Morena Mia leger med alle dine sanser

Hvordan vælger en Københavner restaurant i Aarhus? Jeg ringer til min kollega Ann og hun siger; der ligger den her tapasrestaurant. De køber én vin fra os, kan I prøve den og se hvad der sker. Der er mange der taler positivt når de har været der. Efter en lang dag på Aarhus Portvinsdag, med at skænke ud, så trængte vi bare til et stille og roligt måltid. Vi skulle dog blive klogere. Morena Mia er med grund i det spanske køkken, men tydeligt inspireret af alle de steder vores værter har rejst. Der er glæde at spore, hver gang en inspiration blev præsenteret. Fra Frankrig til Caribien, til rugbrød fra Danmark. Alt er tilladt, men holdes i balance. Vicente var vores smilende vært hele aftenen, hvor vi var så heldige at sidde med perfekt udsigt til køkkenet.


Vi fik ikke et klassisk menukort, mere et rejsekort. Her kunne man vælge en kort eller en lang rejse. Da vi prøvede at vælge den korte, blev vi stærkt anbefalet den lange. Det fortrød vi på intet tidspunkt. 9 serveringer var foran os. Først et glas Cava:

Mad og vin

Gramona, Gran Reserva, Brut, Cava – virkelig en flot ren Cava som tjente som ledsager til vores første par serveringer. Små fine bobler og god intensitet.

Appetitvækker var første runde, der kom ind i en smuk gaveindpakning. Macarons? Jeg tænker straks dessert og Frankrig, men her er farven fra rødvin på Mencia og som indlæg var der noget så lækkert som foie gras.

En himmerigsmundfuld som havde sprødhed, cremet fedme, knas og friskhed.

Æg lå i bunden af en skrigende rød tallerken, som havde malet en gul streg. Spanien råbte udseendet. Nederst et pocheret æg, hertil croutoner af rugbrød og chorizo, overhældt med mizo suppe. En mild og varm servering mens sneen dalede blidt over Aarhus. En masse umami, men sprødhed og kant fra croutonerne.

2014 La Serra, Garnacha Blanca, Terra Alta – wow en sjov vin. Fremstillet på druer fra 100 år gamle vinstokke. Havde en tæthed og sprødhed som gjorde den ret velegnet til alle vores serveringer. Den fik lov at stå uden isspand, efter vores ønske. Det gav den lov til at vokse og blive mere intens. Den endte med at matche alt fra delikat reje, til intens okse.

Ceviche C-016. Inspireret af Colombia. Rejeceviche, serveret på film der var spændt stramt ud over en dyb tallerken. Dagens sjove indspark med en haj i blåt vand og en pipette med olivenolie fra Rioja. Et smukt billede og alene udseendet var med til at overraske.

Smagen var fin og perfekt afstemt med sprøde beder, radisser og mild rå reje.

Blæksprutte. Det synes jeg at have set flere steder på det seneste, her stegt on point og serveret med en havtornscreme (mener jeg) og lidt sprødt jeg ikke husker hvad var. Det gav godt modspil. Nok aftenens mest ordinære servering.

Caribien betyder kokosnødder og krydderier. Her en halv nød med herlig karrysuppe og torsk i suppen. Skrabe det hvide af indersiden og spise suppe, det gav en lækker umamisensation, hvor den friske kokos gav det sprøde element. At serveringen foregår med tøris og skaber et univers, det kan jeg faktisk godt lide.

Hjort 018LAU bør være den oplagte servering på Hørsholm rådhus, hvor hjorten er vores kommunelogo. Her et stykke hjortefilet med grønt og krymmel. En fin lille servering, med et yderst modent stykke kød, pakket med smag.

Oksehaleris gav os en servering med oksebavette der var stegt i 15 timer ved 65 grader. Serveret i okseben og med rødvinsrisotto. Det kød så kedeligt ud, men smagen eksploderede i hele mundhulen. Et herligt stykke okse og stadig så langt henne i måltidet var man ikke tung. Gode serveringer, i den helt rigtige størrelse.

Secreto (bovfilet fra det iberiske sortfodssvin) glastellerken som underlæg for dette smukke rosastegte stykke svin. På en bund af hummus og lidt skovsyre til at give friskhed til serveringen!

Tapas Dessert gjorde man i den grad glad. Først en rosmarinis, som ikke var for parfumeret, bare frisk og ren. Dernæst en marengs, formet som et hvidløg smurt med fermenteret hvidløg i bunden. Lidt mere sødt end isen, men stadig frisk. Afsluttende med en glaskålstærte med dulce lette. Sød og tung og så var jeg også mæt.

Afsluttende med en kop kaffe og et lille stykke med sødt.

En samlet fremragende oplevelse, hvor der blev spillet på alle sanser. Masser af forskellige teksturer og alt fra sødt til salt gennem hele måltidet. For mig et af de bedste måltider jeg har fået længe. En stor anbefaling herfra.