2014 Bourgogne viser dejlige takter

2014 Bourgogne er af rigtig høj kvalitet, skåret over en bred kam. Hvid Bourgogne fra 2014 årgangen er allerede udråbt til outstanding af de fleste, men de røde 2014 Bourgogne vine har fået en lidt mere blandet modtagelse. For mig er der ingen tvivl, både rød og hvid er på et rigtig godt niveau.

2014 Bourgogne
De hvide står generelt knivskarpe i glasset, med en intensitet og frugtsyre der spiller rigtig flot sammen. Vi taler om alt fra det nordlige Chablis, over de klassiske områder i Cote de Beaune, samt de sydlige kommuner i Maconnais.
De røde er en lidt anden snak. Syren står rimelig højt, der er godt bid og frugten følger fint med. Det er ikke vine der er fede og intense og varme i frugten, men vine der er fine og intense igen. De er ikke slanke som 2011, men heller ikke brede og saftfyldte som 2013. De kommer heller ikke til at have helt samme dybde som 2015, men når alt det er sagt. 2014 Bourgogne i rød er rigtig flotte vine, som kommer til at udvikle sig fantastisk i kælderen. De har al den struktur og balance der skal til for at virke. Du kan muligvis finde nogle vine der er lidt hule på midterpaletten og mangler noget vægt, men de fleste er gode.
Det her er naturligvis en grov generalisering, baseret på hvad jeg har smagt. Stadig så er et af de absolut væsentligste parametre når du skal vælge din Bourgogne; producent. Producenten i Bourgogne står over kommune og næsten også over årgang. De bedste producenter får udtrykt hver enkel årgang gennem de terroir de har til rådighed. Alene af den grund vil jeg hellere drikke fx en Vosne Romanee fra en god producent i en såkaldt ”mindre årgang” end jeg vil drikke én fra en tvivlsom producent i en ”stor årgang”.

Sådan forbereder vi os til smagning. Godt humør og et smil.

Hos Otto Suenson har vi holdt årets to første Bourgogne smagninger, begge i København. Dette er noter til de vine vi smagte der, de kommende smagninger vil indeholde andre vine. Her er mine noter til de enkelte vine.

2014 Remoissenet, Rouge Renomee, Bourgogne – så slank, så ren og bare en bølge af ren rød frugt. Det er levende frisk vin, uden de store komplekse elementer, men virkelig velsmagende. Høj frugtsyre, lav tannin og så bare en rullende frugt der holder ved i afslutningen. 89+

2014 Remoissenet, Savigny-les-Beaune – det er charme, selvtillid og lækker saft på flaske. Helt ren i stilen, med lidt mere dybde end åbningsnummeret. En producent vi hos Suenson har haft meget glæde af de senere år. Denne Savigny er fin i stilen og herlig intens. Der er en lidt rustik kant, sammen med den helt røde frugt. En god længde og sender gode minder tilbage til besøget. 88 point

2014 Tollot-Beaut, Piece du Chapitre, Monopole, Chorey-les-Beaune – dybde og herlige modne blombær. Den lidt varme tætte stil som Nathalie står for går igen i denne vin. Chorey er såden en underkendt AOC der her viser god charme og intensitet. Bred og med god dybde, uden den er for meget. En vin der fylder godt i munden og holder ved. Smagen her minder mig om den lidt rodede og støvede kælder som de har på domainet. 90 point

2014 Domaine Joblot, Servoisine, 1’er Cru, Givry – god moden frugt og lidt bred intensitet med en anelse urtet bagkant. Syren står flot elegant og vildt. En vin der er stor, men som er helt uden tilbageholdenhed. Det er lækker dejlig vin der vil det hele og ikke skjuler noget. Juliette Joblot har overtaget og stilen er kun blevet endnu mere præcis. Virkelig flotte vine som i denne årgang har rigtig godt af den gode stramme syre. 93+ point.

