Langtidsstegt lammekølle – og Barolo!!!

Lammekølle har ikke stået på menuen mange gange i Casa Kreutzer. 2 gode grunde: min kone og naboens mand. De bryder sig ikke særlig meget om lammekød – og det er så ikke helt rigtigt. For som alle andre, så kan de godt lide god mad, der er tilberedt ordentligt. Nu havde jeg så tilfældigvis aftalt med den anden nabos kone, at vi skulle holde påskemiddag, og dertil blev vi enige om hører lammekølle. Med gode råd fra venner i Himmelen, så valgte jeg at gå all-in og stege køllen over så lang tid som muligt.

Besværligt? Nej, faktisk ganske nemt.

Købte en flot lammekølle, uden nøgleben og marinerede den dagen i forvejen med 1,5 hvidløg, en ordentlig bunke rosmarin, salt og peber. Skar og stak et par huller i køllen, så det kunne komme lidt bedre ind. Det virkede, for smagen var alle vegne i den sidste ende.  På dagen, røg den lille kølle i den lukkede gryde I bunden var lagt lidt løg, peberfrugt (den var lidt træt og se på, og så blev den da brugt til noget) et par gulerødder i stykker og en sjat rødvin og lidt kirsebærvin. Ind i ovnen, ved 100 grader og så hold lidt øje med temperaturen. Da jeg stak stegetermometeret i sidst på eftermiddagen havde den sneget sig op på 87 grader, så jeg slukkede og lod den stå. ½ time inden vi skulle spise røg låget af og køllen fik 250 grader med varmluft for lige at blive ordentlig varm. Den endte sine dage med at falde fra benet, så mør var den. Smagen var uovertruffen og den bedste lammekølle jeg har fået siden Tåsinge-køllen for mange år siden.

Altså kan vi nu tilføje lammekølle til listen over nemme, super velsmagende retter!

Vinen til blev Barolo. Hvorfor nu det? Fordi Barolo, og andre vine på Nebbiolo druen, kan være svære at få optimal nydelse ud af. Her er fuld skrue på tannin og frugtsyre og det kan gøre at mange oplever vinen lidt bidsk. Jeg har ikke altid været den store fan af disse vine, men til det rigtige mad kan man få en utrolig god oplevelse. Man kan faktisk gå så langt som at sige at Nebbiolo baserede vine er nogen af de bedste i verden, til det rigtige mad. Lækker frisklavet pasta med smørsauce og friskrevne trøfler på toppen er den optimale kombination til Barolo, men lammekølle må være nummer 2 på listen.

Dekantering af Barolo 2007

2007 Beni di Batasiolo, Barolo, Piemonte – en herlig vin, der netop gav det syrlige tanninbid på tungen som jeg ventede. Da lammekødet, med sin tzatiki, bagekartofler og salat kom på plads, så lukkede vinen op for en verden af frugtnuancer. Intet tørt hjørne i ganen, eller spids på tungen. Dekanteret 2 timer i forvejen på Menu WineBreather – en glimrende karaffel, når vinen bare skal luftes. Bare ren nydelse og god mad-vin kombination! I love it!

Da vi var med disse herlige naboer ved Gardasøen for et par år siden, så fik vi ved afrejse et par flasker vin. Den hvide har jeg glemt, men den røde tog vi denne aften. Merlot domineret vin fra Maremma er nok ikke den mest oplagte kombination til lammekølle, men vi havde minderne.

2007 Col di Bacche, Cupinero, Maremma, Toscana – stor kompleks duft med solbær og blommer. Fadet spillede ind med en anelse sødme og krydderi. Smagen var super flot. Balance mellem stor fed frugtstruktur, medium syre og tanniner der spillede pænt med. En fremragende vin og perfekt efterhånden som tallerkenen var tom og vi bare sad og hyggede os.

Tusind tak til disse fantastiske naboer, for endnu en sjov og dejlig aften.

(PS: Billeder kommer senere, når fotografen har redigeret)