Champagne extravaganza

Wuhu, what a night! Maden denne aften var skruet sammen med omtanke og super flot udført af Louise og Troels – stor cadeau til jer to for flot arbejde. Selskabet var festligt med flere folk fra branchen, snakken var løs og vi hyggede os.

Flasker på række

”Ikke al mousserende vin er Champagne, men al Champagne er mousserende vin.”

Champagne smagning, kan være lidt af en udfordring. Det er vine med et højt syre-niveau og meget fine smagsnoter der skal adskilles. Jeg er principielt ikke den store tilhænger af disse smagninger, men invitationen til at lege med var for stor. Konceptet var det velkendte med at alle medbringer en top cuvée. Fantastisk koncept, som jeg glædede mig meget til at deltage i. Jeg havde efter længere tids diskussion med mig selv valgt at medbringe en flaske 1995 Dom Perignon. Vi valgte at servere alle flasker åbent, blindt kan også være sjovt, men ikke altid. Vinene blev linet op og matchet bedst muligt til de enkelte retter. Det lykkedes generelt langt over medium.

Dette indlæg vil byde på nogle ”fakta indryk” med oplysninger om de enkelte Champagner, håber dette virker godt for dig som læser?

Agrapart 7 cru, grand cru, Blanc de Blancs

En meget interessant Champagne, som jeg ikke mindes at have smagt tidligere, så det var en ny oplevelse. Citrus og en duft af frisk fersken saft. Lidt røg. Meget ligetil i smagen, citrusdreven stil, meget ren og flot harmoni. Virkelig en dejlig afstemt Champagne med stor herlighedsværdi.

Super flot ren stil - drikkevenlighed i top

Fra importøren: ”Pascal Agrapart er en lille vinbonde i Avize i det sydlige Champagne. Han har 9,7 ha (fordelt på Oger, Cramant, Oiry og Avize) og driver familieejendommen sammen med sin bror Fabrice. Han overtog gesjæften fra sin far i 1982, og siden er han gradvist blevet mere og mere terroirorienteret. Standardcuvéen hedder Les 7 Crus fordi den kommer syv parceller i og omkring byerne Avize, Cramant, Oiry og Oger.”

Og producenten byder ind med en bekræftelse og en tilføjelse: ” Le dosage est limité à 7 g de sucre”, samt at vinen normalt blandes fra 2 årgange, senest 06 og 07.

Fra eRP: 90 point

1.       Friterede jordskokker, frisk agurk, brøndkarse og geranium blomster. Enkel stil og flot anrettet.

En blomstrende start

1998 Jacques Selosse, Grand Cru, Blanc de Blancs

Toplækker stil, kraftfuld, men balanceret.Mørk røg, rugbrød, tung, nedfaldne æbler, lime, orange skal. Dybde i smagen med bred palet. Virker meget varm i stilen med toast og mængder af autolytiske noter. En meget ekspressiv vin med stor fylde. Vil rigtig meget og holder sig lige netop på den behagelige side.

Bang - god tæt vin i balance

Fra importøren: Jacques Selosse er et lille familiefirma, som på trods af blot 6 ha. vinmarker omkring Avize og en produktion på kun små 40.000 flasker.
Fra eRP: I årgang 96 modtog denne 96 point, så årgangssammenlignligt bør vi være omkring 93 point, men den er ikke rated.

2.       Østers på 3 måder, med citrus, med løg og rødvinseddike, samt gratineret. Super lækker ret, hvor vi alle var delt i hvilken vi bedst kunne lide, jeg kunne bedst lide dem alle tre…

Østers x 3

1997 Bollinger RD 97, degorgeret 19. juli 2009

Oxidativ note, rugbrød, kandiseret orange, salt, stikkelsbær. Lille fin syre, der vokser sig lidt dominerende i billedet. Intensitet og gule blomster. Udvikler sig og bliver meget parfumeret og blomster tung. Enorm lang eftersmag, der domineres af mineralitet og gule blomster. En god Champagne, der ikke helt levede op til forventningerne hos mig.

Good old Bolly

Topcuvée fra Bollinger, hvor det sene degorgeringstidspunkt er nøglepunktet. Altid en kraftig sag med god intensitet og rugbrød i store mængder. Klippet fra importøren: ”Bollinger Champagne RD er populært sagt Vintage Champagne frisk fra Bollingers kælder. RD står for Recently Disgorged. Som udgangspunkt er dette en Grande Année, som er lagret minimum 8 år; Vinen degorgeres umiddelbart før den slippes fri på markedet.”

Fra RobertParker.com: 94 point v/Antonio Galloni This is an intense wine that needs to be paired with food. The 1997 R.D is 65% Pinot Noir, 35% Chardonnay of which 75% is Grand Cru and 25% is Premier Cru. This is Lot L017935. Disgorged January 4, 2010. Anticipated maturity: 2010-2017.

