Lakserillette, eller laksesalat, på den nemme måde

Så fik jeg endelig taget mig sammen og lavet en lakserillette. Rillette er ifølge Wikipedia oprindeligt lavet af svinekød, der koges i eget fedt så kødet bliver optimalt mørt. At man kan gøre det samme med andet kød er der masser af gode eksempler på, anderillette er min foretrukne og der er en god opskrift her hos Max fra Kvalimad. Som princip synes jeg at lakserillette er et forkert udtryk, så da min frokostgæst blot kaldte det laksesalat, så gav det god mening. Læs her opskriften…
Jeg er stødt på lakserillette hos min fiskehandler på Rungsted Havn, hvor de laver en grofthakket rillette på laks, der smager dejligt. Jeg har søgt lidt rundt på nettet og fundet inspiration til at lave denne lakserillette.

Lakse salatSom udgangspunkt kan opskriften være meget simpel og man skal mere lade sig styre af hvilke ingredienser man gerne vil have sammen med sin laks. Tænk på at du skal have den fede fisk balanceret af syre, samt give det bløde noget sprødt islæt også.

Her er hvad jeg valgte at gøre:

2 stykker varmrøget laks fra fiskehandleren
1 spsk creme fraiche 18%
1 spsk mayonnaise med dijon sennep, kan helt sikker skiftes til alm. mayo og en tsk sennep
1 rødløg – finthakket, så fint som muligt
1 æble – finthakket
1 bundt purløg – frisk fra haven. Kan byttes ud med lige den krydderurt der passer dig
1/4 Citron – saften
Salt og peber

Alle ingredienser, undtagen laksen, røres sammen med en gaffel i en skål. Laksen pilles i mindre stykker og røres stille og roligt i. Jeg kan godt lide at det er blandet godt sammen, men samtidig vil jeg gerne have nogle reelle stykker laks i rilletten.
Kan serveres på enhver type af brød, vil jeg mene. Jeg valgte et groft stykke rugbrød. Kunne også sagtens tænke mig at det ville smage fremragende på Rosmarinbrød.

Vintips: En fed servering der kræver en vin med tyngde og kompleksitet. Bedste bud må være en herlig fed og cremet Chenin Blanc fra Sydafrika. Her er smagt 2 gode bud på det. Alternativt kunne man sagtens bruge en hvid Bourgogne, gerne en Meursault med god tyngde.