2014 Jean-Claude Ramonet, ”Boudriotte”, 1’er Cru, Chassagne-Montrachet – wow en næse der vælter op af glasset. Smæk hvor er den vild, ganske som den plejer med masser af saftig intens frugt og en anelse krudt. De røde frugter står i kø for at melde sig under fanerne,er helt klar og levende. Den synger og spiller som altid som en violin. Ramonet er måske mest kendt for sine hvide på højt niveau, men de røde er så lækre og fine. En utrolig intensitet og så går de bare på line over byen. 94+ point.

2014 Domaine Lecheneaut, Chambolle-Musigny – der er åbent for festen, med bred dyb frugt og levende intensitet. Der er ristede bær, varme blommer og fadnoter på en god måde. Det vil en masse og gør det så godt. En meget moden karakter der fylder ud og hvor den modne frugt også har rigtig godt af årgangens fine frugtsyre. Lecheneaut brødrene viser at de formår at tilpasse deres stil til årgangens tilsnit. En herlig stil og god renhed i længden. Den performer bedre end jeg havde forventet. 92+

2014 Hubert Lignier, Tres Girard, Morey-Saint-Denis – vælter op af glasset med lakrids, peber og mørke brombær. Det er Lignier stil og jeg nyder det. Det kan godt være at Lignier tidligere har været lukkede, men her er vinen open-for-business. Meget blød og med så med den dybde som han kan. Ren frugt og så kører den bare ned af stien. Cremet struktur hvor tanninen er så ren og elegant. 94 point

2014 Hubert Lignier, Clos Baulet, 1’er Cru, Morey-Saint-Denis – fra dag 2. Samme dejlige balancerede mørke frugt sammen med lidt lakrids. Der er toner fra fadet her og stor intensitet. Frugten virker lidt stram på nuværende tidspunkt og skal nok have tid i kælderen. En herlig oplevelse hvor der kommer herlig intens frisk rød frugt, i en rigtig saftig stil. En lidt pudsig stil hvor tingene holdes stramt, men bare er helt saftigt nedenunder. En vin der kræver luft og/eller tid. 92+ point.

2014 Domaine Coquard Loison Fleurot, Vosne Romanée – det er den stil der virker og som tegner rigtig godt. Der er god åben frugt, lidt ristet stil og så når den kommer i munden er alting elegant. Power og så frisk at man kun kan nyde det. Som de andre af Coquards vine lever den på saftighed, finesse og elegance. Det er så smukt og lækkert at man næsten ikke kan spytte det ud. En ny producent, der her i 2014 har den luftighed som er helt perfekt. 94 point.

2014 Benjamin Leroux, La Piece Sous le Bois, 1’er Cru, Blagny – tæt og ikke så givende I næsen. Sort frugt, især blommer og så den lidt tilbagetrukne karakter som Benjamin også har. Er han genert? I smagen er det en anden sag, her er masser af mørk frugt og den fylder godt, uden at blive tung. Der er lidt nyt fad, men det er ok. Frugten kommer og brager igennem den høje syre. Koncentreret og slet ikke klar. En vin der som mange af Benjamins vil byde på så meget mere om bare to år i kælderen. 90

2014 Domaine Chevillon, Les Chaignots, 1’er Cru, Nuits-Saint-Georges – ristet og med den appelsinskal, lidt rød fin frugt og dejlig intensitet. Funklende klar med den dybe kælder smurt ud på kanterne. Det her er intensitet lige ned af midten på banen. Syrlig, men det er positivt. Her er intens rød frugt, lidt frisk kværnet peber og så vokser den bare ned af tungen. Saftig på en måde så man bare har lyst til at drikke den. Den tannin man ofte får fra Chevillon står flot i baggrunden, men der er frugten der styrer festen. 93 point

