Alchemist – vine til maden

Lad os starte med at slå fast med syvtommersøm: Det er en unik oplevelse at spise på Alchemist. Det kan ikke sammenlignes med noget andet og niveauet på alt hvad du oplever på stedet er himmelråbende højt. For mig har det sat en helt ny referenceramme for hvad, og hvor meget, man kan opleve når man går ud og spiser. Der er ingen grænser og alligevel er det hele stramt som bare pokker. Stramt, men ikke på den snærrende irriterende måde, bare på den måde at man føler sig hjulpet på vej til at have en stor oplevelse. Det hele er egentlig utrolig afslappet og alle de tjenere, kokke og sommeliere som vi havde kontakt med fortjener stor ros for at være med til at skabe en pragtfuld ramme for aftenen. På intet tidspunkt føles det akavet og/eller opstyltet. Tusind tak til Malene for pragtfuldt selskab på denne aften, det var en fornøjelse at dele denne oplevelse med dig.

Maden vil jeg vende tilbage til i et senere opslag, først vil jeg sætte fokus på drikkevarerne.

Ved ankomst er der god mulighed for at vælge velkomstdrinks i den åbne bar. Alt fra klassisk gin/tonic til et godt glas Champagne. Vi valgte naturligvis et glas af vores favorit: Krug.

Krug, Grande Cuvée, edition 167, Brut, Champagne

Som altid et studie i balance. Serveret i Krugs eget Riedel Champagneglas. En god tæthed og intensitet, hvor frugten understøttes af herlige autolytiske noter. Brød og gær ligger fint nedenunder. Frugten er moden og viser noget af den kompleksitet der kommer fra at blande denne vin af så mange årgange. Vinen fremstod lidt mere slank end jeg har oplevet den ved andre lejligheder. Som altid et fremragende glas, som helt sikkert vil vinde ved yderligere lagring. Vi overvejede et kort øjeblik at fortsætte med denne til hele måltidet.

Vi kiggede dog først på vinlisten, der er utrolig omfattende. Der er mulighed for at vælge mellem 3 vinmenuer, hvor der er 6-7 vine der går til de forskellige retter. Der er også mulighed for at vælge diverse drikkemenuer uden alkohol, men det var aldrig med i vores overvejelser.
Vi valgte at gå i en anden retning, da vi begge er meget glade for Champagne. Det er også min helt klare holdning at Champagne er en magisk drik, som kan tilpasse sig utrolig mange forskellige serveringer.

2009 Eric Rodez, Les Fournettes, Pinot Noir, Grand Cru, Ambonnay, Champagne

Vi var godt omkring i vinkortet for at finde den helt rigtige Champagne. Vi endte på denne efter kyndig vejledning fra Helle, der var en af vores 3 sommeliere til rådighed denne aften. Det var et rigtig godt valg. Vinen fremstod meget ren og frisk i sit udtryk med fine gule frugter, høj frugtsyre og den dybde og bredde der kommer fra god pinot noir. Til de fine og elegante retter var denne en virkelig god ledsager. Da der kom lidt mere tryk på måltidet, ville vi gerne have endnu mere intensitet, så med lidt vejledning fra både Bjørn og Christoffer endte vi med en flaske:

2014 Benoit Dehú, La Rue des Noyers, Pinot Meunier, Champagne

En utrolig smuk rosé Champagne der gik lige til grænsen med høj kompleksitet. Når jeg siger grænsen, så er det fordi jeg altid vil have friskhed i min Champagne. Her er der så meget struktur og dybde at det er ligefør man overser friskheden.
Der sker virkelig meget i glasset og hvis det ikke var for en fantastisk syrestruktur, så kunne denne godt være væltet. Nu sker der bare det at den vokser sig større og mere intens. Den lukker op på et ekstra sæt ventiler med lidt tid i glasset og så står den snorlige som ledsager til de salte og intense serveringer vi fik foran os her. En stor Champagne, som man ikke glemmer lige med det samme.

2003 Joh Jos Prüm, riesling auslese, Wehlener Sonnenuhr, Mosel

På et tidspunkt blive vi inviteret med i vinkælderen og her står der pudsigt nok en blinder. Herlig sødme, stor smagsintensitet, men en anelse lav på syren. Vinen er tydeligvis fra Mosel med den klassiske kombination af blomst, skiffer-mineralitet og citrusfrugt. Vi var fra start enige om at vinen var fra en varm årgang, hvilket gav lidt meget tropisk frugt og en lidt lavere syre. Virkelig velsmagende vin, så må jeg leve med at have gættet på nabomarken 😉

Bodegas Baron, Micaela, Palo Cortado, Jerez

Serveret frækt til det salte køkken. Vi havde en rigtig god dialog med Bjørn og Helle undervejs i processen, så da de gerne ville køre Sherry midt i programmet var vi naturligvis åbne. En stor vin med masser af kompleksitet. Kombinationen af den rene frugt og de oxiderede noter stod så smukt. Frækt match til ansjoser, samt lidt skinke.

1895 d’Oliveiras, Sercial, Madeira

Endnu senere i processen fik vi svampe og derefter løgsuppe, hvor denne Madeira kom på banen. Det var super flot med saftighed, helt skarp friskhed og en utrolig længde. De gamle Madeiraer kan et eller andet, selv sammen med så delikat et køkken som her. Frygten for om den ville overdøve maden, blev gjort til skamme. Den passede smukt sammen med det hele. En stor oplevelse, som heller ikke var helt gratis 🙂

Kaffe og drink

Som afslutning på en fantastisk aften, så satte vi os til rette i loungen og fik en drink, samt en frisk og meget syreholdig espresso. Drinken kan jeg simpelthen ikke huske, men kaffen stod helt skarp og lækker.

Samlet set synes jeg at vores 2 forskellige typer af Champagne gjorde det virkelig godt til de mange retter, hvor de kunne spille med på mange forskellige måder.

Tak til Helle, Bjørn og Christoffer for at guide os gennem nogle herlige drikkevarer denne aften.