo godt findes andre guldkorn.

 

Første producent i glasset laver kraftfulde hvidvine i det sydlige Bourgogne. Pouilly Loché og Pouilly Fuissé som begge kan have problemer med varmen, så her gælder det om at finde producenter der kan styre frugtsyren i vinen. Det virkede ganske glimrende hos denne producent.
2011 Domaine Clos des Rocs, Olivier Giroux, No.2, Pouilly-Loché 2011 Domaine Clos des Rocs, Olivier Giroux, No.2, Pouilly-Loché – dtor frugtig stil, fin fedme og en ok syre struktur. Mangler måske lidt bid for at være helt i orden. En glimrende vin, hvor fedme og fylde skyldes modne druer, uden maskering fra fadlagring.
2011 Domaine Clos des Rocs, Olivier Giroux, Pouilly-Fuissé – større mineralitet, mere sprød frugtsyre der styrede de gule friske tropiske frugter. En snorlige stil, hvor fedme, fad og syre følges flot ad. Tydeligt at der her høstes efter at få druer i hus, hvor syren er i behold.

Domaine J. C. Bachelet er stjernen i sortimentet hos disse drenge. Jeg har smagt det før og hans evner ud i Chassagne og Puligny er virkelig i den bedre ende af skalaen. En stil hvor intensitet og mineralitet sidder godt sammen. Dagens to vine illustrerede denne stil glimrende.
Bacelet, Chassagne Montrachet2010 Bachelet, Bourgogne Aligoté – stor smagsintensitet, slækker nok lidt på elegancen, men hvide blomster, hvid peber og en herlig sprød syre til at hænge det hele op på. Masser af smag og personlighed. Ikke en elegantier, men masser af personlighed og absolut en Aligoté i den bedre ende.
2010 Bachelet, Macherelles, 1’er Cru, Chassagne-Montrachet – fuld skrue på næsen og her kan man forvente en del, der også blev leveret. Cremet struktur med kandiseret appelsinskal. Røg, mineralitet i kalket stil. Robust og lidt rustik i stilen, men ren i sit udtryk. Flot hvidvin, der dufter så man kan side med snudeskaftet i glasset hele aftenen. Smukt og lækkert.

fik vi en hvid, der fra start kedede mig så meget at jeg ikke fik den noteret.

Derefter ville Frank også lege med på naturvinsbølgen med et par vine.
Absolu Bourgogne blanc2011 Buisson, Blanc, Absolu, Bourgogne – fra en mark i St. Romain kommer denne absolut rene vin, ingen påvirkning af noget. Det havde måske været en idé at gøre noget, tænker jeg. Sjov duft, hvor popcorn og hø blander sig med fin citrus stil. Smagen er behagelig, men forsvinder hurtigt. Hvis nu man ikke havde frygtet at svovle lidt og holde fast i nogle flere udtryk i vinen, så havde eftersmagen måske holdt mere end 5 sekunder? Man kan jo aldrig vide hvordan denne vin ville være, hvis den havde været lavet anderledes, men dette glas vil jeg ikke jagte igen.
2011 Clos du Moulin Aux Moines, Vin Nature Rouge, Bourgogne
2011 Clos du Moulin Aux Moines, Vin Nature Rouge, Bourgogne
– en rød, fremstillet på Pinot Noir fra en lille uklassificeret parcel i Meursault. Her var så en af de lækre naturvine. Frisk duft af jordbær og rabarber. Ren frugt, livlig frugtsyre og en nærmest cremet struktur. Havde lidt den sprødhed som jeg godt kan lide i de gode AOC Bourgogner, der er i orden. Dette er ikke en kompleks vin, men renheden giver den tilpas charme til at sejle lige igennem. Meget let drikkelig, uden nogle skæve noter. En fornøjelse….

2010 Emilie Geantet, Cote de Nuits Villages
2010 Emilie Geantet, Cote de Nuits Villages
– så sluttede vi dagens seance med denne power rødvin. Stor, mere varm i frugten. Bred, masser af brombær og peber. Dyb og kompakt. Egentlig en vin i god balance og med stor flot personlighed. Den havde alt andet lige alle de gode komponenter, den ramte bare ikke lige mig i dag. Er næsten sikker på at hvis jeg havde siddet med denne flaske alene en aften, så havde jeg smilet. Den havde blot ikke samme mineralske stil, som de foregående flasker.

Generelt må jeg sige at blancs* importerer vinen med stor personlighed, og Frank er god til at fortælle historien. Det er en del af glæden ved at drikke Bourgogne; historien, personligheden, charmen og glæden ved god vin…

En helt almindelig fantastisk dag, kunne så småt gå på hæld…