De Morgenzon, besøg på vingården

Forleden dag havde jeg fornøjelsen af at besøge en af de førende vingårde i Sydafrika; De Morgenzon. En vingård der er beliggende i Stellenbosch regionen. På mange måder et stort område, som i dette underområde byder på nogle af de bedste betingelser for en del forskellige druer. Det afspejles også i vingårdens produktion, som spænder vidt.

De Morgenzon

Vinmarkerne er beliggende på skråninger rundt om vingården, med meget forskellige eksponering, hvilken er en fordel når der skal vælges lokation til de enkelte druer. De køligste vinmarker, øverst på skråningerne, er til chenin blanc. De varmeste med optimal eksponering mod solen er til grenache. Der kæles for alle detaljer på vingården, hvor der arbejdes med god beplantning mellem vinstokkene, for at skabe det bedst mulige økosystem i vinmarkerne. Man har fra ejernes side en klar holdning til at den gode vin starter i vinmarken. For at skabe den rette stemning, og balance, fra start så er der opsat højtalere i hele vinmarken, kælderen osv. Her afspilles 24/7 klassisk musik for at skabe ro og god stemning.

Påvirker det vinen? Godt spørgsmål, men en ting er sikkert; det skader ikke. Som Dirk, den ene vinmager, forklarede; Det skaber under alle omstændigheder et godt arbejdsklima og god stemning hele tiden hos personalet.

De Morgenzon betyder mogensol og henviser til at man med sine vinmarker i 200-400 meters højde modtager noget af den første morgensol i Stellenbosch området. Den nye del af historien om denne ejendom starter i 2003 hvor den blev købt af Wendy and Hylton Appelbaum. Dette ægtepar har midlerne til at få det, ganske som de vil. Her spares ikke på noget, for at opnå noget af det absolut bedste vin i Sydafrika. I 2010 startede Carl van der Merwe som General Manager og vinmager, det var hans selskab vi havde fornøjelsen af under smagningen.

Winemaker Dirk, My Friend Denis, Me, Carl van der Merwe

Vi smagte en bred vifte af vine, her er mine uforbeholdne kommentarer og point til de smagte vine. Alle vine smagt åbent.

Der produceres 3 serier som nedefra hedder: DMZ, Maestro og på toppen Reserve.

Vi startede i kælderen hvor vi smagte fra et par af de æggeformede gæringstanke. Der er flere steder man ser disse tanke og de er mildest talt populære i disse år. Generelt kan man sige at vinmagerne føler at det giver vinen noget intensitet og finesse at ligge på disse tanke i en periode.

2017 Roussanne – fra æg – grumset, naturligvis med stor brede og dybde. Lidt lav på syre, men med utrolig lækker kompleksitet og brede skuldre. På mange måder en stor vin i sig selv, men som gav mere mening da vi hørte hvordan man ville blande den…

2017 Chenin Blanc – fra æg – en hel andet cremet struktur og lidt mere fokuseret. Herlige friske gule citrusfrugter og stenet hvid kalk drysset på din tallerken.

De morgenzon

2017 Chenin Blanc – fra foudre – helt klar i glasset. Meget mere fokuseret i duften, stram citrus og næsten så stram som en dejlig riesling. Sprød, men nærmest lidt for enkel i sit enestående udtryk. Denne skulle så netop havde et skud af den æggelagrede rousanne og så giver det hele mening. Man kan næsten fornemme hvordan denne intensitet og sprødhed kan blive understøttet af de brede skuldre fra rousanne.

DMZ De Morgenzon

2016 de Morgenzon, DMZ, sauvignon blanc, Western Cape – masser af ligetil hvid grape og charme. Tydelig sau bl karakter, men slet ikke i den overdrevne vulgære stil. Herlig tilbagelænet med fin underliggende kompleksitet. En rolig vin, som man har lyst til at drikke til en runde skaldyr. 87 point

2017 de Morgenzon, DMZ, chenin blanc, Western Cape – helt rolig næse, hvor der er lidt ristet fad i næsen, men mere gær-rester i næsen. Åbner flot op med masser af fed moden tropisk frugt, og en anelse friske grønne æbler. I munden holdes den cremede struktur på plads af en fin syre, der gør at vinen lever og spiller på alle punkter. 89 point
Der arbejdes på hele DMZ serien generelt med rendyrket gær. Presning af hele klaser og så lagres vinen i 4-5 måneder sammen med sit naturlige bundfald, uden at blive rodet rundt. Bundfald beskytter vinen og det flyttes med rundt, når vinen flyttes. Denne chenin er fra udvalgte vinmarker flere steder i Stellenbosch, fra 30 – 45 år gamle vinstokke, hvilket bidrager til kompleksiteten i vinen.

