Blindsmagning og Bourgogne i begge ender af skalaen

Hvornår gætter man rigtigt, når man smager vin blindt? Denne aften var der som så ofte før linet op til blindsmagning. Min kammerat er normalt stærk i vine fra Sydafrika, som han importerer en del af gennem SA Wineimport. Hvis du er interesseret i de nye vine fra Sydafrika, så er han manden man skal tale med. Denne aften gik vi dog i en lidt anden retning, med kun én enkelt fra Sydafrika. Vi startede uden bobler, hvad nok er første gang for vores middage. Vi fik alligevel en god aften. Når man serverer blindt, så kan vinene godt komme i en lidt skæv rækkefølge en gang i mellem. Først fik vi:

Tung fed og lækker Bourgogne

2007 Bernard Dugat-Py, Chassagne Montrachet, 1’er Cru Morgeot, Bourgogne – stor fed og super intens. Til at starte med virkede frugten så moden at man skulle tro vi snakkede oversøisk Chardonnay. Efter lidt tid i glasset samlede den sig og blev mere tydelig Bourgogne Herlig intens frugt med store mængder fad, der var pænt integreret. Virkelig et flot glas vin, der ikke levnede mange chancer til næste mere elegante hvidvin…

2008 Tremblay, Chablis Grand Cru, Vaudesir

2008 Tremblay, Chablis Grand Cru, Vaudesir – mere lys i glasset med høj mineralitet og også en anelse fad. Man skulle lige komme sig over den langt mere fede Chassagne, men med lidt mad og vand kom denne Chablis sig rigtig flot. Herlig frisk og rank med grønne æbler, citrus og kalket renhed. Herlig frugtsyre, der rensede og nød kampen med den røgede kammusling.

Røget kammusling på salat med urtecreme

Asparges – sauce mousseline – serrano

Herlige grønne asparges fra Søren Wiuff der var let kogt, overhældt med sauce mousseline og serrano skinke der var grillet kort i ovnen.

Power til glasset

2004 Les Trois Marie, Thunevin-Calvet, Roussillon – så startede vi med de sorte vine åbenbart?! En vild vin i glasset, som værten serverede 100% blindt for mig. Jeg har dog givet ham flasken i gave for et par år siden. Hvornår gætter man rigtigt? Mit umiddelbare gæt var Priorat og det er jo ikke Frankrig, men kigger vi på druen; Garnacha/Grenache, jordbund, skiffer og klima; lige ud til middelhavet. Så er vi alligevel ikke så langt fra. Tilfreds med mit gæt? Aldrig, denne burde jeg havde gættet spot on. Sort intens frugt med stor fylde og voldsomhed. Frugtsyre og sort mineralitet til at balancere. En bred vifte af frugtnuancer, med hovedsageligt sorte bær. Utrolig kompleks, voldsom, men alligevel balanceret.

Okse og salat

Et herligt stykke oksekød fra grillen, blev ledsaget af fruens herlige kartoffelsalat med asparges.

Kartoffelsalat

Vinene fortsatte og gæstens bud blev:

Californisk elegance

2003 Silver Oak, Alexander Valley Cabernet Sauvignon – en herlig sag der smagte næsten Bordeaux agtig. Den afslørede dog sin herkomst med lidt mere moden frugt og en saftighed som er typisk for Sonoma. Flot glas vin, men måske lidt kedeligt i længden.

Finesse fra Languedoc

2009 Ch d’Aussieres, Corbieres – havde medbragt en enkel arbejdsvin, som jeg gerne ville nyde i denne fantastiske ´09 årgang. Lafite folket forstår virkelig at fremelske noget interessant i dette terroir. En vin der er elegant og luftig, hvor man skal lede efter nuancerne. Det bliver ikke serveret på et sølvfad, men her efter 4 timer på karaffel, så var det flot i glasset.

2003 der ikke virker kogt?

2003 Dom Grand Veneur, Les Origins, Chateauneuf-du-Pape – så ville jeg lige se hvor denne ’03er var på vej hen. Sidst jeg smagte ‘neuf ’03 var det kogt og voldsomt uden finesse. Regnede med at vi havde rigeligt med gode flasker denne aften, så jeg tog chancen. Den viste sig dog at have smidt en del af det kogte element fra sig. Naturligvis tæt i frugten med stor kompleksitet, typisk Grenache med Syrah pebernuacer. Smagte faktisk pivlækkert. Min tiltro til de resterende ’03 ‘neufer er måske genoprettet.

Osten….

Midsommerost kom på bordet, sammen med brød og en herlig olie:

Dyppelse til brød m.m.

Fariview Olive Oil var intens og kraftfuld olivenolie fra Sydafrika, det tror jeg ikke jeg har fået herhjemme før. Det var lækkert og meget kraftigt smagende.

Herlig riesling

2010 Howard Booysen Riesling, Sydafrika – hold da op en herlig balanceret riesling. Super balance mellem frugten og mineraliteten. Tør stil, men med god modenhed. En typisk Riesling, men absolut hverken europæisk eller Australsk. Et glas der ville være herligt at have i store mængder til terrassen til sommeren…

Puha en kedelig vin

2007 Liger-Belair, Vosne-Romanee, La Colombieres – et glimrende eksempel på hvor svært Bourgogne er. Den vigtigste regel i Bourgogne: kig efter de gode producenter! Liger-Belair er absolut i den gode ende, men denne vin er ikke værd at skrive hjem om. Et eksempel på hvor kedeligt Bourgogne kan laves. Tyndbenet, uden nerve og intensitet. Trist afslutning på en ellers fantastisk aften. Heldigvis fik vi en herlig kop espresso inden vi fandt cyklerne og trillede hjem.

Stemning på en god aften