2012 Dom Pérignon & P2 2003

Den længe ventede udgave af 2012 Dom Pérignon er endelig kommet. 2012 er en super årgang i området og Dom Pérignon er altid ventet. Nu på mit bord, i mit glas og tilsendt fra de søde mennesker hos den danske afdeling af Möet Hennesy. Tak for det. 2012 Dom Pérignon viser sig fra sin bedste side, i den klassiske flaske, sammen med sin ældre søskende Plénitude 2 fra 2003 årgangen.

Læs med her for noter på 2012 Dom Pérignon og 2003 Dom Pérignon Plénitude 2

Jeg fik invitation til at smage de seneste frigivelser, ud af de par stykker der efterhånden er under Dom Pérignon brandet. Alle på den højeste klinge og som regel en god organoleptisk oplevelse. De få gange en Dom P har været forbi mit sanseapparat og jeg ikke har været lykkelig, det kan jeg nærmest ikke huske. Det er set med mine øjne dybt imponerende at man kan fremstille så mange flasker (Nej, vi ved ikke hvor mange!) og stadig holde den høje kvalitet.

De bedste årgange giver så meget til smageren. Min oplevelse har været at de tidligere har været lidt klodsede, markeret måske at en lidt høj dosage, i de ældre årgange. De seneste årgange synes jeg har drejet sig i en lidt mere tør og præcis retning, så de giver større glæde også som unge. De bedste udgaver af Dom Pérignon jeg har smagt, de har som regel været gamle, som i ca. 20 år fra høståret. Det giver lidt mere ro på de primære frugtaromaer og tilføjer et ekstra lag kompleksitet fra lagringen.

Inden jeg går til mine noter for den nye årgang 2012 Dom Pérignon Millesimé så lad os lige se på en tidsrække for Dom Pérignon. Hvad har bragt denne Champagne frem til hvor den er i dag.

Tidslinje for Dom Pérignon

1638 Pierre Pérignon bliver født

1662 Mousserende vin fremstilling nedskrives i England af Christopher Merret

1668 Dom Pérignon, munken starter som kældermester på klosteret i byen Hautvilliers frem til sin død i 1715. I denne periode finjusterer Dom Pérignon fremstillingen af Champagne. Han får bedre styr på valget af druer, sammenblanding af disse, høst og ikke mindst den hurtige presning lige efter høsten. I kælderen kom der mere kontrol med gæringen og udvælgelsen af de bedste vine. Både stille og mousserende vine fra Dom Pérignons hånd var bredt anerkendt som vine af bedre kvalitet. Så mange af de metoder der er normale i dag, kommer fra Dom P´rignons hånd, uden at han har opfundet Champagne som sådan.

1921 Første årgang af Dom Pérignon, solgt til det engelske marked.

1943 sidste årgang hvor Dom Pérignon blev overført til almindelig flaske, til tung flaske i forbindelse med deggering.

1947 første årgang Dom Pérignon blev fremstillet som sin helt egen vin. De første mange år som prestigecuvée for Möet & Chandon.

1959 Første årgang for Dom Pérignon rosé

1998 Plénitude 2 & 3 lanceres som afløser af den tidlige Oenotheque. Navnet for den sent degorgerede udgave af Dom Pérignon

Læs hele historien om Dom Pérignon hos RareWine

Smagning af Dom Pérignon

Dom Pérignon er en vin der har skuffet mange, men heldigvis glædet endnu flere. Dem der bliver skuffede, må jeg være ærlig og sige har angrebet vinen forkert. Dom Pérignon er en stor vin, men kræver lidt for at ramme rigtigt. At få et tyndt champagneglas stukket i hånden, lige ved ankomsten til en

Dom Pérignon er en vin der normalt har godt af noget alder, inden den virkelig folder sig ud. Tro mig, den bedste oplevelse med denne vin får du når den er godt 20 år gammel, i hvert fald. 50 år er efter sigende ikke noget problem, det har jeg dog stadig til gode at smage. Som jeg plejer at sige: Det er godt at have noget til gode her i livet, især når man får nok i ventetiden. En ung flaske Dom Pérignon kan dog også være en fornøjelse at smage på, især når man som her kan bruge hele dagen til det. En vin der starter et sted og kun udvikler sig med luft, til noget endnu større.

Jeg havde fået tilsendt en normal Dom Pérignon 2012 og en flaske Plènitude 2 2003, her følger mine noter og indtryk fra dagen. Jeg havde så mulighed for at følge Chef de Cave Vincent Chaperon på en tur rundt omkring kloasteret i Hautvilliers hvor munken Dom Pérignon var kældermester.

2012 Dom Pérignon, Brut, Champagne

Ifølge kældermesteren, så er 2012 en kombination af 2008 og 2010. En vin med modenhed i frugten og præcision i sit udtryk. Vinen er sammensat af mere end 100 forskellige parceller, ganske som den plejer. Primært frugt fra premier cru og grand cru, men også marken ved klosteret i Hautvilliers. Degorgering efter syv år i kælderen med 5 gram dosage.

Det er gul frugt i fokus, kvæde og meget moden citron. Der er moden pære og en klar bagvedliggende kalk. Den starter lidt varm i stilen, men strammer sig godt op. Eftersmagen er vild, den holder så flot og balanceret ud af tungen. Smukt arbejde og en stil hvor intensitet og friskhed balancerer på en knivsæg. Kombinationen af citron, salt og frisk frugt skriger på et fad med friske østers. Igen bliver jeg imponeret over renheden og balancen i eftersmagen, den er vild.

Efter noget tid bliver den mere slank, smider noget at det varme element og vinen bliver mere slank og fin i sit udtryk. Den danser for mig og det kan man kun nyde! En vin som er utrolig klar og mere klar end jeg mindes ung Dom P at være normalt, en fornøjelse. Misforstå mig ikke, den her vin har så meget potentiale til at blive rigtig stor, med 20+ år i kælderen. 94 points

2003 Dom Pérignon, Plénitude 2, Brut, Champagne

Den senere frigivne version af Dom Pérignon. Her degorgeres efter ca 15 år i kælderen, hvilket alt andet lige vil give en vin med bedre integrerede bobler og finesse. Læg dertil flere noter fra tiden med de døde gærceller, som giver autolytiske noter i form af brød og gær.

Den er dyb i duften, så meget kompleksitet og alligevel en renhed der river i næsehårene. Tørret frugt, abrikos og hvide rosiner. Det florale element er stort og komplkst. Så mange blomster, både friske som i foråret, men også lidt ældre og tørrede. Vinen bliver ved med at arbejde i næsen, mere kompleks, mere præcis, super flot!

Smagen er dyb og byder sig ikke til på alle parametre fra start, den kræver lidt tid og det er lækkert. Super blød mousse og de fineste små bobler. Frugten strammer helt op, frisk og elegant, saftig og alligevel dyb og kompleks. Den kommer omkring med helt friske æbler, en hel blomsterbuket også i smagen. Stor længde også her, der arbejder løs og rundt! En enorm vin med så mange forskellige lag, der bliver ved med at åbne op og kombinere sig på kryds og tværs.

Med tid bliver denne kompakt med stor tæthed. En yderst imponerende vin, som har det ekstra lag som giver mening. Dette var klart en CHampagne der var mere klar til at blive drukket og vise flere lag. De ekstra lag gav også de ekstra point da regnskabet skulle gøres op. 96 points

Her er Vincent Chaperon, Chef de Cave i marken.

Senere på aftenen blev vinene nydt til mad. Frode passede fint på den tomme flaske

Endnu engang stor tak til Moet Hennesy for flasker til denne artikel.