Rioja med nye regler og betegnelser på etiketten

Rioja er et område der er båret af sine traditioner, og hvor der samtidig sker en masse forandringer. Niveauet af vine fra Rioja har aldrig været bedre end det er i øjeblikket, men nu vil de også være bedre til at kommunikere det til os forbrugere. Af denne grund har man lavet nye regulativer og regler, der gør det mere gennemskueligt hvor vinen præcist kommer fra. Dette vil kun være med til at understrege at terroir er nøgleordet for den kvalitetsbevidste forbruger i disse år. Vi vil gerne vide præcist hvor den enkelte vin kommer fra.

Rioja konsortiet har set lyset og man vil nu gerne gøre det mere tydeligt, gennem disse tre nye betegnelser på etiketten:

Viñedos Singulares:

Enkelt vinmark. Her er virkelig mulighed for at markere sig, med navnet på den pågældende vinmark på etiketten. Vinen skal være fremstillet af druer fra én specifik vinmark, som er registreret og godkendt. Druerne skal høstes i hånden og udbyttet være 20% lavere end for normal Rioja.

Vinos de Municipio:

Landsby appellation. Svarende lidt til en Bourgogne Village, hvor byens navn optræder på etiketten. Druerne skal komme fra den by der skrives på etiketten.

Vinos de Zona:

Den virkelig relevante og meget interessante i mine øjne. Her bliver der mulighed for at se forskel på de tre overordnede zoner i Rioja; Rioja Alta, Rioja Alavesa og nu Rioja Oriental. Dette er relevant da man dermed for opdelt i de forskellige klimazoner, hvilket naturligvis er med til at give vine af markant forskelligartet stil. Rioja Alta og Alavesa har indflydelse fra Middelhavet, hvorimod Rioja Oriental har større indflydelse fra Atlanterhavethavet.

Opdatering efter spørgsmål på FB:
Indflydelse fra Middelhavet giver Middelhavsklima med tørre varme somre, som generelt giver et varmere klima, som igen giver mere tyngde i vinene.

Indflydelse fra havet. Giver mere nedbør igennem sæsonen og generelt mere kølige vinde, som igen giver en længere vækstsæson og bedre opbygning af syre i druerne. Resultatet bliver mere slanke vine.

I de traditionelle kategorier Reserva og Gran Reserva er der også strammet op. Fra 2019 skal Reserva lagres 3 år, hvoraf 12 måneder skal være i eg og 6 måneder på flaske. Gran Reserva skal lagres i 5 år hvoraf både fad og flaskelagring skal være 24 måneder. Med disse nye regler vil der være mulighed for at opnå disse betegnelser med en anelse mindre fadlagring end tidligere, hvilket igen vil være med til at understrege frugten i vinene.

Denne forandring kommer til at blive implementeret over de næste år, så forvent ikke at se disse udtryk på etiketten hos din lokale vinhandler i denne uge. Med tiden vil det blive mere tydeligt hvor lige netop din flaske Rioja kommer fra. Jeg forventer at noget af det første vi vil se/opleve er at byen Haro kommer på etiketten hos producenter som Muga, Gomez Cruzado m.fl. Jeg forventer dog også at en del producenter vil holde fast i traditionerne og blive ved med at blande vin fra flere forskellige underområder. Dette vil også bevare den traditionelle stil og kompleksitet i vinene.
Er alt dette en fordel for Rioja som helhed og for dig som forbruger? Det må være det spørgsmål man sidder tilbage med. Ender vi i samme situation som i Chateauneuf-du-Pape hvor små mikro-cuvéer har udvisket det typiske udtryk af en ‘neuf? En traditionel Rioja er netop komponeret af elementer fra flere forskellige underområder i området, hvilket har været med til at give den helt rigtige balance i vinen. Fremtiden er måske ikke så meget balance, som vine der taler deres eget tydelige sprog.

Hvidvin og mousserende

For hvidvin er der også nye vinde der blæser. De tradtionelle druesorter; Viura, Malvasia og Garnacha blanca m.fl. bliver nu suppleret med internationale druer som Chardonnay og Sauvignon Blanc.

Mousserende vin fremstillet i Rioja rykker også fra den mere generelle betegnelse Cava til en ny betegnelse; Espumosos de Calidad de Rioja hvor reglerne er en anelse mere stramme. Vinen skal fremstilles på den traditionelle metode, med andengæring i flasken (som vi kender det fra både Cava og Champagne). Vinen skal ligge med bundfaldet i kælderen i minimum 15 måneder inden degorgering. Der forefindes også Reserva (24 måneder i kælderen) og Gran Anada (36 måneder i kælderen).

Jeg havde fornøjelsen af at være inviteret til en master class med den dygtige Pedro Ballesteros MW af Rioja Konsortiet  Først en masse snak om tal og eksport, derefter en alt for presset præsentation af 9 vine der skulle vise fortiden og fremtiden for distriktet. Det var tydeligt at Pedro havde masser på hjertet at fortælle, men for lidt tid.