Juleaften 2012 – månen stod ikke optimalt

Den Biodynamiske drikkekalender sagde at vi havde en dårlig aften til at drikke vin i går, den 24. december. Normalt læser jeg denne kalender bagud, for ikke at være forudindtaget, desværre havde jeg denne gang læst forud. Mine forventninger var derfor i bund til vinen, men de var dog valgt med omhu alligevel.

Denne biodynamiske drikkekalender kalender er en afstikker til den  biodynamiske sy- og dyrkningskalender, der foreskriver hvornår man som biodynamisk bondemand må bearbejde sine landbrugsprodukter. Det er en kalender der hvert år udvikles af Maria Thun fra Tyskland, hvor en stor del aspekter tages i betragtning vedrørende månen, stjerner og andre planeter i forhold til vores jord. Ifølge de fleste biodynamiske producenter, så er der ingen tvivl om at dette har stor indflydelse på det endelige produkt. Dette gælder fødevarer generelt dyrket efter disse metoder, men i den grad også vindruer til vinproduktion. I de senere år har vi set en større og større andel af biodynamisk dyrkede vine på markedet. Er de bedre end konventionelt dyrlede vine? Da der ud over måne m.m. også tages voldsomt hensyn til naturen, ved at vi bevæger os i det økologisk spekter, så er det på mange måder bedre for jorden. Smagen, er den så bedre? Ja, det kan den være hvis vinbonden i forvejen var dygtig til at lave vin. Hvis manden ikke kan lave vin, så bliver det naturligvis ikke god saft, blot fordi det er dyrket biodynamisk.

Drikkekalenderen inddeler så årets dage i fem sektioner, frugt, blomst, blad, rod og ”undgå” dage. Påstanden er at de 2 første er favorable at drikke vin på, de sidste 3 bør undgås. Påstanden går på at væsken i glasset påvirkes af måner, stjerner m.m. Jeg var skeptisk til at starte med, men efter at have smagt og læst denne kalender baglæns i en lang periode, så er jeg overbevist. For mig er der ingen tvivl om at vi som mennesker opfatter vinen mere positivt på frugt og blomsterdage, end på de andre. Vinen lukker mere op for smagsspekteret og giver os en større organoleptisk oplevelse.

Hokus pokus? Nej, det tror jeg ikke. Brug 4 pund på Amazon og køb denne lille kalender for 2013. Test og lad mig høre hvad du synes.

Her kan du se en omtale af samme kalender fra Rasmus Holmgård

Disse vine drak vi juleaften 2012 i Casa Kreutzer:

I løbet af eftermiddagen til konfekt og småkager fra min mors hånd, nød vi et par gode portvine.

Tawny sat i perspektiv

Tawny sat i perspektiv

Niepoort, Senior Tawny, Douro  – dejlig farve med typisk fadlagret karakter i duften med ristede mandler. Smagen herlig frisk med god syre og friske røde bær. Stadig gode fadnoter og en fin intensitet i eftersmagen. Et glimrende glas portvin, der dog blev blæst lidt af banen af:

Niepoort, 30 Years Tawny, Douro – så smuk i glasset at man kunne bruge det som farve på et billede. En stor kompleks duft med noter af alt fra nødder, til tørrede frugter og kandiseret appelsinskal. Smagen er en kontrolleret eksplosion. Først kom frugten, fine små skovjordbær, kirsebær og blommer. Så kommer alle de sekundære noter fra de 30 år på fadet; nødder, cigarkasse, læder og tørret stenfrugt. En stor vin, der med den lidt dæmpede frugt og større jordbundsnoter end normalt, bekræftede den dårlige drikkedag. Glæder mig til at smage denne, når månen står rigtigt igen i dag efter frokost…

Champagne med kompleksitet

Champagne med kompleksitet

NV Ruinart, Brut, Champagne – lagret i ca. fem år på flasken og derfor voldsomt udviklet karakter. Som tidligere nævnt mener jeg at Champagne er fortrinligt til julemad, hvilket igen blev bekræftet. Smagt inden maden var dette en tung rugbrøds Champagne, med en anelse frugt der klart blev overdøvet af de autolytiske noter. Sammen med den fede, mørke and og sauce. Gik dette op i en højere enhed med flot frugtbalance. Skal man drikke Champagne til julemaden, så skal den have tyngde. Det havde denne fremragende lagrede Ruinart i den grad. Et godt valg, hvor der står lidt tilbage der skal smages i eftermiddag.

Glimrende 'Neuf med alder nok...

Glimrende ‘Neuf med alder nok…

2007 La Fagotiere, Dom. Palestor, Chateauneuf-du-Pape – for at bevare julefreden sammen med fruen og min mor, så er der naturligvis også rødvin til rådighed. Jeg nød et glas da vi pakkede gaver op og det her var et fremragende glas ’Neuf. Meget balanceret frugt med fin dybde og en anelse garrigue. Ikke den største ’neuf, men den passede glimrende til maden og var også dejlig alene.

Druesaft til børnene

Druesaft til børnene

NV Meinklang, Weisser Traubensaft, Gruener Veltliner, Austria – biodynamisk druesaft til drengene, så er de også glade. En herlig frisk sag med god druekarakter og dejlig balancerende syre. Til festlige lejligheder vil mine drenge også gerne have vin, og det kan de få på en god og fornuftig måde med denne.

Vi sluttede aftenen med et glas Cognac og så var alle glade, mætte og tilfredse…

Glædelig Jul til dig og dine!

Kirken juledag

Kirken juledag