Niepoort hvidvin og rødvin i glasset

Niepoort er muligvis mest kendt som Portvinsproducent, men i dag er mere end 50 % af den saft der kommer fra huset, i kategorien stille vine. Hele projektet omkring hvidvin og rødvin startede i 1991 da Dirk Niepoort valgte at fremstille en rødvin, Redoma, fra nogle af de druer som familien altid havde fremstillet portvin af. Der var ikke succes fra første dag, men tiden har arbejdet med Dirk og i dag er succesen indiskutabel.

Her får jeg serveret 2015 Redoma rosé ved besøg hos Niepoort i september 2016. 12 måneder på fad og stadig så frisk som man kan ønske sig.

Jeg har haft fornøjelsen af at smage en del af disse vine og hele Dirks filosofi med at vine skal være friske står meget tydeligt frem her. Der arbejdes generelt med gamle vinmarker, gerne med høj beliggenhed, for at finde kølighed og dermed syrestruktur til vinene. Mest foregår med lokale druer, så Touriga Franca, Tinto Rorriz, Tinta Amarela, Tinto Cao osv. Én drue ser man dog kun i begrænset omfang hos Niepoort og det er Touriga Nacional, som Dirk mener giver alt for meget tørstof, kraft og tannin. Ikke elementer der er positive hvis vinen skal være frisk i stilen. Niepoort laver i dag flere forskellige serier af vine, alle med hver deres karakteristika.

Første årgang af Niepoort Riesling var 2003, hvor gæringen stoppede ved 6,5 % og vinen dermed ikke blev til vin ifælge EU standard. PROBIDO på etiketten, betyder ulovlig. Jeg smagte denne tilbage i 2007 og kunne dengang sammenligne med en Willi Shaefer, begge på samme kvalitative niveau. Derfor en fornøjelse at vinen nu er pudset lidt af og kommet på markedet i Danmark.

Docil Riesling Niepoort

2013 Niepoort, Riesling Docil, Vinho Branco – en vin med kun 9% alkohol men med en fantastisk balance mellem sødme og syre. Serveret blindt gætter selskabet på top Mosel riesling, i samme stil som jeg ofte serverer for dem. Snydt – det her har rigtig meget den samme stil. Lidt mere varme og fylde, men samme friske og charmerende stil som en god mittel-mosel. En vin som med 4 år på bagen overhovedet ikke viser tegn på alder endnu. Jeg smagte også denne vin ved besøg hos Niepoort i september 2016 og den har udviklet en lidt større bredde, men har bevaret den meget flotte frugtkarakter.
Note til mig selv: læg nogle flasker i kælderen sammen med dine tyskere.
Vinen er fremstillet af riesling druer som Niepoort høster fra meget højt beliggende vinmarker i Douro dalen. Druerne er i 2013 høstet i slutningen af september. Efter presning blev vinen gæret på ståltanke for at bevare mest mulig druekarakter. Gæringen tog lang tid, da kælderen på Quinta do Napoles er kølig og vinen blev først tappet i slut sommeren 2014.  

Vertente Niepoort

2014 Niepoort, Vertente, Douro – en rødvin med karakter, som også har ændret stil i de senere årgange. Dette er en af de første rødvine som Dirk Niepoort fremstillede. Jeg husker de tidlige årgange som meget mere tannin-holdige med stram struktur. Nu med 2014 årgangen er der mere frisk saft i flasken. Stadig baseret på sorte bær, skiffer rygrad og en saftig afslutning så man bare har lyst til at tømme flasken. En vin som overrasker ved sin lethed, taget området i betragtning. Lidt læsning forklarer meget; der er ikke lagt vægt på Touriga Nacional, som ofte giver tunge og kraftfulde vine.
Der er høstet fra 30 – 60 år gamle vinstokke ved både Quinta do Napoles og i Vale de Pinhao. De fleste market står plantet som fieldblends og høstes når marken viser den rigtige modenhed. Det vigtige her for Dirk er ikke det højeste sukkerindhold, men den gode syrebalance. Vinen er gæret på ståltank, men lagret på franske Bourgogne egetræsfade på 228 liter. 

Det er med største fornøjelse at jeg ser min gamle arbejdsgiver Skjold Burne er begyndt at importere nogle få af bordvinene fra Niepoort. Nu kan vi kun håbe at de sælger, så vi får endnu flere varianter at vælger imellem herhjemme.

Pinot Noir Douro

En vinmark i Douro dalen med Pinot Noir vinstokke er endnu et eksempel på at Dirk Niepoort tror på hvad andre dømmer umuligt. Her beliggende på en nordvendt skråning højt oppe, bagved Quinta do Napoles.

Redoma Tinto 2015 fra fadet. Smuk farve.

View of Douro from Quinta do Napoles

Udsigten fra Quinta do Napoles ned mod Douro floden, på en varm september dag.

Jeg besøgte Niepoort på Quinta do Napoles i forbindelse med Port Wine Day 2016, hvor jeg var inviteret af IVDP (Portvinsinstituttet)