2016 de Morgenzon, DMZ, chardonnay, Western Cape – lidt af den samme Morgenzon hvide grapefrugt, herlig bitterhed der giver god sund kant til vinen. Chardonnay karakteren fremhæves med lidt malolaktisk gæring. Her er noter af moden appelsin, honning og til sidst en kant af karamel. En vin der står flot frisk med lang balanceret eftersmag. På ingen måde en block-buster type, men heller ikke letbenet. 91 point.

2015 de Morgenzon, Maestro Blanc – uha ikke bare en vin der springer op i hovedet på dig. Her er tilbagelænet finesse på en måde jeg kan lide. Den starter helt roligt ud i munden og så skruer den op for tempoet. Får mundfylde, saftige moden dyb frugtkompleksitet og så strammer den til i afslutningen på den helt rigtige måde. En vin hvor de enkelte komponenter komplementerer hinanden på fineste vis. Når man tænker tilbage på smagningen fra fad, så giver alt nu mening. 92+ point. Denne kunne være sjov at smage med 10 år på bagen.

2015 de Morgenzon, Reserve chenin blanc – wow, bare wow. Man er helt på det rene med hvad der kommer her; en fadlagret chenin blanc. Der er ristet fad, men så en stor frugtkoncentration med tropisk frugt, hvid peber, lidt våd uld og så bare helt frisk citruskarakter. Smagen er en anelse stram, men det er nok vinen der nu er lidt lukket. Fadet holder den lidt i en skrudtvinge, men alle elementerne popper op og siger hej. En stor vin, med stort potentiale. 95+ point.
Vinen er lagret på fad, men igen et spørgsmål og at lade vinen arbejde selv, så ingen batonage. Små fade, med ca. 20% nye. Ligger helt roligt med bundfaldet og omstikkes efter ca. 6 måneder, inden den blandes og lagres færdig på de samme fade.

2016 de Morgenzon, Reserve chardonnay – stor fed og intens frugtpower. Her er alle de elementer vi gerne vil have fra en rolig, nærmest kold-klima chardonnay. Ikke for fed, ikke for meget smør, men god balance og den holdes i helt stram snor af frugtsyren. Der kommer lidt nødder og krydderi fra fadet, men det giver kun en ekstra dimension til vinen. 93 point.
Omkring halvdelen af vinen har gennemgået spontan malolaktisk gæring og vinen ligger ca 12 måneder på fad. I Reserve-serien anvendes kun den naturlige gær, intet tilsættes.

2015 de Morgenzon, DMZ, Syrah – Bang; helt sort frugt som bare er spuper frisk og koncentreret. Granit jordbund kan nærmest rtækkes ud som støv af vinen, sammen med stor sort frugtkarakter. Meget ren og lige den stil jeg elsker i syrah. 88 point.
Ren frugt fra egne marker ved vingården, lagret på foudre og gamle barrique for at understrege renheden i frugten.

2015 de Morgenzon, Maestro blue – et blend på Rhone druer der virker virkelig godt. En nyhed fra vingården, men det er helt klart sat godt på skinner. Balance er nøgleordet i denne vin. En diskret næse, der ikke virker helt åben endnu, men som klart har potentiale til at komme helt op i gear indenfor kort tid. Herlig frisk saftighed, hvor sødmen fra grenache er drysset fint med syrah druens peber. En rigtig flot vin som det er nemt at nyde, men også sjovt at følge i glasset. 90 point.

2015 de Morgenzon, Reserve syrah – intens sort peber og mørk frugt. Carl forklarer gerne at Cote Rotie er forbilledet, men realiteten måske mere ligger et sted mellem Hermitage og Cornas. Meget mørk, god saftighed, men ikke til den søde side. Hvid peber blander sig med det animalske præg og vinen viser rigtig mange aspekter. En virkelig flot syrah der bare kalder på en stor bøf. Mangler lidt finesse for virkelig at ramme det peak som jeg går og håber på fra syrah druen her i landet. 92+ point.

2015 de Morgenzon, Maestro red – et klart Bordeaux blend der i den grad bare sidder lige i skabet. Solbær og blyant fra cabernet sauvignon spiller fint sammen med blommer fra merlot druen og så tilfører de sidste det krydderi der får det hele til at hænge sammen. Denne vin viser hvorfor de klassiske Bordeaux druer fungere så godt sammen. Én drue er et instrument, men når de alle spiller perfekt sammen, så får du serveret lyden af et komplet sammenspillet orkester. Tres bon – som franskmanden ville sige. 95 point. En vin som samleren bør have i sin samling med de bedste vine fra Bordeaux og Napa Valley.

Jeg var i Sydafrika i forbindelse med den største vinkonkurrence i landet, hvor jeg var én af 21 internationale dommere inviteret. Michelangelo International Wine & Spirit Awards
Jeg har ingen kommerciel interesse i vinene fra De Morgenzon men den danske importør SA Wineimport hjalp med at skabe kontakten til besøget.