Laurent Ponsot, space label 2017

Laurent Ponsot er gået solo, det er ikke længere den store historie, men jeg har været lidt tid om at få smagt den nye etiket. Da jeg var ansat hos Otto Suenson smagte jeg løbende Domaine Ponsot over en årrække. Ved et besøg for nogle år tilbage havde vi et par omfattende smagninger med både journalister og kunder, derudover har jeg også besøgt det smukke Domaine Ponsot. Laurents nye projekt importeres til Danmark af Tom Brandis, så der kan du handle disse lidt futuristiske etiketter. Ikke etiketter der ligner noget andet, men til gengæld deler folket i mindst to lejre.

Laurent Ponsot fremstiller vin dels fra opkøbte druer, samt egne marker. Laurent ejer 7 hektar med vinmarker, hvor en del er nogle han har taget med da han skiltes fra Domaine Ponsot. Derudover arbejder han sammen med vinbønder der arbejder sundt og bæredygtigt, for at han kan få gode sunde druer i hus. Meget af den filosofi som Laurent arbejder efter, virker som den han har arbejdet efter i mange år hos Domaine Ponsot – naturligvis.

“The company Laurent Ponsot is neither a “domain” nor a “maison”: it’s a state of mind.”

Fra Laurent Ponsots hjemmeside

Denne holdning til at arbejde med både egne og andres druer, ser vi hos flere og flere kvalitetsbevidste vinbønder i Bourgogne i disse år. Det understreger mere kvaliteten af de tidligere negocianter/maisons, end det nedgraderer det klassiske domaine. Glæden for os, som forbrugere, er at vinene fra Bourgogne samlet set er på et højere niveau i dag, end nogensinde.

Det store spørgsmål er naturligvis om Mr. Ponsot er bedst, eller om Domaine Ponsot er bedst i dag. Der er ikke noget entydigt svar endnu. Stilen på domænet fortsættes som altid, med samme vinmager i kælderen og de samme folk, ud over naturligvis Laurent. Det jeg har smagt derfra siden han stoppede er stadig af tårnhøj kvalitet, i vanlig stil. Vinene fra Laurents nye projekt omtales alle steder meget positivt og baseret på mine få smagninger af dem så må jeg konstatere at de også er på et højt niveau. Det er nok ikke som forskellen på æbler og pærer, men forskellen på to forskellige æblesorter 😉 Begge er helt sikkert gode vin, der hører hjemme i første division i Bourgogne!

2017 Laurent Ponsot, Cuvée des Peuplieres, Bourgogne

Smagt åben fra magnum. Smæk på næsen, hvor lidt røg er med fra start. Der er fokus på den rene røde frugt, som komplementeres af lidt fad. En elegance hvor jordbær og hindbær danser fint sammen. Lidt røg, lidt tobak og friskkværnet kaffe. Fokuseret og lækker i smagen, helt præcis og slank i sit udtryk. Ingen slinger i valsen, bare lækkerhed i glasset. Vinen holder længe ved, hvor frugten bare spinder som en kat. En vin med stor herlighedsfaktor, men uden den store kompleksitet. Den ville jeg gerne drikke afkølet på min terrasse hele sommeren.

2017 Laurent Ponsot, Cuvée de l’Aulne, Gevrey-Chambertin

Samme årgang, men både mere teglfarvet i kanten og mere dyb. Stadig i den lyse ende af skalaen. Vil virkelig gerne op af glasset med en herlig ekspressiv karakter. Den vælter op med rød frugt, kirsebær og jordbær, som understreges af en let krydret karakter af peber og appelsinskal. Lidt våd flintesten og i smagen sker der virkelig noget. Ro på med dyb rumlende frugt. Frugten er moden, lige på grænsen til rosiner, uden at være der. Ikke overmoden, bare smuk moden. Fadet er brugt, men ikke overbrugt. Tanninen smiler nærmest til dig, mild og sød. Super intensitet i frugten og meget indsmigrende, det virker ikke til at noget er gemt væk, bare klar til at danse! Holder ved med en god renhed og længde. En vin der klart har potentialet til at ligge i nogle år, men som også kan drikke snu. Virker balanceret på en måde, som gør at den måske ikke lukker ned.

Samlet set to flotte vine, ganske smukke og rene i deres udtryk!