Årets Chokolade 2011

Årets Chokolade i 3 kategorier skulle smages i går. Jeg var endnu engang en del af smagepanelet og hvilken oplevelse.

Vi var 6 dommere rundt om bordet og smagningen blev taget godt seriøst. 2 seriøse chokolade nørder fra Chokoladeselskabet og absolut dem der kunne svare på ethvert teknisk spørgsmål jeg eller andre stillede i løbet af eftermiddagen. Én blogger, der drømmer om chokolade og har den mest smittende glade facon. Smilet på hendes ansigt blev kun større for hvert stykke der blev serveret for os. En journalist, der var med for første gang. Han startede med at spørge om der var chokolade nok? Han endte med at være rigeligt mæt. En maestro og gourmand, der har været med alle årene. Taler som et vandfald og er sublim til at udtrykke sin egen mening, når vi havde mulighed for det. Spreder entusiasme og er et godt forbillede for alle der udtrykker sig om mad. Han kunne sagtens præsentere Årets Kok på TV næste gang med stor succes. Sidst, men ikke mindst; undertegnede. Jeg er med fordi jeg smager meget og gennem årene har nydt store mængder chokolade. At formanden for Chokoladeselskabet er min nabo, og dermed kender til mig er kun heldigt for mig.

Forstil dig her et billede!!
Billedtekst: Dette er ikke et stykke chokolade – det er hemmeligt!
Lidt om de 3 kategorier:

Årets Plade – uden smagssætning. Fem stykker som alle var mørk chokolade. Så forskellige og så udtryksfulde. Spændte fra friske med citrus, til mørke og støvede som en rekvisit fra en western. Variationen var stor og prøven gik allerede her på at holde fast i hvad der gav mig den største herlighedsværdi. Jeg valgte at stemme og rangordne efter hvad jeg nød at spise. Et enkelt af stykkerne var så komprimeret, så det blev for meget for mig, men en anden havde den som favorit. En godt udvalg, med en værdig vinder.

Årets fyldte stykke. 6 stykker var gået igennem den første runde, til os dommere. De var smukke og så flot udført alle sammen. Det ene stykke så smukt at jeg ville lave en kjole i samme design, hvis jeg havde de evner. Fantastisk smagsvariation og stor efterfølgende diskussion om hvorfor hvad var godt. Når chokolatierne laver disse stykker, så går de nogle gange lige til grænsen. Grænsen er bare så hårfin, så det heldigvis er dybt personligt hvor den går. Vinderen var der ikke nogen tvivl om – og du skal glæde dig til at smage dette komplette stykke chokolade.

Årest plade med smagssætning. Her blev vandede delt og snakken tog til. Ikke den nemmeste kategori, men absolut den med mest udfordring. Smagssætning til en plade kan være mange ting. Smagskomponenter der er smeltet sammen med chokoladen ved støbning, små stykker der ligger inde i chokoladen, eller som mange; smagskomponenter der ligger ovenpå pladen. Dekorativt kan det være og det var det. Et stykke lignede nok mere noget andet end chokolade, men det smagte absolut rigtigt. Et andet stykke så helt harmløst ud, men smagte rigtig skidt. Igen så vi også indsendte eksemplarer som virkelig havde en god idé, men bare ikke var lykkedes i udformningen.  Og vinderen var efter min mening en klasse over de andre.

Tusind tak til Chokoladeselskabet for at invitere mig til denne spændende smagning.

Jeg glæder mig meget til at være med til at præsentere disse stykker for jeg til Årets Chokoladefestival 2011 den 13. marts i Tap 1, Ny Carlsberg Vej 91, København.