Passede helt vildt godt sammen med især rugbrødet på følgende servering:

3.       Rodfrugtecreme, grillede kammuslinger, sprød rugbrød

Kammusling - I like it

2004 Louis Roederer Cristal

Her var mine forventninger langt nede, grundet gamle smagninger af tidligere årgange. Heldigvis blev dette ændret i aften. Overordnet set en Champagne med flot og elegant stil. Meget fokuseret og med et langt, og sikkert, interessant liv foran sig. Starter med frisk frugtsyre, smør og hvide blomster. Vokser frem med fin mineralitet og en høj frugtsyre i munden. Meget flot ren frugt karakter. Helt rene grønne granny smidt æbler, citrus og en meget fokuseret smag. God længde der holder vinen karakter rent igennem. Jeg nød virkelig dette glas.

Clear as Cristal - bling bling og det hele værd i aften

Fra importøren: ” Når man disponerer over 180 ha. af Champagne områdets bedste vinmarker, oven i købet klassificerede som Premier og Grand Cru og næsten kan være selvforsynende med druer fra år til år, er man uden tvivl i en privilegeret situation. Men privilegiet er ikke noget, man kommer let til. Huset Louis Roederer dækker selv 80-85% af sit behov med druer fra egne marker (214 ha.), der er harmonisk fordelt i de 3 bedste regioner i Champagne: Montagne de Reims, Vallée de la Marne og Côte des Blancs.”

Fra producenten: ” In 1876, Tsar Alexander II was already a great fan of Louis Roederer’s champagne and he asked Louis Roederer  to  «go  one  step  further» and produce,  for  his own personal consumption, a unique wine in quality and bottle. Louis Roederer off ered to create an exceptional white crystal bottle to house the best selection from the 7 fi nest vineyards of his estate. !  is wine was only produced in the “great” years when the ripeness of the Chardonnay and Pinot noir enabled a subtle, precise balance. 55% Pinot noir – 45% Chardonnay – 20% of wines matured in oak casks with weekly batonnage – No malolactic fermentation. Cristal is produced using harvests from the fi nest vineyards of Montagne de Reims, the Vallée de la Marne and the Côte des Blancs.   e wines undergo an average  of  5  years  maturation  in  cellars  and  rest  8 months after  disgorgement  to  perfect  its maturity. Dosage of between 8 and 10 g/l is adapted to each vintage.

4.       Sort ”risotto, jomfruhummer, gulerødder. Risotto her lavet af kinora korn som var meget lækkert.

Klasse anretning

1959 Drappier, Carte d’Or, Champagne, degorgeret 1999

Hov, det var en joker der ville noget. Meget lys i farven. Duft der straks trak mig til gammel Chablis, kalk, tungt brød med surdej, toast, hvid chokolade. Enorm fin i smagen med kompleksitet, blomster, orange, nødder og mandler. Balanceret med frisk frugt og en god tæthed i smagen. Virkelig flot udvikling for denne Champagne, som i sig selv ikke er stor. Viser hvilken dybde der kan opnås med alder.

Gamle bobler i god stil

5.  Hertil ristede svampe på toast, som passede perfekt.

Svampe med trøfler - en himmelsk duft og smag

1999 Pol Roger, Winston Churchill

Ikke helt skarp i aften… kopleks smag, der aldrig rigtig folder sig ud, harmoni til at starte med. Siger kom og tag mig!!! I smagen vil den så alligevel ikke rigtig. Lukker ikke rigtig op for sin frugtdybde. Nedenunder den hårde frugtsyre ligger der en masse sød frugt, som slet ikke er med i billedet nu. Virker egentlig god, men vil helt sikkert blive bedre. Tyngden kom den ikke til gode i aften, den gjorde den blot mere klodset.

Uha en klassiker og altid en vin der star godt i smagninger. Den er kraftfuld og med god tyngde. Jeg husker stadig med glæde en smagning, hvor den nærmest overskyggede de andre gode flasker…

Winston Churchill - alive and kicking

Fra importøren: Pol Roger Champagne blev grundlagt i 1849, da Pol Roger bosatte sig i Epernay. Han havde ikke selv noget vinbrug, men udvalgte omhyggeligt druer, andre havde dyrket, og producerede champagne af dem. Han blev meget populær blandt briterne, men også meget respekteret i Champagne området. I 1899 efterlod han den blomstrende virksomhed til sine sønner, som året efter, i 1900, besluttede officielt at opkalde firmaet efter deres fader. Pol Roger Champagne overlevede de 2 verdenskrige. Firmaet havde bl.a. en stor tilhænger i Winston Churchill, som aldrig har kunnet skjule sin lidenskab for champagne. Han skulle endog have sagt (om champagne): “I cannot live without champagne. In victory, I deserve it. In defeat, I need it.”

Fra RobertParker.com: 94 point v/Antonio Galloni

6.       Søtunge, ”remoulade”. Perfekt pango-paneret fisk med grov remo!

"Må jeg bede om et stykke mere - tak"

De 2 næste giganter blev serveret sammen til aftenens første sæt kæber

Clash of the giants

1995 Dom Perignon, Moet et Chandon

Aftenens absolut bedste glas bobler. Her var alt det man kunne ønske. Tror nok at vi havde håbet lidt at dunke denne klassiker lidt i hovedet, det lykkedes bare ikke. Utroligt at de kan lave disse mængder af en vin i dette høje kvalitetsniveau. Mørk og gylden i glasset. Tung duft med oxidative noter, rosenblade, orange skal, marcipan, korn og majs. Røget tone fra bålet. Meget mørk og dyb i smagen, tæt struktureret, noter af rugbrød og nødder kombineret med frisk citrus og saltmandler. Mega stor vin og absolut min vinder denne aften!

