Blindsmagning med gode kollegaer

Et sommerhus langt, langt ude op den jyske hede. Et sted med navnet Guldforhoved. Her havde jeg fornøjelsen af 5 kollegaers dejlige selskab. Under årets FoodExpo havde vi som vanligt booket et sommerhus, så vi kunne hygge os sammen, lave lidt god mad og lege den gamle leg med blindsmagning. Medbring én flaske, gik som altid galt. Vi kan åbenbart ikke tælle, så her er listen af vine som 6 personer havde med til denne aften. Alle vine blev serveret blindt, medmindre andet er nævnt.

Den samlede serie

Den samlede serie

Første runde stod på helt forrygende foie gras terrine, hvor også æblekompotten var hjemmelavet. Vi siger tak til Ann og især familien.

Foie gras terrine

Kombinationen her med den Spätlese i baggrunden er muligvis noget af det mest perfekte jeg har været ude for i år.

Haag Foie Gras

2011 Fritz Haag, Riesling Spätlese, Brauneberger Juffer Sonnenuhr, fad 14, Grosser Ring Versteigergung, Mosel – topudgaven af Haags Spätlese. Så perfekt balanceret og lækker til denne ret. Alene er syren nok lidt skjult på nuværende tidspunkt, men dette bliver en mega vin. Tusind tak for at tænke på mig da du valgte denne vin Ann.

Matassa

Naturvin på magnum

2014 Matassa, Cuvée Marguerite, Blanc, Vin de France 
2012 Matassa, Cuvée Romanissa, Rouge, Cotes Catalanes
To absurd lækre vine, ganske enkelt. Vi fik disse to med fra vores kollegaer hos Vinova, de blev ikke smagt blindt. Begge vine fremstod med flot renhed, stor mineralitet og sprødhed i frugten. Især den hvide vendte mange tilbage til flere gange i løbet af aftenen. Interessante vine med stor smagskompleksitet. I snakken om naturvin er disse noget af det absolut bedre jeg er stødt på. Tak for skænken.

Rose Rayas

NV, Parisy, Rosé, Vin de Table – rosévin fra kultproducenten Chateau Rayas. Blev på ingen måde gættet. Grumset og mørk i glasset. Fantastisk jordbæragtig saftighed. Stor intensitet. Velsmagende. Tak for at medbringe denne kuriøsitet George.

Risotto

Svamperisotto med bacon kom på tallerkenen og mørk gylden vin i koppen…

Meursault Lafon

1995 Comtes Lafon, Perrieres, 1’er Cru, Meursault – dyb gylden saft med fin levende syre. Modne tropiske frugter, mineralitet og en anelse karamel. En flot vin der var nærmest perfekt til denne risotto. Tak for skænken Christian, det var en fornøjelse for os alle at gætte så skævt på en klassiker.

Niepoort Batuta

2007 Niepoort, Batuta, Douro – en stor vin som jeg havde med fra kælderen. De fleste gættede stor vin fra Italien, hvilket jeg sagtens kunne følge. God tæt tannin, lidt tør, stor dybde i frugten der kun blev bedre over de to dage vi smagte den. En vin der har udvilket sig flot siden tidligere smagninger.

Fornace

2009 Selvapiana, Fornace, IGT Toscana – en godt tør sag der hev os mange andre steder hen end Toscana. Frugten var fin bagved, men tanninen holdt bal på slottet. Desværre kom denne mellem to retter, hvilket ikke var helt optimalt.

2009 Les Pagodes de Cos (d’Estournel), Saint Estephe – klassisk venstrebred Bordeaux i glassene, uden den store spræl og glæde for de fleste smagere. For andre var det rart med et mere roligt glas der bare leverede klassisk elegance.

Rayas Caillou

2001 Domaine du Caillou, Les Quartz, Chateauneuf-du-Pape – mega smæk på alle elementer i denne basse. Havde flot udviklet frugt og den tæthed der gjorde den god til vores oksekød-i-strimler-på-salat. Fra min kælder og efter min mening en glimrende vin der på ingen måde var i nærheden af de 99 RP point.

2006 Chateau Rayas, Chateauneuf-du-Pape – så smuk og lækker, i noget flottere balance end den foregående. Saftig frugt, balancerede tanniner der lå bagved og god syre. Ikke voldsom dyb og tung, men heller ikke for let. Bare en flot balanceret lækker rødvin. Tak George.

Roero Nebbiolo

2010 Cascina Val del Prete, Roero – en intens Nebbiolo som vi havde byttet med de gode folk fra Distinto En god saftig stil hvor frugten klart styrer showet, herligt typisk nebbiolo bid og smæk i eftersmagen. En flot vin, som man godt kunne nyde til en god svineragout.

Jasper Hill

2006 Jasper Hill, Emily’s Paddock, Shiraz, Cabernet Franc, Victoria – fra start var dette klart fra Australien, varm frugt med med skifferholdig mineralitet til at give friskhed. En rigtig flot kop, der var perfekt til at slutte en god aften. Var der nogen der havde gættet at Ann ville tage en Australier med? Nej, men tak for det. En flot vin.

Endnu engang tak til holdet fra Otto Suenson for nogle gode dage på messe og et par gode aftener i sommerhuset med den flotte dug.