WTF It’s Burgundy!

Så skete det endnu engang, jeg blev blæst omkuld af en flaske Bourgogne. For mig er det en af de få vine som kan rive mig rundt, få mig til at stå stille, blive glad, få våde øjne – ja åbne hele sanseapparatet på den vildeste måde. Når den rammer ”bullseye”, så piller det helt dybt nede i følelsesregisteret. Det oplever jeg bare ikke rigtig på samme måde med andre vinområder. Gad vide om jeg burde flytte til Bourgogne i de næste 50 år, blot for at forstå hvad der sker? Denne aften var det den første røde vin, som satte skabet på plads.

1971 clos de la bousse d'or

Definition

1971 Pousse d’Or, Clos de la Bousse d’Or, Volnay 1’er Cru, Bourgogne – transparent i glasset med den smukkeste røde teglfarve. Kan man male sine vægge i den farve? En duft så stor og forførende at man kunne nøjes med at sidde med emhætten nede i koppen hele aftenen, hvis det var det. Noter af alt fra trøfler, våd maling, søde små kirsebær og orangeskal. Den vilde Burgundiske jordbær vildskab, som ikke findes andre steder. I munden sker det hele så en gang mere, super intens med en helt præcis frugtsyre struktur til at hænge det hele op på. Igen vokser der små søde røde bær op fra skovbunden og lægger sig i den smukkeste balance i munden. Bliver bare ved med at virke ung, men etiketten fortæller en anden historie. Denne vin faldt ikke fra hinanden, men blev faktisk bare mere komplet i løbet af aftenen.

Tusind tak for endnu engang at trække mundvandet helt ud af mig. Jeg elsker Bourgogne! 97 point, men er det ikke ligegyldigt, når denne følelse vækkes? Det synes jeg. Herlighedsværdi diskuterede jeg med mig selv midt på ugen, her er den igen, men påvirker nok også den egentlig rating fra mig.

Det var så aftenens vin, men som du kan forvisse dig om, så var det ikke det eneste gode der løb over læberne denne legendariske lørdag på Frederiksberg. Her følger noter på resten, i kronologisk rækkefølge.
Læs videre, hvis du vil se noter på Champagne, Mosel og mere Bourgogne…

Champagne rose

Sød jordbærsaft

Vilmart et Cie, Cuvée Rubis, Rosé Champagne – jordbærsaft med en vis charme, blev dog hurtig trist og mere sødladen end frisk.

Champagne bouchard

Dejlig fokus og potentiale

Jean Pierre Bouchard, Inflorescence, Blanc de noirs, Champagne – en hel anden snak. En god intensitet der gav noget fylde i vinen, ingen sødme, men flot balance. Gode autolytiske noter med toast og lidt gær. Små noter af ost og hø fik jeg også noteret. En flot Champagne, som det var herligt at følge i løbet af aftenen i mit Champagneglas på siden.
___________________________________________________________

Så kom der 2 tyskere på bordet, hvor det mest bemærkelsesværdige var den enorme forskel der kan være, på trods af lighed. Samme producent, samme drue, sikkert vinificeret på samme måde, samme sødmegrad, forskellig mark og det gør så hele udslaget. Serveret direkte fra flasken, uden dekantering. Jeg ville nok have dekanteret disse 2 lieblings i løbet af formiddagen.

spätlese riesling mosel

Åben og klar

2005 Joh Jos Prüm, Riesling, Spätlese, Graacher Himmelreich, Mosel – meget åben i sit udtryk og charmerende lige ud af flasken. Abrikos og en masse grønne græsnoter. Bred palet i smagen med søde gule frugter, balanceret af en lækker syre. Blæser henover tungen med 100 km/t og smager bare super godt og ukompliceret lige nu. Voksede sig egentlig bare større i løbet af aftenen. 93 point.

riesling spätlese mosel

Stram og koncentreret

2005 Joh Jos Prüm, Riesling, Spätlese, Wehlener Sonnenuhr, Mosel – lidt diskret i næsen den første time med kun lidt citrus. Så dukkede der mere mineralitet og kandiseret frugt frem fra gemmerne. Munden var præget af en højere syrefornemmelse, mere intens i sit udtryk. Fersken, petroleum og mineralitet. Så spændstig som… Fantastisk flot Riesling, som passer som fod i hose i min opfattelse af hvordan det skal være. 94 point.

Riesling Spätlese

2 marker med hver deres udtryk

En fornøjelse at nyde disse 2 store Rieslingvine ved siden af hinanden. Havde aftenen sluttet her, så havde jeg stadig været glad..
___________________________________________________________

Her kom så aftenens første røde, beskrevet ovenfor, sammen med:

Volnay 1'er cru

Prop…

1985 Pousse d’Or, Clos d’Audignac, Volnay 1’er Cru, Bourgogne – smuk dyb farve, men prop desværre.
__________________________________________________________

Næste røde sæt, var lidt yngre, men fra den meget stærke årgang 1996.

