DM i Blindsmagning – træning

DM i blindsmagning afholdes nu for første gang under yderst ordnede vilkår, for hold af 3 personer. Det er nu at du har muligheden for at smage en mængde god vin og se om du er bedre til at smage blindt end undertegnede, samt mange andre. Jeg har sagt det før, og siger det gerne igen: det er ikke nemt at smage blindt, men det er vigtigt at vi har det sjovt. Jeg skal på ingen måde gøre mig til Champion på forhånd, blot glæder jeg mig til at deltage på hold med 2 gode kollegaer. Jeg håber at vi ses og får en god søndag sammen.
Smagningen foregår den 4. maj og du kan se meget mere her på Vinakademiet side.

IMG_0419
Som en hel klassisk form for opvarmning, så var jeg inviteret til blindsmagning hos Søren D. Emnet var rødvin til 500,- kr. Mine forventninger var store, da jeg regnede med at vi burde kunne finde nogle store vine i dette prisleje! Lad os nu se hvordan aftenen forløb. Først note på vinen, i den serverede rækkefølge, derefter mit ærlige gæt og vinens navn. Til slut mine tanker om hvordan jeg vurderede vinen, efter afsløring.

1. vin Super intens næse med lakrids, brombær og lidt afdæmpet fad. Smagen domineret af frugt med stor modenhed. Bløde tanniner og en frugtsyre over medium. Havde et element af lilla og kombinationen af tanninbid og modenhed trak mig lidt på afveje.

Gæt: Toscana, Sangiovese baseret 2005, 90 point

Vin: 2003 Château Branaire-Ducru, Grand Cru Classé, Saint-Julien

Tanker: Ikke godt nok gættet, en trist start hvor Caberneten var tydelig nok til at man burde have set den som dominerende. Mit Sangiovese bud kom nok fra det krydrede element.

IMG_0421

2. vin Urter, bly, peber og stort animalsk præg. Salvie og lilla moden tung Syrah præg. Der blev varmere og varmere i sit udtryk. Smagen var tæt med stor modenhed i tanninerne og udviklede klart oversøiske tendenser.

Gæt: Shiraz, Australien 10 år gammel, 89 point

Vin: 2005 Castagna, Un Segreto, Shiraz / Sangiovese, Victoria, Australien

Tanker: Bum – godkendt.

Castagna, Un Segreto
3. vin
Ren saft med hårdt ristet modern fad. Friskkværnet sort peber og nyrøget bacon i næsen. Smagen i samme stil, bakket op af stor mængde kærnemælk.

Gæt og vin: min egen medbragte 2011 Domaine Garon, Les Rochins, Cote Rotie, 92+

Cote rotie garon

4.vin Skriger lige op af glasset: Pauillac med solbær, svampe, mint og blyant. Smagen viser en mere balanceret og blød vin, stadig godt med moden solbær. Balancen fik ændret mit gæt, men jeg var aldrig ude af Bordeaux.

Gæt: 1995 Château Leoville Barton, 92 point

Vin: 1999 Don Melchor, Concha Y Toro, Cabernet Sauvignon, Chile

Tanker: OK flot lavet vin, der først efter nærmest 2 timer begyndte at blive ubalanceret så tørhed og moden frugt afslørede mere.

Don Melchor, Concha Y Toro
5.vin
Lukket og ikke særlig charmerende næse, der dog med tæsk i glasset lukkede mere op og viste medicinskab, skiffer og ren rød frugt. Store mængder tannin og syre, kombineret med knivskarp og præcis mineralitet. Helt ren rød frugt bag ved de mere komplicerede elementer. Fik alt for kort tid i glasset, for jo længere tid den stod, jo flottere blev den! Stor vin.

Gæt: Barolo 2005, 94+ point og aftenens vin fra min side.

Vin: 2010 Dom Lafon, Volnay, Bourgogne

Tanker: Blev helt klart afledt fra Bourgogne af den relativt mørke farve og de stramme tanniner. Bliver en voldsom stor vin med et par år i kælderen.

 Lafon, Volnay
6. vin
Saftig og helt ren Pinot Noir frugt med smæk på tanninen. Stort fadpræg, som dominerer frugten i slem grad. Hindbær, der står lidt en-dimensionelt for mig.

