Bedste rødvin til kr. 300,- Blindsmagning

Bedste Rødvin til kr. 300,– er et emne der burde kunne frembringe store vine. Vi bør kunne blive bevæget og rørt, når emnet ligger så relativt højt. Det skete ikke denne aften. Vi sad lidt tilbage med følelsen af at det var “ok” og så heller ikke mere end det. Personligt var det delvist en lorteaften: Begge mine vine fejlede, på hver deres måde, men mine blindgæt var indenfor rækkevidde. Alle vine blev dekanteret ved smagningens start.
Her er de valgte vine, med korte kommentarer og mine point tildelt på aftenen.

IMG_5243

2007 Sasso di Sole, Brunello di Montalcino – Fin elegant duft med brombær og violer. Stor frugtintensitet og en blød cremet struktur der tyder på meget modne druer. Skjult tanninstruktur i en flot balanceret vin. Gæt: Sangiovese, Toscana 2006. 89 point.

IMG_5244

2007 Hess Collection, 19 Block Cuvée, Mount Veeder, Napa Valley – varm krydret kop med nelliker og brombær. Åbner op som et helt glas jordbærmarmelade, næsten uden at blive for sød og varm. Tanninen var relativt lav og syren virkede næsten justeret. Gæt: California Zinfandel 2008. 85 point.

IMG_5245

2003 Domaine Calvet Thunevin, Les Dentelles, Cotes du Roussillon Villages – det var ikke godt. Helt mat i farven og med en tung oxideret duft. Kogt, urter og kål i smagen. Ikke i topform. Viser enten at denne vin ikke holder i længden, eller at denne årgang bare var for varm også her. Faste læsere vil vide at jeg normalt er stor fortaler for denne vin, så jeg vil snarest finde en 2004 udgave frem og se hvor den står. IMG_5246

2007 Le Soula, Dom Le Soula, (Gauby ejet), Vin de Pays des Catalanes – så blev det godt. Dejlig tung og animalsk med masser af karakter og en frugt der udviklede sig i glasset over tid. Bredt spekter med mest sort frugt og tørrede krydderier. Det bondske præg blev understreget med både jordbund og våd læder. Det var klart en af aftenens bedste vine for mig. Gæt: Stor Gigondas 08. 92 Point.IMG_5248

2007 Il Poggione, Brunello di Montalcino – hørmede af sur papkasse og skæv syre. Den smed det aldrig og jeg kom mig ikke over skuffelsen. Nogle i selskabet var knap så sure på den, jeg dømte den skæv. Det var min anden flaske medbragt der var dårlig. Flot Kreutzer – du skylder til næste gang.

IMG_5250

2011 Yvon Metres, “L Ultime”, Fleurie – uha, både farve og duft skreg at dette ville blive en kontroversiel vin, og det blev det også. Blå-lilla med en voldsom duft af malerbøtte og helt friskkværnede bær. Ufærdig, eller? Udviklede sig vildt i glasset og så kom der både banan og yoghurt. Frugten fandt sin plads og endte med at stå meget rent. Denne vin gjorde egentlig det den skulle og jeg kan sagtens se hvorfor nogen synes dette er stort. Jeg kan bare ikke falde på halen over det. Gæt: Lapierre, Morgon 2010. 83 point.
Det er en Vin Nature og den ustabilitet vi oplevede i glasset bliver jeg ikke charmeret af. At dette “blot” er en god Beaujolais er der egentlig ikke nogen tvivl om, men i prislejet kr. 300,- så tillader jeg mig at være skuffet. Havde prisen afsløret et tal under 150,- så havde det nok være mere spiseligt for mig.
IMG_5251

2006 Piaggia, Riserva, Mauro Vanucci, Carmignano – meget ekspressiv duft med sort frugt og våd tobak. Utrolig tæt i strukturen med en del tannin og høj frugtsyre. Virker til at producenten meget gerne vil have tæthed, så det får han. Frugten virker varm med et krydret element i eftersmagen. Den cremede struktur sendte mig i en helt forkert retning så aftenens nok dårligste gæt lød på Priorat. 88 point.IMG_5252

2009 Cristom, Jessie Vineyard, Eola-Amity Hills, Willamette Valley, Oregon – så fin og klar i sin profil. Lidt krudtrøg i duften, sammen med fine jordbær toner. Meget elegant og slank i smagen med tydelig Pinot Noir karakter i den kølige ende. Medium frugtintensitet med en note af skiffer i baggrunden. Køligheden i vinen fik mig til at gætte Tyskland, og de fleste andre gættede New Zealand. 90 point og aftenes 3. bedste vin for mig.IMG_5253

2010 Gaja, Sito Moresco, Langhe – (blend af Nebbiolo, Cabernet og Merlot) næsten helt væk i duften, det var ikke muligt at tvinge andet op af glasset end lidt sort frugt. Smagen var intens med især sort frugt og meget højt niveau af både tannin og frugtsyre. Frugten var på ingen måde charmerende, men flot komponeret. Intensiteten udviklede sig mere i retning af syrlighed end åben frugt. Gæt: Barolo i ung årgang. 88 Point.
Bekræftede endnu engang tesen om at jeg ikke er den store Gaja fan….

IMG_5256

2009 Dom Nicolas Rossignol, Volnay – så blev det charmerende i glasset igen. meget mørk i frugten, så den startede med at sende mine tanker på afveje, men de kom tilbage til Bourgogne, for hvor finder man ellers den charme og ligefremme elegance? Dejlig læskende med et lille grønt element i baggrunden til at give kant. Frugtsyren var pakket pænt ind i masser af cremet frugt. Dejlig vin, som jeg gerne ville nyde over en hel aften og klart aftenens vinder for mig. 92 Point.

IMG_5258

2007 Roger Perrin, Reserve Vielles Vignes, Chateauneuf-du-Pape – uha ikke en rar duft fra dette glas. Terpentin og maling, der heldigvis fortrak sig lidt. Meget intens frugtsyre der virkelig dominerede hele munden. En bred vifte af røde frugter nedenunder, rustik i stilen men ikke på den fede måde. Absolut ikke en vin der talte til mig. Gæt: Languedoc og Syrah domineret. Ingen point.
Det skal siges at manden der havde den med har smagt denne flere gange siden frigivelsen og den kører op og ned. Denne flaske var nede, men han mener der er håb forude. Ikke et sted jeg vil lægge mine sparepenge.

Konklusion: En trist aften, med flere skuffelser end glæder. Hvorfor? Jeg har lige her til morgen kigget i den berømte månekalender. Hvad siger den? Månen stod forkert, det var en blad dag og på disse dage udtrykker vinene ikke deres karakter ligeså flot som på en frugtdag. Endnu engang må jeg sige at jeg blev bekræftet i min holdning til denne kalender. Prøv at kigge her på Chateau le Raits Facebook side der ligger et link til månedens kalender…