2016 Bourgogne rouge

2016 Bourgogne er den aktuelle årgang, men hvad kan man egentlig forvente sig. Det mest relevante er at mængden er lille, som i virkelig lille, af de bedste ting. Resultatet af hagl, frost og regn i foråret var at mængden var reduceret fra start i sæsonen. Det der kom i hus var dog rigtig godt og det kan vi nu nyde på flaske. Når den nye årgang er hjemme, så kan jeg næsten ikke vente med at købe 3 forskellige vine med hjem og se hvordan producenterne har valgt at tolke den nye årgang. Dette giver jo på ingen måde et fuldkomment billede af årgangen, men et mindre indblik i 2016 Bourgogne, på den røde side.

Jeg har valgt 3 producenter som ofte giver mig stor glæde og som jeg nød at smage i dag. Alle vine er fra vores sortiment hos Otto Suenson, så tag bare dine forholdsregler.

2016 Bourgogne

Remoissenet er en stor negociant, hvor kvaliteten i de senere år virkelig er steget. Til denne vin er rygraden Santenay, men også druer fra flere forskellige kommuner i hele Cote d’Or. Remoissenet vil gerne høste sent, for at opnå optimal modenhed i de druer de arbejder med.

Ramonet er über hypet for deres hvide Bourgognevine, men deres røde plejer at være i top og store favoritter hos personalet. Chassagne er oplandet og generelt står vinene pivlækre og saftige med masser af ren frugt. Den her intro til sortimentet får vi alt for få flasker af til Danmark, men den matcher mit budget fantastisk.

Leroux er en gudsbenådet vinmager, med utrolig mange nuancer og som altid hiver alt ud af sine druer. Ekstraktion eller er det bare at udnytte alt hvad man kan med det man har til rådighed. Benjamin Leroux gør det smukt. Det er en intens, lidt rustik, stil, som jeg altid bliver glad for. Intense vine, der ofte leverer på et niveau over sin appellation. Hans generiske Bourgogne rouge og blanc er altid super flotte køb.

Alle vine blev smagt semi-blindt, idet jeg kendte vinene. Det var ikke svært at gætte producenter på de 3 vine. Vinene blev serveret afkølet i Riedel Vinum glas.

2016 Remoissenet, Renomee, Bourgogne

Små fine jordbær, en anelse røg, klart og rent i udtrykket. Medium plus intensitet, der sniger sig fint og rent op af glasset. Mineralitet og et touch af fad til at gøre den nuanceret.

Super sprødt og saftigt på samme tid. Høj syre, der skær gennem frugten. Intens og lidt voldsom i sit lette udtryk. Et lille grønt umodent element som spiller ind og giver friskheden. Slapper lidt af på midtpaletten, men kommer flot igen i eftersmagen. Saftig lækker vin, der gør det Bourgogne gør bedst når det bare er saftigt, forfriskende og lækkert at drikke i større mængder.

2016 Jean-Claude Ramonet, Pinot Noir, Bourgogne

Let hengemte jordbær, til den meget modne stil. Måske er det mere ristede hindbær, en pudsig note. Fine røde kirsebær og medium minus intensitet, hvor der lige netop skal arbejdes lidt for det. En af de næser der husker dig på hvorfor Bourgogne er vin du kan nøjes med at dufte til. Bliver ved med at leve og vise nye sider.  

Blød med saftig stil og tættere i frugten. Masser af dybde og koncentration.  En vin der står meget rank og klar i sit udtryk. Hvor den starter fortsætter den, masser af ren rød frugt som holder i midten og afslutter helt rent. Helt ren og slet ikke en vin man har lyst til at gemme fem minutter. Piv-hamrende-lækkert!

2016 Benjamin Leroux, Bourgogne

Dyb og rumlende i stilen. Lukket og ikke særlig givende til at starte med. Efter en halv time i glasset lukker den virkelig op for nuancerne og giver kompleksitet. Man får lyst til at arbejde med denne vin, slet ikke lige til, men super flot.

Meget fylde og bred varm frugt, der holdes fint i skabet af syren. Koncentreret og sorte kirsebær. Vinen er tæt og meget cremet i hele sit udtryk. En vin der på mange måder leverer meget mere end den generiske appellation antyder den kunne. En vin der er en fremragende eksponent for Bourgogne, både for den øvede og knap så trænede gane.

Betragtninger:

Lukkemekanismer
Remoissenet lukker med en smuk prop i et helt stykke kork. På alle måder elsker jeg at Remoissenet kører samme høje niveau på propper, flasker, kasser og alt andet helt ned til dette niveau. Ramonet var lukket med en plasticprop, som de normalt bruger i deres entry-level vine. Benjamin Leroux har en kærlighed for skruelåg og denne var da også lukket med et sådan. Vinen fremstod klart mest lukket og slet ikke charmerende den første halve time. Jeg tvivler som sådan ikke på skruelågets gode evner, men det tager længere tid for vinen at lukke op, når den er ung, og den vil sikkert udvikle sig langsommere i længden.

Min favorit er svær at udnævne, da de alle har deres helt klare fordele. Efter min smagning hjemme, tog jeg flaskerne med til gode venner, hvor vi smagte dem til coq au vin. Vinene holdt stilen og viste at 2016 er en glimrende årgang, som vi kan forvente os meget af i de kommende år!

Spørgsmål:
Jeg har modtaget følgende spørgsmål på Facebook og givet svar:

Har lige læst din anmeldelse af jeres 3 bourgogne ’16 vine. Om én af dem skriver du: at da den er lukket med skruelåg, tager det længere tid for en ung vin at åbne op samt at udvikle sig længere. Hvordan dét? ?

Skruelåg skaber et reduktivt miljø, uden ilt for vinen. Det gør at vinen ikke kan trække vejret og dermed trækker frugtens aromaer sig mere sammen. Ofte kan man opleve det der omtales som ”reduktive noter” som går i retning af kål. Det kan også fremkomme i vine der er fremstillet i meget iltfattige miljøer, hvor vinbonden ikke lader vinen ånde i kælderen. Det skaber en strammere og til dels mere ren frugtdomineret stil. Det kan bare godt lukke elementerne lidt ned, især til at starte med. Løsningen er at tilføre ilt og tid. Enten ved at lade flasken ligge i længere tid i kælderen, eller ved at ilte vinen når den skal i glasset. Generelt vil jeg også påstå at vine der er lukkede med skruelåg vil være længere tid om at udvikle sig i kælderen, end vine der er lukket med en optimal korkprop.