Gæt: Chambolle, 1’er Cru 09. 91 point. Samlet set aftenens vinder

Vin: 2012 Dom Marchand de Gramont, Les Gaudichots, Vosne Romanée

Tanker: Alt for meget fadpræg der holdt frugten stangen. Muligvis vil det lukke op og denne blive stor en dag, men lige nu var det ikke interessant. At den kunne vinde smagningen samlet, står som et mirakel for mig.

Gramont, Les Gaudichots, Vosne
7. vin
Åben næse med tydelig Pinot Noir karakter, jordbær og roser som forventet, fin fokus med mest frugt og moderne fadpræg i baggrunden. Smagen også godt fokuseret, men lidt ensidig. En saftig vin som fremstår ganske enkel med fin i stilen.

Gæt: 2011 Bourgogne, Nuits, eller som anden tanke en Californisk Pinot Noir 88 point

Vin: 2011 Daniel Rion, Les Hauts Pruliers, 1’er Cru, Nuits Saint Georges

Tanker: En kedelig Bourgogne, der absolute ikke levede op til hverken pris eller 1’er cru AOP.

Rion, Les Hauts Pruliers
8. vin
AD, syntetisk, mega ude af balance med råt fad og syrlig frugt der ikke hørte nogen steder hjemme.

Gæt: nej, den var helt gal for mig. Ikke fejlbehæftet, blot yderst syntetisk og ubedømmelig

Vin: 2006 Seghesio, Venom, Sangiovese, Californien

Tanker: Hvorfor? Drop dog at lave Sangiovese hvis I bedre kan lide Zinfandel. Føj.

 Seghesio, Venom, Sangiovese

9. vin Super kompleks kande vin med sort frugt, syltede figner og lakrids. Små fine rosenblade og intense sorte kirsebær i næsen. Enorm kompleks i smagen med stor frugt, der blev pakket ind i både høj tannin og frugtsyre. Udvikler chokoladenoter samt friske røde ribs i glasset. En virkelig flot sammensat vin, som det kunne være interessant at følge i kælderen over en del år.

Gæt: Barbaresco 2007, gættet på Barbaresco faldt pga. elegancen og finessen i vinen.

Vin: 2006 Revello, Vigna Giachini, Barolo

Tanker: Nærmest ok gæt, burde nok have ramt årgangen bedre da 07 burde fremstå klart mere varm i stilen.

Revello, Vigna Giachini, Barolo
10. vin
En sødladen varm kop vin, hvor tung frugt hang som en dyne over resten af elementerne. En del frugtsyre, der virkede lidt ubalanceret. Der kom mere og mere rød bolche i stilen, og ikke rigtigt noget positivt til at give vinen lidt kant.

Gæt: noget sydfransk, som ikke sad i skabet, 87 point

Vin: 2009 Domaine Charvin, Châteauneuf-du-Pape

Tanker: Tror bare jeg er træt af ‘Neuf. Det virker for varmt og for meget i rigtig mange situationer for mig. Glæder mig til at smage en ’neuf blindt, som jeg har lyst til at drikke. Tror det skal være med alder og i gammel stil.

Charvin, Châteauneuf-du-Pape
11. vin
Sød moden frugt, med mest brombær. En Fyldig vine i smagen med kraftfuld syre og tannin der bider på gummerne. Frugten viser tegn på en del sol og varme, men er stadig godt kontrolleret.

Gæt: Californien Cabernet Sauvignon, og da alle så begyndte at råde Toscana kunne jeg da egentlig godt følge dem, men holdt fast i mit fejlagtige bud. 90 point

Vin: 2004 Fattoria le Pupille, Saffredi, Maremma Toscana

Tanker: OK flot komponeret vin, som Ganske rigtigt viste tydelige Toscana takter.

Pupille, Saffredi
Samlet set
en yderst interessant smagning, hvor den største overraskelse var at der manglede vine med sotr WOW faktor. Jeg havde nok regnet med at vi 10 personer kunne finde en eller to vine i prislejet omkring 500,- kr der kunne give os et sus. Det lykkedes ikke rigtigt denne aften, hvorfor? Er det fordi alting bliver så pokkers akademisk og vi sidder og piller vinene fra hinanden. Er det fordi man glemmer glæden og passionen. Måske man skulle skære gevaldigt ned på mængden af store smagninger og vende tilbage til grundprincipperne; drik et par gode flasker i gode venners lag for hyggens skyld.