Bordeaux med Blindsmagerne

Bordeaux er et område der står mig meget nær, måske mere på baggrund af historien, end mit nuværende indtag. Det er ikke så ofte at jeg drikker vine fra Bordeaux i dag, og det kan der være flere årsager til. Samlet set, så kan jeg rigtig godt lide vinene fra Bordeaux, men priserne har gjort det sværere at prioritere. Der er så meget andet andet spændende vin derude, som rør mig for en lavere pris. Men jeg elsker Bordeaux og hver gang jeg smager det, så tænker jeg at jeg ikke drikker nok af det. Det gør sig desværre gældende for en del områder efter hånden. Er det positivt, eller negativt? Jeg ved det ikke rigtigt, men måske mest et resultat af min nysgerrighed der gør at jeg vil smage alt muligt som jeg ikke kender. Det kan jeg godt leve med. Nysgerrighed i vinens univers er positivt.

Philip Nordstrand, Henrik Lehm og Frederik Kreutzer

Denne dag var jeg dog indkaldt til at tale om Bordeaux hos Blindsmagerne, en af Danmarks bedste podcasts om vin, synes jeg. De har nogle dejlige programmer og den gode stemning fornemmes når man sidder bag højtaleren og lytter med.

Blindsmagerne har i slutningen af 2020 kørt en serie med de store B’er i vinens univers: Brunello med René Langdahl, Barolo Med Thomas Ilkjær, Bourgogne med Frederik Ørbeck og nu Bordeaux med mig. Du kan høre programmet her eller på den tjeneste du plejer at streame podcast med. Snakken om Bordeaux vil jeg overlade til programmet, men her komme med et par kommentarer til de flasker jeg havde med. Alle ed røde vine var sponsoreret af min arbejdsgiver RareWine og kom fra deres lager. Sauternes var fra min egen samling.

2017 Valandraud, Blanc, Bordeaux

En vin som jeg har nydt ved flere lejligheder og som helt ukompliceret minder mig om hvorfor jeg elsker hvid Bordeaux. Ren og alligevel med en god kompleksitet. Det sjove er at vinen er lavet på Chateau Valandraud, som ligger i Saint-Emilion, ikke et område der er nævneværdigt kendt for deres hvidvin.

2016 Chateau Bellevue, Saint-Emilion Grand Cru

Et herligt slot der er ejet af de samme som ejer Chateau Angelus. Vi havde i sommeren 2018 glæden af at besøge både Angelus og deres søsterslot Daugay.

Ved smagningen på Angelus efterfølgende skænkede Jean Bernard de Bouard også Chateau Bellevue for os, det var første gang jeg smagte den. Til denne podcast var det et herligt gensyn.

Mig med familien, foran Angelus i 2018

1976 Chateau grand Puy Lacoste, Grand Cru Classé, Pauillac

Én af de flasker der beviser den gamle tese: Der er ikke store årgange, kun store flasker, især når det kommer til gamle flasker. Denne her var tæt og sort, med en fremragende strukturog masser af dybde. På ingen måde tegn på en svagere årgang, som vi godt kan kalde 1976 i Bordeaux. Den her havde masser af frugt, samt den kompleksitet man forventer af en stor moden vin. Hatten af for drengene for at gætte den som midt 1970erne! En vin der for mig igen huskede mig på hvad jeg godt kan lide ved moden Bordeaux.

2017 Chateau Haut-Batailley, Grand Cru Classé, Pauillac

Saftig frisk og nem at drikke, egentlig ganske overraskende. Denne viste sig, også på dag 2, som den mest tilgængelige af de tre røde. En moderne stil, hjulpet godt på vej af en nem drikkelig årgang. Helt sikkert et lækkert glas, men uden den kompleksitet jeg havde forventet af en vin på dette niveau.

1997 Chateau Coutet, Premier Grand Cru Classé, Sauternes-Barsac

En flaske jeg har haft siden min tid hos Philipson Wine, hvor vi havde fuldt sortiment i Sauternes i 97 årgangen. Den var herlig at smage og havde udviklet sig flot gennem årene. Der ligger stadig et par halve flasker, fra andre slotte. De bliver sjove at prøve i årene der kommer.

Tak til Blindsmagerne for invitationen, det var som altid hyggeligt.