Vinmenu til Cecilie og Madklubben – Thomas Pasfall edition

Denne aften i Cecilie og Madklubben havde Thomas Pasfall som hovedperson. Thomas har lige åbnet sin nye restaurant i Odense og har gennem alle programmer vist rigtig højt niveau. Det var med stor forventning at jeg satte mig til rette i sofaen og så dette program. Forhåbentlig har TV2 set successen i dette program og kommer med en ny række. Hvilke kokke kunne du godt tænke dig at se i næste runde? Det kan vi jo tænke over, og se om TV2 melder ud i forbindelse med sidste program i næste uge.

Her er mine vinforslag, baseret på menuen som den ser ud på papiret.

Forret: stenbiderrogn – stenbider – rygeost – maltflager – æble
En ret der er så smukt sammensat, med fine smagselementer og ikke den store smagsfylde til at vælte noget omkuld. Jeg vil holde mig til en elegant vin, en vin hvor smagsintensiteten underbygger elementerne i denne ret, nærmere end en fyldig vin der overdøver. Champagne og stenbiderrogn passer altid smukt sammen, så lad os starte med gode bobler. Her skal vi ikke gå i for kraftig stil, men gerne holde os til en elegant citrusderevet stil.

2004 Cristal, Louis Roederer

2004 Louis Roederer, Cristal, Brut, Champagne – Denne Champagne er fremstillet med stor intensitet og stilen er frisk, mere end tung. Cristal er en af de bedste Champagner på markedet og har den elegance og intensitet der skal til for at matche retten, uden at overdøve. Friskhed og citrus til rognen, samt autolytiske noter der vil matche røg og malt. Dette match er jeg sikker på sidder lige i skabet. Tidligere smagt her.

Hovedret: Pighvar – foie gras – svin – bacon – æble
Den her spiller igen på elegance og så får vi et af De Danske Dilemmaer bragt til bordet. Vi drikker som regel rødvin til hovedretten, men her hvor der både er svin og fisk, kan vi så drikke hvidvin? Den her ret har en del forskellige komponenter og derfor skal vi bruge en vin med kompleksitet. Elegancen i retten siger at vi ikke skal have tannin, og foie gras plejer at kalde på sødme i vinen. Jeg vil vælge rødt, men man kunne sagtens vælge en hvid med lidt tyngde og ikke for meget fad.

2009 Merry Edwards, Flax Vineyard, Russian River Valley, Californien – fremstillet af en af Californiens ikon-vinmagere; Merry Edwards laver yderst interessant rødvin på Pinot Noir. Det varme klima i Californien gør at druerne opnår en flot modenhed og vinen dermed har en lille fornemmelse af sødme. Vinen er yderst elegantmed en typisk fin Pinot rød frugt der passer flot til kål og fisk. Denne vin vil passe som fod i hose til denne imponerende servering.

Dessert: æblekage – vaniljeis
En klassisk dessert udført til UG+ og slange, på en yderst moderne fortolket version. Skriger på en lys dessertvin med høj syre. Uden at komme med lange søforklaringer vil jeg vælge:

Fritz-Haag-Riesling[1]

2008 Fritz Haag, Auslese Riesling, Brauneberger Juffer Sonnenuhr, Mosel – fra topproducent i Moseldalen kommer her en vin hvor balancen mellem syre og sødme spiller førsteviolin. Det vil matche den krævende ret, hvor æbler og citron giver store mængder syre, samt sødme fra is m.m. Tidligere smagt her, godt nok til foie gras.

Tak til Thomas Pasfall for at give os mulighed for at få Fyn på landkortet – igen og igen og…