Grappa – and so what?

Grappa smager fantastisk, for mig. Andre kan have den fejlopfattelse at de smager ens og uden karakter. Ærlig talt, så drejer det sig nok om tilvænning. Jo mere Grappa du smager, jo bedre bliver du til at adskille de enkelte komponenter. Ganske ligesom så meget andet spiritus. Det største problem ligger i den høje alkohol, omkring 40 %. Denne alkohol skal man igennem og så skal der ellers smages. Har du kun smagt Grappa for mange år siden, så er det på tide at komme ind i kampen igen. Der er sket store ting og sager i de seneste 10 – 15 år. Har du prøvet lykken og glæden ved andre spiritus, så kan Grappa sagtens være en ny interessant verden for dig.

Grappa fremstilles på resterne fra vinproduktionen, altså drueskaller. Dette destilleres, så smagen koncentreres endnu mere og alkoholen stiger. Samme proces som gør sig gældende ved Marc i Frankrig.
I gamle dage smagte Grappa af sure sokker, det sker ikke så ofte mere.
Det skyldes, at flere af de bedste destillerier er begyndt at få leveret drueskaller til destilleriet direkte fra vineriet og destillerer inden for kort tid. Derved bevares karakteren fra de oprindelige druer. Så giver det mening med enekeltmarks Grappa, enkelt drue og Grappa af resterne fra en specifik vin. De fleste destillerier destillerer på pot-stills, som Cognac og Whisky også laves på. Dette er med til at bevare mest mulig karakter fra det oprindelige produkt, i dette tilfælde vindruerne. Grappa lagres enten i neutrale beholdere og bevare deres klare farve, eller lagres på egetræsfade og får mere gylden farve. God fornøjelse med at prøve dig frem.

I aftes stod den på en lille ting fra Marzadro destilleriet:

Marzadro, La Trentina, Morbida, Grappa – Så fin lille duft af hvide liljer og let krydret/aromatisk duft af grønne druer. Naturligvis lidt alkohol (surprise fool) men det er klart det aromatiske præg der dominere. Fornemmer klart at dette må være lavet på grønne aromatiske druer i den friske stil. Glem alt om tung fed Chardonnay, det her siger Pinot Grigio, Sauvignon Blanc eller Riesling. Meget indsmigrende duft.
Smagen er silke der smyger sig om tungen og vifter fint i ganen. Hvide blomster og grønne druer igen. Et lidt urtet timian præg og en meget ren eftersmag. Rigtig flot intensitet, uden at den river munden i stykker. Rigtig fin balance. 92 point af 100.

Det er tydeligt at vi her at gøre med en producent, der værner om druerne og terroiret i den endelige Grappa. Efterfølgende googlede jeg og blev klogere. Fremstillet i Trentino af lokale druer, som ikke nævnes. Meget flot stil, glæder mig allerede til at udforske flere varianter fra Marzadro i Trentino.