Gammel muldet dreng

1996 Daniel Bocquenet, Nuits Saint Georges, Aux saint Julien, Bourgogne – muldet og meget rustik duft. Brombær og en lidt sjov tone der mindede mig om Kirsebærvinen fra Frederiksdal Gods. Old school type der går i træsko. Smager dejligt, hvis man er til det rustikke Bourgogne med lidt tørrede krydderier. 92 point værdsatte jeg den flaske med denne aften.

ecard bourgogne

Sweet deal på den fede måde

1996 Maurice Ecard et Fils, Savigny les Beaune, Les Narnbantons, 1’er Cru, Bourgogne – sweet baby. Her var bare en anden sødlig charme. Røde kirsebær, små skovjordbær og en god renhed i sit udtryk. Medium (+) syre og intensitet. Tæt tanninstruktur. Små vilde bær vælter frem i smagen også og blander sig med et strejf af friskkværnet peber. I like the sweetspot og friskheden i denne vin. 93 og pil op.
__________________________________________________________

Lafarge og Voillot volnay

2 giganter fra Volnay

1995 Michel Lafarge, Clos des Chenes, Volnay, 1’er Cru, Bourgogne – tæt næse der bare råbte NEJ. Helt lukket, men med et par timers luft og hælden frem og tilbage mellem 2 glas åbnede den lidt op for godterne. Sort skiffer, hindbær, raspet toast. Stram tannin der understreger at denne er alt for ung.Der ligger en enorm intensitet bagved, der lover storhed om mindst 10 år endnu.

1996 Joseph Voillot, Les Caillerets, Volnay, 1’er Cru, Bourgogne – animalsk udtryk med nærmest peberbøf, bakket op af ren hindbær profil. Smagen var dejlig kølig i sit udtryk og mere åben end Lafarge. Hindbærsorbet – nice.
__________________________________________________________

vosne romanee

Ung og viril

2009 Bruno Clavelier, La Combe Brulee, Vielles Vignes, Vosne Romanee, Bourgogne – ung og viril med høj intensitet og meget ren hindbær karakter. Indkogt frugtbalsamico, rosmarin og rød peber. Høj smagsintensitet, kølig i stilen og dejlig fokuseret i sin stil. Ung, rå og upoleret, men vil sikkert udvikle en god dybde med et par år i kælderen.
__________________________________________________________

Og så blev vores værste frugt indfriet. Visse hvide bourgogne dør for hurtigt… 1996 er måske den værste årgang…

morey

Død

1996 Pierre Morey, Meursault Perrieres, 1’er Cru, Bourgogne – oxideret og død.

Meursault perrieres

Død

1996 Joseph Drouhin, Meursault Perrieres, 1’er Cru, Bourgogne – oxideret og død.
__________________________________________________________

Næste runde var imponerende. Hvis disse 3 vine havde været serveret blindt, så havde jeg nok ikke gættet på at det var samme vin. Stor stor forskel på de enkelte årgange.

Chassagne Montrachet

3 årgange…

2005 Jean Noel Gagnard, Les Caillerets, Chassagne Montrachet, 1’er Cru, Bourgogne – tung og moden i stilen med smør og saftig ananas, abrikos og gamle appelsiner. God levende syre til at holde den flot levende, fadet present men frugten dominerende. Cremet lækker struktur. 95 point

2007 Jean Noel Gagnard, Les Caillerets, Chassagne Montrachet, 1’er Cru, Bourgogne – friskere med duft af althea bolche og hvide parfumerede blomster. Frisk syre og toastet fadpræg. Fokuseret smag med mineralitet, ingefær og hvide blomster. Lige i skabet. 95 point.

2008 Jean Noel Gagnard, Les Caillerets, Chassagne Montrachet, 1’er Cru, Bourgogne – dyb duft med kandiseret citron. Intens smag med lidt hvid peber og kalket mineralitet. Slet ikke lige så åben til at nyde, men med et stort potentiale. Vil sandsynligvis udvikle sig i retning af ’05eren. 95 point.

Chassagne Gagnard

En topmark, fra en god producent

_________________________________________________________

Riesling Auslese

Flydende guld.

2005 Schloss Lieser, Riesling Auslese, Niederberg Helden, Mosel – stor og kompakt i næsen. Virker næsten lidt klodset til at starte med. Kommer dog frem til en fantastisk duft efter lidt tid i glasset. Mineralitet, fokus, tropisk frugt, citrus. Spiller på den helt store harpe. Virkelig en stil jeg godt kan lide med fokus, syre og intensitet. 96 point.

Auslese riesling

Fokuseret og vild

2005 Zilliken, Riesling Auslese, Saarburger Rausch, Mosel – vildt stor duft med bred palet af gule frugter. Perfekt balanceret, men mere som en fin violin. Super elegance og ren frugtsyre med æble og citron. 94 point.
___________________________________________________________

Tusind tak til Steve for en fantastisk aften, med alt for mange imponerende vine. Hver af disse vine, ville kunne løfte et måltid op i et højt niveau. Sammen  var de med til at gøre aftenen uforglemmelig for os 5 herrer omkring bordet.