2014 Dugat-Py, Vielles Vignes, Gevrey-Chambertin – tæt brombær saft helt til kanten. Dybde i duften, ikke ekspressiv, men sort og fin. Det rumler og saften vil så meget nedenunder. Man forventer en sort vin når man smager på den. Dugat-Py kan være svært, men i år lokker den os ned i glasset. Så smager man og frugten er sort og saftigfyldt. Den vokser og har den rygrad og majestætiske følelse som Gevrey skal give dig. Nej, det er ikke charmerende som Chambolle eller Vosne, men det smager satme godt. Ikke helt modne brombær og en lille grøn kant til at give friskheden. Tannin der holder fast i gummerne, sort frugt der kommer rullende. En tæt omgang, der kan nydes nu. 93+ point

2014 Bertrand Ambroise, Le Rognet, Corton – ja tak, den vælter op af glasset med så meget rød frugt. Moden og saftsprængt! Der er så meget frugt i den herlige røde frugt, med god intensitet. Utroligt så meget den giver på dette unge tidspunkt. Høj syre og rigtig meget liv. Den røde frugt springer rundt i munden med masser af liv og saftighed. Den vanlige charme og bløde struktur med milde tanniner. Ekspressiv og lækker, men ikke så elegant. Tæt og rigtig meget smag på dette tidspunkt, som nok skal udvikle sig til endnu mere. 92+

2014 Mongeard-Mugneret, Grand Cru, Echezeaux – tæt og stram i næsen med en del sort frugt. Der ruller lidt rød frugt frem i smagen. Balance og virkelig god renhed. Vinen flyver og bliver holdt flot nede med en fin syre og tannin. Kælderen her hos Mongeard-Mugneret rummer store mængder af gode vinmarker og Echezeaux er i virkelig flot balance. En herlig urtet karakter der gemmer lidt på den charmerende rene præcise røde frugt. Hindbær i fin stil. Holder sin vanlige fine frugtige stil og står utrolig ren i afslutningen. Man tygger lidt på den, tænker over det og nyder bare hvordan den renhed holder ved. 95+ point

2014 Comte Armand, Clos des Epeneaux, Monopole, 1’er Cru, Pommard – bred og saftig i sit udtryk, en masse tæt rød frugt. Kommer overraskende meget op af glasset. Nu fra ny vinmager, nu hvor Benjamin Leroux har helliget sig sit eget projekt 100 %. Ny vinmager er Paul Zinetti. Rene røde elementer først, så lakrids på vejen til at trække ned til sort dyb frugt. Stram i sit udtryk når den rammer paletten. Tæt, peber, og stram tannin. Står rank og intens med god friskhed nedenunder. Den tannin siger: Drik mig nu, eller gem mig i +10 år. Ruller bare derudaf, hvor tannin holder gummerne tørre, men frugten sejler nedenunder og giver liv og glade dage. 94+

2014 Domaine Ponsot, Cuvée vielles Vignes, Grand Cru, Clos de la Roche – hindbærsaft og med lidt støvet jord bagerst i duften. Lidt pudsigt som der er lidt kogt frugt i denne, uden at det bliver for meget. Der er stadig frisk og elegant. Det er rent, det er flot og det er fint i stilen. Det prøver ikke at springe rundt og være tungt og voldsomt. Det er bare så fint balanceret. Herlig hindbær i afslutningen og ren så den bare synger. Den er ikke vild, men den balance er bare så flot og lækker. Stor vin, hvis du værdsætter elegance og ikke søger tyngden. 97

…og så til det hvide…

2014 Remoissenet, Blanc, Renomée, Bourgogne – en flaske fundet i køleskabet, som har stået nogle dage. Meget ekspressiv med en del citrus og hvid kalket karakter, skriger lidt Chablis på en god frisk facon. I munden er der herlig moden ananas og tropiske noter, som så igen balanceres af helt frisk grønne æbler og citrus. Holder måske ikke den største kompleksitet i afslutningen, men falder lidt sammen. 87 point i dag.