Enkel og masse-produceret - nej ikke enkel

WS: 90 point.

Say no more. Eller: Top cuvéen fra Moet et Chandon. En klassiker der fremstilles i de bedste årgange og holder sig rigtig godt. Ikke så imponerende som ung, men med 15 år på bagen begynder den at åbne op. Dom Perignon er navnet på en munk der var kældermester i klosteret i Haut???? Han var med til udvikle og forfine, mange af de teknikker der bruges i Champagne i dag.

7.       Havtaskekæber, stuvet spidskål – som smagte virkelig godt.

Kæber - første gang

1995 Salon, Brut, Blanc de Blancs, Champagne Le Mesnil-sur-Oger

Slet ikke klar til at lege seriøst… mineralsk, smukt fokuseret, lidt purløg, knivskarp syre, lidt jordbundstoner, fin citrus karakter og hvide blomster. Stramtandet frue, der måske vil mere en anden dag, men ikke nu! Jeg har smagt denne nogle gange før og tror på at potentialet er stort, den skal nok komme…

Salon - a beauty

WS: 96 point.
Beliggende I Grand Cru kommunen Mesnil-sur-Oger. Ren Chardonnay, som altid er top klasse. For mig er dette altid indbegrebet af finesse og elegance. Enorm holdbar og udvikler sig voldsomt.

2000 Billecart-Salmon Cuvee Elisabeth Rosé

En Champagne jeg ventede mig meget af. Jeg elsker rosé Champagne og Billecart-Salmon har kun sjældent skuffet. En lækker duft med små fine violer, ikke stor, men nydelig. Lidt røde bær og sødme i smagen. Her vokser lidt vilde jordbær, hindbær og lidt anis. Utrolig finesse, men ikke stor. Levede ikke helt op til mine forventninger.

Lady in Red

Fra importøren: “Champagne Billecart-Salmon er et såkaldt ”Grand Marque”, og det mindste af slagsen med sine blot 120.000 flaskers produktion pr. år.

Fra producentens hjemmeside: ” this extremely delicate cuvée is elaborated from an equal blend of Pinot Noir and Chardonnay. They are vinified as white wine, to which some Pinot Noir from Mareuil-sur-Aÿ, vinified as red wine, has been added.”

Jacques Selosse, Brut rosé, degorgeret 15 oktober 2009

Jeg har været på denne tidligere, og ikke været imponeret. Dette er egentlig en glimrende flaske vin, meget komplet, men den mangler friskhed og finesse. For mig er disse 2 elementer bydende nødvendige for at Champagne ringer ind hos mig. Denne aften bød den på acetone og gæret duft. Tung og kluntet i smagen med gær og oxidative toner. Sherry a la flor, kunstig lavendel og gammel skolelære parfume. Ikke min kop the.

Den fedeste flaske

Andre Beaufort, Ambonnay, Brut Nature Rosé Saignee, Grand Cru – blend af årgang 92 / 98

En af de mest berømmede bio producenter. Jeg havde glædet mig meget til at smage det, måske bør jeg ikke dømme hele hans portfolio på denne ene specielle vin, men her er mit indtryk:

Not to my taste

Hørm af sødlig creme de cassis, gæret øl, madeira, tung klodset og jordet. Cider med hindbær/kirsebær. Måske nok sjovt, men det smager satme ikke rart, ingen herlighedsværdi for mig! Mangler friskhed. En værdig modstander for aftenens 9. servering:

Ikke den mest indbydende farve til en frisk rosé

9.       Champagnebraiserede svinekæber, kartoffelpure

Kæber for anden gang denne aften

1990 Château Cru Peyraguey, Sauternes

Meget mørk ravfarvet, karamelliseret, god abrikos kerne, tung, the og tørrede urter. Fed i smagen med masser af tørret frugt og nødder.

1990 Sauternes, fra et slot jeg ikke har set før

10. 6 forskellige oste…

Ostetallerken - hvis nu man skulle være sulten

Sluttede lige aften med en enkelt enlig flaske fra reolen:

1957 Burmester, Colheita, tappet 2009, Douro

Flot brun farve, uden røde toner. Ekspressiv duft med nødder, chokolade, gammelt træ og torvværk. Figen og syltede blommer stod for frugtindsparket i duften. Fantastisk indsmigrende duft med god friskhed. Smagen er smukt balanceret med tilsvarende noter. En stor vin, som virkelig kom på det rigtige tidspunkt. Elegance og balance på flaske.

Måske aftenens bedste vin...

En vanvittig aften, med herlige mennesker og utrolige flotte serveringer af Louise og Troels. Tusind tak til alle for at gøre denne aften speciel.

Flot dækket med hvid dug og blanke glas

Oprydning - jeg nåede kun at tage billedet, så var taxaen kørt...