Sassicaia 2008

Én af de mest ikoniske vine fra Italien, som denne aften kom forbi mit glas og som jeg havde fornøjelsen af at følge over et par timer i glasset. Vinen blev ikke serveret blindt, så alle forventninger/fordomme spillede ind i min vurdering af vinen. Den blev serveret direkte fra flasken, ved god afkølet temperatur. Samlet set viste den sig fuldstændig optimalt. Smagenote følger om lidt, men først lidt tanker og historie.

Sassicaia er et ikon, som slog sin stjernestatus fast da den som den første italienske vin fik 100 point hos Robert Parker, for 1985 årgangen. Siden er Robert Parker blevet til et magasin med ansatte skribenter, der vurderer vine på hans skala, i hans navn. Sassicaia har også udviklet sig, men er mere den samme. Det er næppe en 100 points vin i hver årgang, men til gengæld er den som andre af verdens store vine en eksponent for den pågældende årgang. Når det er sagt, så er drikketidspunkt naturligvis væsentligt, ganske som andre store vine. Denne aften var den store årgang 2008 i vores glas, en årgang der bør have udviklet de første tertiære noter, men stadig være ung.

Historien

Sassicaia er resultatet af én mands vision. Marchese Mario Incisa della Rocchetta så ligheder med Graves distriktet i Bordeaux, baseret på den samme grusholdige jordbund. Tanken startede i 1920erne, men udplantede sig først da han flyttede fra Piemonte til kysten i Toscana i 1940erne. Cabernet Sauvignon var den drue han så lyset i og han er om nogen foregangsmand for at denne drue har så stor indflydelse i Bolgheri i dag. Første årgang var 1948 og frem til 1968 blev vinen kun drukket på ejendommen. Derfra startede den historie som vi kender i dag.

I dag, som dengang, består vinen af 85 % cabernet sauvignon og 15 % cabernet franc som er plantet i meget stenholdig jord. Sassicaia betyder “mange sten” på den lokale dialekt og de mange sten er med til at danne det unikke terroir på ejendommen. Vinstokkene er oprindeligt plantet med 3.600 planter per hektar, men de senere beplantninger er tættere med op til 6.600 planter. Tættere beplantning gør at vinstokkene skal kæmpe mere om den næring der i jorden, hvilket igen kan lede til mere intensitet i vinen. Alt høstes i hånden og druerne sorteres en ekstra gang ved ankomsten til vineriet. Gæringen foretages på ståltanke ved lige under 30 grader. Lagringen er på franske barriques, med en tredjedel nye fade. Disse ting har stor set ikke været ændret siden produktionen blev gjort kommerciel med 68 årgangen.

2008 Tenuta San Guido, Sassicaia DOC

Funklende klar i glasset med en lille teglkant, ganske som forventet af en 10 år gammel cabernet baseret vin. Duften er lige i skabet med solbær, læder, tobak og cedar. Masser af frugt, der overdøver de tertiære noter. Blommer, røde kirsebær og især den klassiske cassis-note fra cabernet. Grøn peberfrugt, der er moden, næsten grillet. Levende og konstant dansende rundt i glasset.

Smagen er harmonisk, først og fremmest harmonisk. Der er ikke nogen kanter, alt er afstemt, intet kommer bag på dig som smager. Lækkerhed, med masser af kompleksitet og finesse. Frugten der bare smyger sig rundt og udvikler sig med tiden. Fine små røde kirsebær, som ligger fint bag den dominerende solbær. Denne fine frugt suppleres fint af noter fra fadet og fra den lagring som er begyndt for denne flotte vin. En vin som smager virkelig godt nu, men som også vil udvikle sig i mange år. Hvis det var min kælder, så ville jeg drikke af dem nu med god samvittighed, hvor frugten står så flot.

Tusind tak til Søren og familie for en dejlig aften, pakket med god vin, hvor denne blot var én af stjernerne i kurven. Der kommer flere noter i den kommende tid…