Fritz Haag Riesling – vertikal

Fritz Haag er en producent jeg har et særligt forhold til. Jeg har besøgt ham i 2007 sammen med hele familien og vi taler stadig om hvordan vores 2 drenge, dengang 9 & 6 år gamle kunne sidde stille så længe. Vi smagte 16 vine fra 2005 årgangen og var helt solgt. Både min kone og jeg har elsket hans vine lige siden. Måske startede min kærlighed lidt tidligere, både til fruen og Haags vine. Det er en meget seriøs stil fra Mosel, hvor intensitet altid balanceres af en ok sødme og man ikke prøver at gemme for meget charme væk. For at læse mere om Fritz Haag henviser jeg til importøren Sigurd Müller Vinhandel, eller Fritz Haags egen hjemmeside.
Faste læser vil vide at jeg foretrækker en anelse sødme i min tyske riesling og det gør Mosel så glimrende. Jeg har gennem de seneste år prøvet at få købt lidt blandet fra Haag i hver årgang, og som afslutning på min ferie har jeg fundet lidt frem fra gemmerne. Til at starte med vil jeg smage hans almindelige Riesling. Jeg har den i 4 årgange på lager, så smagningen står på 08, 09, 10 og 11. De tre sidste i trocken, 08 i almindelig mere sød udgave. Vinene er smagt ikke blindt over to dage, både til mad og uden.

Riesling Haag Mosel2011 Fritz Haag, Riesling Trocken, Qualitätswein, AP 02, Mosel –
så frisk og sprød i stilen. Meget høj på syren, nærmest fjendtlig i sin indstilling til mine gummer. Den dominerende smagsnote er klart hvid fersken. Umoden stenfrugt, der krydres med citronskal, desværre revet lidt for dybt i det hvide. Syren står skarpt og markant i profilen i denne unge alder. Der er ingen sødme til at balancere, så en charmetrold er dette ikke på nuværende tidspunkt. På dag 2 viser den mere kompleksitet og dybde, mere modenhed i frugten, men stadig en stram satan…

2010 Fritz Haag, Riesling Trocken, Qualitätswein, AP 02, Mosel – viser sig fra en bedre side. Denne vin smagte jeg for ca. 1 år siden, hvor den var ude af balance med skæv syre og ingen charme. Nu har den samlet sig i flasken med noter i retning af moden lime og appelsin. Der kommer en hel blomsterbutik op af glasset og smagen er nu balanceret. Utrolig intens med hvid peber og en knivskarp syre, der bakkes op af bredde i frugten og stor kompleksitet. På dag 2 er vinen kun vokset og viser liljer og akaciehonning. Absolut tør i sit udtryk med stor kalket mineralitet. En utrolig lang eftersmag, for en vin på dette relativt lave niveau.

2009 Fritz Haag, Riesling Trocken, Qualitätswein, AP 02, Mosel – hold da op en pudsig vin. På dag 1 var denne ikke rar og jeg var klar til at hælde de resterende flasker på latterlige gæster. Syren stod skævt i forhold til frugten og niveauet af bitterstoffer var for højt i forhold til sødmen. På dag 2 havde den samlet sig og viste nu et sødmeelement der var gemt af vejen på førstedagen. Duften viser et støvet element og jeg tænker botrytis? Er det druer som Haag ikke har villet bruge i andre vine, pga. botrytis? Nu er der en svag sødme, som balancere dels det svagt bitre element, men også den klart mere modne frugt af tropiske frugter. Ananas og lyche kommer først og følges op af klassisk aldrende rieslingnoter af petroleum. En vin med sin helt egen charme og karakter.

2008 Fritz Haag, Riesling Trocken, Qualitätswein, AP 01, Mosel – er en lidt anden version, da den ikke hedder ”Trocken” på etiketten og også er 0,5% lavere i alkohol, hvilket giver ca. 11 gram restsukker mere pr liter. Det sødligere stil viser sig fra start med mere charme og en blødere frugtprofil. Petroleum og moden banan mixer fint sammen med sprød citron. I eftersmagen kommer det florale element ind først og leder så til mere mineralske noter. En nem og ukompliceret vin, der smager fantastisk på sin egen måde.

Fritz Haag RieslingMin favorit? Måske bliver jeg nødt til at pege på 2010, der simpelthen har større kompleksitet end 2011. Samtidig viser den bedre balance end 2009 og er bedre styret end 2008. Misforstå mig ikke, jeg vil glæde mig til hver enkelt flaske af de kommende jeg åbner, men de kan stadig tåle at ligge lidt endnu. Tror især at 2009 vil have godt af yderligere 2 år på langs…

Next up might be the Brauneberger Juffer Sonnenuhr Spätlese in 08, 09 & 10…

Brauneberger Juffer Sonnenuhr