Den skøre hest, historien om en unik vin fra Chile.

Ved mit besøg i Chile i januar var vi på besøg hos Valdivieso vingården. Et yderst interessant besøg på mange måder, hvor jeg fik sat visse elementer lidt i perspektiv. Her på vingården var man de første til at fremstille mousserende vine i Sydamerika, med opstart i 1879. I dag fremstiller Valdivieso 1,2 millioner kasser vin og er dermed en ganske stor spiller på markedet. Denne store mængde er fordelt ligeligt mellem stille vine og mousserende vine. De mousserende har et meget stort hjemmemarked, hvorimod de hvide og røde vine primært sælges på eksportmarkedet. Dette indlæg skal dog handle om den helt specielle topserie de fremstiller, som hedder Caballo Loco – den skøre hest!

Valdivieso Caballo Loco

Dette er en serie vine som blev startet op allerede i 1994 af den tidligere vinmager på gården, han blev kaldt den skøre hest. Alene det at få idéen til denne type vin er tosset nok til at bekræfte det tilnavn. Caballo Loco fremstilles som en blandingsvin, på op til flere parametre, hvilket er med til at gøre den så unik i markedet. I et land som er mest kendt for deres rene druevine, så er der her blandet flere forskellige druer, for at opnå balance. Dette er jo ganske som i de fleste store vine i verden. Vinene lagres derefter i et solera system, hvilket kort fortalt betyder at de blandes af flere forskellige årgange. Se 3 rækker af fade for dig, hvor man tapper af de nederste tønder, fylder op fra det næste lag, som så fyldes fra det øverste lag, der så igen fyldes med ny vin. På denne måde bevarer man en mindre mængde af den ældste vin i sin solera og får skabt en vin i bedre balance. Et virkelig interessant projekt der i dag er udvidet, så der laves én decideret topvin, som får et nummer for hver aftapning. På nuværende tidspunkt er det #16 der er på markedet. Derudover er der i dag 4 vine fra hver deres underområde. Her er mine noter til vinene da jeg smagte dem tilbage i januar, samt et sæt prøver jeg smagte i Danmark. Vine der nu er tilgængelige i Danmark og forhandles af Andrup Vin.

Chile Caballo Loco

2014 Caballo Loco, Green, Sagrada Familia, 1 % Malbec, 47% cabernet franc, 23%  carmenere 18% Cabernet Sauvignon og 11% Petit verdot.

Spicy, stor frugtintensitet, en del fad der holder tingene lidt lukket. Præcis og ikke særlig bred i munden. Krydret i stilen, med tydlige elementer der peger tilbage til cabernet franc og malbec druerne. Slutter lidt kort. Ved smagning hjemme havde jeg samme oplevelse af denne. Lidt for stram og enkel i sit udtryk men med fin balance.

2013 Caballo Loco, Yellow, Limari, 100% Syrah

Stor sort peber intensitet og røget bacon. Frugten peger på sort med blommer og kirsebær. Fyldig med en god rensende syre. De enkelte elementer lukker lidt hurtigt ned og afslutningen bliver lidt bitter. En stil hvor syrah druen er helt strammet til og muligvis vil lukke op med mere tid. Over et par dage hjemme gav denne mere bredde, kompleksitet og charme.

2013 Caballo Loco, Red, Maipo Valley, 65% Cabernet Sauvignon og 35 % Cabernet Franc

Bolchesødme på næsen der går i helt ren solbær på paletten. Herlig cremet struktur med en del varm frugt og tyngde. Klassisk cabernet stil og ikke ulig det forventede fra Maipo. Her er den modenhed man forventer fra en stor cabernet fra chile, med underliggende modne tanniner og god dybde i frugten. Ved smagning hjemme blev denne meget voldsom, så hvis man er til store cabernet vine, så bør denne være på listen.

2013 Caballo Loco, Blue, Apalta, 55% Carmenere og  45% Cabernet Sauvignon

Meget intens i frugten med stor fylde og typisk krydderi fra moden carmenere. Intensitet og struktur fra Cabernet Sauvignon der giver god tannin og syre til at balancere noget af modenheden. Bliver lidt for varm til min kop. En virkelig bred og saftig vin, med hele den dybde nogen gerne vil have her fra.

Caballo Loco #16 – base af 2011 + gamle årgange

Blandet frugt i næsen med mest sort. Flot afrundet i smagen med igen lidt varme noter og sød vanilje fra fadet. Frugten arbejder sig godt rundt, men der er visse elementer der stikker lidt i mange retninger. Bliver lidt tør i afslutningen. Ved smagning hjemme var dette en vin til fordybelse, en vin hvor det tager lidt tid at finde alle elementerne, som også gør at den er meget bredt anvendelig. En nydelse og en vin med mange facetter.

Caballo Loco #17 – base af 2012 med bl.a. syrah co-fermented med viognier

Floral og parfumeret i duften med friske blommer og god saftighed. En del rød frugt der er kogt lidt ned og en del rabarber til at give lidt kant. Her mærker man straks den lidt varmere karakter fra top-moden syrah, slet ikke som den stramme syrah i den gule udgave. Den lidt fede stil, understreges så blot af de ældre elementer med mere tanninstruktur og kompleksitet. Denne fik vi lov til at smage på vingården, selvom den endnu ikke er frigivet.

Der er fremstillet en mousserende udgave som vi også smagte og så er der flere nye udgaver på vej. Det bliver en hel serie, som skal adskille sig fra mange af de andre ting der sker i Chile i disse år. Jeg er ikke sikker på om man bare skulle holde sig til at lave en vin. Under alle omstændigheder kan jeg stærkt anbefale alle de røde udgaver, som udtrykker deres underområder flot, samt deres druekarakter. For nørderne, så er Caballo Loco #XX en vin der bør smages mere end én gang!

Tak til Brandabout for organisering af turen.