Vin til julen 2022

Hvad skal du drikke juleaften Frederik? Ja, stadig et godt spørgsmål. Min liste indeholder tre typer af vin til jul, ganske som den har gjort i mere end 10 år. Her kommer årets bud på hvor du kan købe netop den vin der passer til din julemad.

Her et gammelt indlæg om rødvin til jul og et om alternative valg af vin til jul

Her mine vine fra julen 2013

Når julemad og vin skal kombineres, så vil jeg gerne have friskhed i vinen. En vin med masser af syre og smagsintensitet, men uden at den bliver tung og klodset. Er det allerede nu tydeligt at Amarone og Chateauneuf-du-Pape ikke kommer på mit bord? Ja. Da jeg første gang anbefalede sødlig riesling fra Mosel, eller intens Champagne, da rystede mange på hovedet. Nu, så har mange prøvet det og kan se pointen. Jeg er sikker på at mange stadig forfalder til det helt klassiske valg med Amarone, eller anden tung og fyldig rødvin med masser af tanniner. Det skal man have lov til.

Første regel når man kombinerer mad & vin: Drik den vin du har lyst til, når du har lyst til det.

For juleaften, så betyder det at du skal vælge med hjertet. Du skal nyde det som du vil. Jeg har blot mine idéer og tanker, som er baseret på hvad jeg godt kan lide. Her er mine tre tanker i overskrifter:

Champagne

Vælg en Champagne med intensitet og dybde. Det kan du enten gøre ved at vælge en stil der er let oxidativ og giver dybde den vej. Man kan også vælge en Champagne som er baseret på blå druer og dermed bliver lidt mere fyldig. Sidste mulighed er at vælge noget med alder, som giver ekstra bundtræk til vinen. Personligt vil jeg gå efter en flaske fra Maillart som har masser af intensitet. Vinen kan købes hos GrowerChampagne, men bliver nok svær at få frem inden juleaften.

Kan du ikke nå at få fat i denne, så søg en Blanc de Noirs, som er lavet på blå druer. Eller gå ned i din kælder og find en gammel flaske Champagne, for naturligvis gemmer du på Champagne.

Riesling

Riesling er for mig det perfekte valg. En vin der har elegancen og spiller perfekt sammen med alle elementer på tallerkenen denne aften. Helst vil jeg have den stil jeg bedst kan lide, som også passer denne aften. Mosel Spätlese med lidt alder. Spätlese er baseret på druer der har større modenhed og dermed også den kompleksitet der skal til for at følge julemiddagen til dørs. Dagens bedste tilbud ramte min indbakke her til morgen, fra Domaine Brandis. Se lige en topproducent, fra en super mark og med et par år i flasken. Dette ville være mit valg, hvis jeg kom forbi Brøndby. Schloss Lieser, Niederberg Helden 2016

Billede fra smagning af 2020 årgangen hos Brandis.

Oversøisk Pinot Noir

Så kommer der lige hvad der kan ligne reklame, for min nuværende arbejdsgiver. Pinot Noir som har noget modenhed og dermed lidt mere saftighed og frugt, end “hjemme” i Bourgogne. I mange år har jeg nydt Pinot Noir fra Californien juleaften og i år bliver det med sikkerhed en flaske fra sortimentet hos Americanwine. Vi har i nærheden af 20 forskellige Pinot Noir vine på lager, fra hhv Californien, New York og Oregon. Vi holder åbent torsdag og fredag her inden jul og du skal være velkommen til at kigge forbi i kælderen på Tuborg Parkvej 10, så giver jeg et glas vin.

Hvis du ikke lige kommer forbi mig, så find en Pinot Noir fra Russian River Valley, Santa Barbara, eller alternativt fra Australien. Så tror jeg at du vil få en god oplevelse.

De andre muligheder

Ja der er andre gode muligheder til juleaften for at finde den rigtige vin. Som sagt; vælg endelig den vin du har lyst til. Find en vinhandler der er stolt af sine vine og fortæl ham/hende hvad du søger så skal alting nok gå op i en højere enhed og vi får en god aften.

Rigtig glædelig jul til alle mine læsere, måske 2023 bliver et mere aktivt år på bloggen 😉