Er jeg frankofil?

Mit navn er Frederik Kreutzer og jeg er frankofil. Jeg gør mit bedste for at værdsætte vin fra mange lande, men min kærlighed er størst i Frankrig. Det er her jeg finder den største glæde og de vine der rører mig dybest. Der findes glimrende vin fra Californien, Italien har deres egen karakter med unikke druer. Østrig leverer friske sprøde hvidvine på Grüner Veltliner. Spanien og Portugal gør det bedre og mere imponerende end nogensinde. En bred vifte af andre lande fortjener opmærksomhed, men alligevel ender jeg i Frankrig.
Bourgogne rougeEn stor flaske Bourgogne kan være emotionel, mere end bare et glas vin. Med snudeskaftet i koppen, god musik i højtalerne og godt selskab, hvad kan man så ønske sig mere?

Hvad er det der gør fransk vin så speciel? Det er hundredvis af års erfaring med hvilke druer der skal dyrkes hvor. Randområder er måske nøgleordet. Et spørgsmål om at finde lige netop grænsen for hvor druerne kan modne, uden at overmodne. Der hvor frugtsyren og sukkerniveauet i druerne kan udvikle sig i det rette tempo. Når vækstsæsonen er perfekt, fra vinstokkene blomstrer til druerne skal plukkes, så opbygges den rette intensitet og nerve. Samtidig arbejder man traditionelt i Frankrig med nogle af de bedste druer. Måske er det disse fakta, der gør mig glad for fransk vin, måske er det bare nogle utrolig arrogante og charmerende mennesker, der kan lave stor vin.

Vrite wine sonomaPå det seneste er mine øjnet blevet åbnet op for andre store og fantastiske vindistrikter. Alt fra Napa Valley til Chianti. Med tiden vil jeg blive forelsket i mange vine, men altid vil jeg smile når jeg genkender det franske i mit glas.

Så kunne man hurtigt liste en masse eksempler op, men jeg vil lade være. Jeg vil gå tilbage til glasset og blot nyde hvordan Pinot Noir druen udtrykker sig i aften…

Hav en god aften.

Gosset, Grande Reserve Brut, Champagne