De 2 store druer på Sardinien – Vermentino & Cannonau

Sardinien er præget af to store DOCer; Vermentino di Sardegna og Cannonau di Sardegna. Vi taler dog her om en ø med en ganske betragtelig størrelse, kun lidt under Jylland i direkte sammenligning. Rent vinmæssigt så er der meget stor forskel på de forskellige zoner på øen hvor disse 2 druer dyrkes. Der er dog også en masse fællestræk, som jeg vil fokusere på her. Ved min nylige rejse til Sardinien fik jeg smagt en bred vifte af vinene fra øen. Jeg var inviteret til Sardinien af Vinfestivalen Poetto Wine Festival og siger pænt tak for turen.

Sardegna nature

Dette første indlæg om Sardinien vil fokusere på de 2 væsentligste druer fra øen. Der er mange forskellige druer på Sardinien og både Nuragus, Monica, Cagnulari samt flere andre fortjener opmærksomhed, det må blive på et andet tidspunkt. Her lidt om Vermentino og Cannonau, som billedet tegnede sig for mig i disse dage.

Vermentino di SardegnaVermentino di Sardegna har en rigtig god stil. En anelse sødme og blød smag, som understøttes af fin frugtsyre og god tørhed i eftersmagen. Kombinationen af althea-bolche sødme og så den lidt tørre/bitre afslutning gør at vinen er yderst velegnet både til lette retter, samt til et glas alene. Det er min opfattelse  at på trods af de store forskelle i de enkelte zoner, så har vinene mange lighedspunkter. Det vil ofte være producenten der er afgørende for forskellen, mere end området.

Vermentino di Gallura DOCGVermentino di Gallura er navnet på øens eneste DOCG, som dækker et område i nord. Her fremstilles Vermentino med mere karakter end mange andre steder på øen. Man kan sige at Vermentino vinene herfra har større dybde, mere krydret duft og smag. En mere udpræget sødme i startbilledet og større kompleksitet i alle aspekter. Der er virkelig en markant grund til at dette område har sin egen DOCG.

Cannonau di Sardegna

Cannonau di Sardegna er en lidt anden sag, hvor dyrkningsklimaet giver lidt større udslag i den endelige smag. Cannonau er også mere kendt som Grenache i Frankrig og Alicante eller Garnacha i Spanien. Med de sammenligningsgrundlag så kan vi ikke være overrasket over forskellighed i vinene.
De lokale giver tydeligt udtryk for at der er 5-6 forskellige zoner der er interessante. Mine smagninger over disse dage viste 3 klare områder, som det kan betale sig at være opmærksom på:

Nord – mest intense Cannonau rødvine. Her er relativ høj frugtsyre og tannin, der giver et godt bid i vinene. Her kan også findes vine hvor fokus er på at lave helt friske frugtdominerede vine.

Midt – herfra smagte jeg et par producenter der var virkelig interessante. Vine der er mere lyse i farven og mere tilbageholdne i duft og smag. Elegance som fokus, fremfor tyngde og kraft.

Syd – mere rustikke udgaver, hvor der er stor tyngde, lidt varmere stil og nuancer med sorte bær, mere end røde. Tannin mere afrundet, men også en lidt lavere frugtsyre.

Generelt kan man sige at du med Cannonau di Sardegna kan være sikker på at få en rødvin med stor dybde, masser af frugt og i langt de fleste tilfælde en fornuftig balance mellem tannin og frugtsyre.

Sardegna Vineyard

Udover disse to druer, så er der mange andre fede druer der trives på Sardinien. Det er en del af det Italienske vinlandskab at så mange druer tilfører det samlede billede stor diversitet. Det er dog min klare opfattelse at det bliver Vermentino og Cannonau der kommer til at står for billedet udadtil, også i de kommende år fra Sardinien. Jeg ønsker dig god fornøjelse med jagten på den gode vin fra Sardinien og hører gerne om gode oplevelser.

Vinglas i solnedgangen