2014 Tollot-Beaut, Blanc, Bourgogne – ikke meget hvid der laves hos Nathalie. Ekspressiv og med en god tropisk moden karakter. Lidt tung i sit udtryk, men så i smagen står syren fin og intens. Bred og levende med fin balance. Ren, men ikke så intens. 89 point

2014 Chateau des Quartz, Clos des Quarts, Monopole, Pouilly Fuissé – samarbejde mellem Olivier Merlin og Dominique Lafon. Tyk og cremet stil. En del fad, som brages omkuld af fed frugt og heftig kalket mineralitet. Der er høj smagsintensitet og en syngende flot syre der holder balancen i top! En stor vin der smager af meget og har stor tyngde. Der er en del varme, som giver fylde i vinen, men samtidig en god friskhed. 92 point

2014 Jean-Claude Ramonet, En Remilly, 1’er Cru, Saint-Aubin – heftig kalket mineralitet og ristede popcorn. Det springer op med den friske frugt som man gerne vil have. Slank og virkelig lækker intensitet der bare holder ved. Sniger sig ind under huden og holder sig så lækker og levende. Nyder den helt slanke intense stil, hvor syren holder sig så flot. 93+

2014 Benjamin Leroux, Meursault – fra dag 2 hvor denne kom på programmet. Som dagen før meget bred og cremet i sit udtryk. Intens og med nogle fantastiske gule bolche noter. Spiller virkelig godt og balanceret i hele den lange smag. God syre der giver friskheden og holder den lækre modne frugt på plads. I direkte sammenligning med ”Les Vireuils” er der lidt mindre præcision, men stadig Meursault på et højt niveau. 91+ point

2014 Benjamin Leroux, Les Vireuils, Meursault – åben og med friskkværnet smør (gad vide om jeg skriver det fordi jeg ved det er Meursault, eller om producenten fremelsker der fordi det er Meursault, eller det virkelig er terroiret der giver denne karakter?) En del hårdt ristet fad og tæt frugt. Smagen er virkelig fin og balanceret. En del fad, men nedenunder ligger der rigtig meget frugt. Den vokser sig større og kommer som en hammer. Stor vin, der ikke er klar endnu. 93+

2014 Domaine Paul Pillot, Clos Saint Jean, 1’er Cru, Chassagne-Montrachet – bred og med en ret moden karakter I næsen. Røget, som lidt flint og krudt. Det er en bred stil, med rigtig flot dybde og saftighed. Syren her hos Pillot er lidt gemt bag den flotte modne frugt. Lidt balanceret med en del citrus i afslutningen, sammen med de klassiske grønne æbler. En super flot og intens vin der bare vokser på paletten. 94 +

2014 Domaine Jacques Prieur, Les Combettes, 1’er Cru, Puligny-Montrachet – vanilje og fed frugt som følges op I smagen. Her er tyngde og power fra Martin Prieurs hånd. Han vil gerne udtrykek sig meget, både når man taler med ham i kælderen og når han tapper vinen. Fadet er ristet og holder frugten i et stramt greb. Nemt at misse den her, alene pga. det hårde fad, men det er min opfattelse at frugten har intensitet nok og ligger og venter nedenunder. Man har før set det med Prieur at hans vine er lidt hårde som unge, men kommer stormende senere. 91+ point.

Summasumarum

En helt igennem fantastisk smagning, som igen understreger hvorfor jeg elsker at arbejde med vores sortiment hos Otto Suenson. Mit bedste råd er at købe alt det 2014 Bourgogne du kan få fingrene i, fra de bedste producenter. Fremtidsudsigterne er at 2015 vil blive mere hypet, og derfor stige i pris. 2016 årgangen er i visse områder meget lille i udbytte, andre steder er det reelt ikke så slemt. Den mindre mængde vil være med til at retfærdiggøre yderligere en prisstigning. 2017 årgangen kan vi kun krydse fingre for, men lad os gætte på at prisen ikke falder 😉

God fornøjelse rundt i Bourgogne og lad mig endelig høre hvad du synes om 2014 Bourgogne?

Vinekspert Frederik Kreutzer

Undertegnede ved tasterne