Chenin Blanc i 2 Zalto vinglas

Visse vine har man det med at vende tilbage til. Denne Bellingham Chenin Blanc har altid forført mig på den mest pudsige måde. Det er på mange måder en helt forkert vin for mig, den er fedladen, tung og med en hulens masse fad. På alle måder en noget nær ekstrem vin, der er langt fra min normalt foretrukne vinstil. Forleden havde vi den med til WSET undervisning og alle var også sat lidt til vægs med alle de forskellige udtryk. Resten af flasken tog jeg med hjem for at teste i 2 forskellige Zalto vinglas, min foretrukne glasleverandør i øjeblikket.

Zalto vinglas

Det er vinglas hvor der er kælet for detaljen og der intet overlades til tilfældighederne. Zalto formår med deres helt tynde elegante vingals at skabe et helt nyt udtryk, mere ekstremt end nogen andre. Formerne på Zalto glas går også lige til kanten. Restultatet er at de vine du smager fra Zalto vinglas bliver skæret helt ud i pap for dig. Enhver detalje rives ud af det samlede billede og lægges på bordet foran dig, bøjet i neon på det nærmeste. Jeg elsker det, det er helt kompromisløst. Der er intet der kan gemme sig.

Jeg har nu gennem længere tid arbejdet og smagt af forskellige typer fra Zalto. Her en lille gennemgang af mine varianter og mine umiddelbare holdninger til dem.

Bourgogne glasset
Der er vildt, det kan så meget med ung Pinot Noir. Her hives alle aspekter af frugten frem, syren står syngende klar og vinen virker mere levende end i nogle andre glas. Det er samtidig et glas der ikke overlader noget til fantasien, så en lille fejl i vinen bliver udstillet meget tydeligt. Når din Pinot Noir er ung, så er det godt. Hvis man har en mere moden Bourgogne i glasset, hvor de mere tertiære noter kommer frem, så er dette glas ikke optimalt. Så hiver det lidt for meget de tertiære noter frem foran frugten og dermed bliver vinen klart mindre charmerende. Samlet set elsker jeg dette glas og kan klart anbefale det, hvis du drikker ung Pinot, Chardonnay, Syrah eller andre vine i den stil.

Universal zalto vinglas

Universal glasset
Det har jeg det lidt sværere med. Det er rigtig godt når man smager Cabernet baseret vin, eller andre vine med god struktur fra enten tannin eller fad. En stor intens italiensk rødvin med fad kan det hele i universal glasset. Her en Alianico fra det sydlige med høj syre og tannin.
Hvidvin som riesling og andre aromatiske druer, har jeg nydt meget i dette glas. Det åbner op og runder samtidig syren flot af. Rødvine med høj syre viser sig også godt her, Sangiovese viser alle aspekter. En god Brunello eller Chianti smiler til dig fra bunden af dette glas.

Hvidvin zalto vinglas

Hvidvins glasset
Det har virkelig taget mig med storm. Det er i dag mit foretrukne glas og det første jeg hiver ud af skabet. Det river alt op fra alle vine. At hvidvin er lækkert er en ting, men en kølig mineralsk rødvin har det også rigtig godt. Enhver kold-klima vin, uden for meget fad. Generelt vine der bringer smilet frem hos mig og gerne i dette glas. Det er fint og elegant at sidde med og selv når der er riesling virker det ganske glimrende, selv om jeg vil foretrække Universal til riesling. Champagne er noget nær outstanding i dette glas. Boblerne kommer til deres ret, samtidig med at frugten har plads til at åbne op. Det giver kompleksitet til din Champagne og bevarer friskheden. I Bourgogne fik jeg dette glas stukket i hånden hos Paul Pillot og hans Chassagne-vine viste sig slanke og elegante. På chardonnay vine er min erfaring at det samler syren og friskheden lidt mere op, men mister lidt på tyngden og fadet. Nogle kan lide det, men min hvide Bourgogne ser jeg helst i det større Bourgogne glas for at få alle aspekter med. Dette glas er også ganske glimrende til Portvin.

Der findes andre varianter, men jeg føler ærlig talt at jeg er dækket rigtig godt ind med disse tre. Mit næste ønske må være en karaffel, som ser mega fed ud også.

2015 Bellingham, Chenin Blanc, Bernard Series, Old Vine, Coastal Region, Southafrica – en vin der har utrolig mange aspekter og som her blev smagt i 2 forskellige glas.
Universal gave en virkelig rolig duft med en anelse tropiske frugter, lidt salt baggrund og et fadpræg der lå fint i baggrunden, men var klart til stede. Smagen var fyldig og med tropisk frugt som den primære smagsfaktor.
Hvidvin gav smæk for skillingen. En ekstrem ekspressiv duft med stor kalket mineralitet og friskristede fade. Frugten langt mindre moden og citruspræget. Smagen intens med citrus og friske fade som storspillere.
Serveret blindt er jeg ikke sikker på at jeg havde gættet på samme vin.