Grillvin, lad os kigge på mulighederne

Grillvin er et underligt begreb, som ikke desto mindre bruges i flæng af den danske vinbranche. Jeg skal ikke sige mig for god til at have brugt det, nu skulle det bare testes i mindre omfang.
Grillmad er kraftigt og kræver dermed voldsomme vine. Det er tesen som vi arbejder ud fra. Det er mænd der griller, fruen laver salaten. Vi kan godt lide at smøre alt vores grillkød ind i den stærke barbeque marinade, med ekstra chili. Ja fordommene lever i bedste velgående ude ved havebordet og på grillen.

Pinotage Spiers Castano Yecla Ramonet
Til denne lille test var der blandet kød på grillen, noget med marinade, noget mere nøgent. Jeg havde udvalgt 3 flasker som vi skulle smage på og vi var 4 personer i testpanelet denne aften.

2011 Spiers, 21 Gables Pinotage, Sydafrika – en tilsendt prøve der nu skal testes. Forventer tyngde, røg og kompleksitet. En af de større og ganske anerkendte producenter, denne Pinotage er topvinen fra huset og er netop kåret til at være blandt de 10 bedste Pinotage vine. Kan købes i Coops netbutik, samt udvalgte SuperBrugsen og Kvickly butikker. Jeg kan godt undre mig over at min vin ankommer på en Bordeaux flaske og billedet hos coop viser en Bourgogne flaske.

2012 Bodegas Castano, Solanera, Yecla – en velkendt producent, indkøbt i Rema1000 for kr. 89,- med en halshænger der siger 94 point Robert Parker. Det bør være i orden, hvis man er til deres stil. 

2011 Domaine Ramonet, Bourgogne Rouge – en sikker klassiker som jeg valgte at indkøbe til lejligheden som outsideren, som bør være alt for let, men har en fantastisk elegance.

Lad os tage vinene oppe fra, med samlede kommentarer fra denne hyggelige Sankt Hans aften. Alle vine blev serveret med en forklaring og kølige, så de kunne udvikle sig i glasset.

Spiers Pinotage gjorde det på mange måder præcis som den skulle. Masser af power, røg og ristede egetræsfade. Havde den klassiske Pinotage karakter med brændt gummi og så ellers en del sødladne toner som jeg ikke kunne se hvad vi skulle bruge til. Jeg havde forventet denne som en glimrende ledsager til det grillede barbeque, men heller ikke her var der balance.

Castano viste sig fra en flot side. Her var kombination af tyngde fra et varmt område, sammen med en luftighed i smagsbilledet der gav en vin man havde lyst til at drikke. Monastrell er en lidt kluntet drue, men når den balanceres af frugten fra 15 % Cabernet Sauvignon og 15 % Syrah så er der fuld valuta for pengene. 94 point hos Robert Parker kan jeg egentlig godt følge, men ville aldrig selv rate så højt. En super god ledsager til grillkødet.

Ramonet faldt helt igennem. Den dur bare ikke til så kraftigt og blandet smagsbillede, men flasken blev tømt stille og roligt da maden var spist. Jeg elsker denne vin for dens præcise renhed og smukke frugt. Er som saftevand og det faldt i god jord, da maden var spist.

Komklussion: Køb gerne kraftfulde vine til din grillmad, området omkring Middelhavet byder på mange oplagte muligheder. Jeg vil anbefale til grillmad: Alt fra det sydlige Rhone; Chateauneuf-du-Pape, Gigondas, Cotes du Rhone etc. Spanien byder ind med mange gode ting og Yecla hvor Bodegas Castano ligger har vinmarker med gamle stokke der byder på god koncentration. Oversøisk er der også gode muligheder; Spier Pinotage er jeg sikker på at mange vil blive glade for, Syrah fra Sydafrika er absolut også værd at udforske. Argentina er kendt for deres oksekød, som er bedst lige fra grillen, lad det gerne blive skyllet ned af en Malbec.

God fornøjelse ved grillen denne sommer.