Biondi Santi – Brunello i superligaen

Biondi Santi var i byen, i form af barnebarnet til nyligt afdøde Mr. Franco Biondi Santi. Mr. Tancredi Biondi Santi skulle holde os med selskab denne eftermiddag på en af byens bedste italienske spisesteder; Era Ora.

Brunello di Montalcino

Vi skulle smage de senste årgange fra Biondi Santi, Brunello di Montalcino og se hvorledes de ville smage i selskab med fremragende anretninger fra køkkenet. Vi blev serviceret i smuk stil og fik 10 flotte serveringer.
Biondi Santi er grundlæggeren af Brunello di Montalcino og står frem til i dag, stadig som den mest traditionelle producent i området. Tancredi fortalte at huset stadig fremstiller vinen på samme måde, som man altid har gjort. Her taler vi siden 1888 hvor de sendte den første flaske Brunello di Montalcino på gaden. Tancredi fortalte at de i familien havde åbnet en flaske af denen sagnomspundne årgang for 4 år siden, hvor den stadig havde vist flot frugt og liv. Heldigvis skal ikke alle årgange ligge så længe. Traditionelt set har huset ellers haft ry for at deres Brunelloen kræver laaang tid i kælderen inden de er drikkeklar. Jeg har tidligere smagt nogle enkelte årgange af husets almindelige Brunello og deres Rosso di Montalcino.

2009 Rosso di Montalcino – første vin i glasset. Viser pæn dybde og primært røde bær. Meget ren stil, men ikke særlig kompleks. Pris: 425,- hvilket stort set er normalpris for en Brunello. Allerede her fik vi en klar indikering af at prisniveauet på Biondi Santis vine, også er styret af udbud-og-efterspørgsel.

På trods af at intet har ændret sig i fremstillingsmetoderne, så fremstod både 2007 og 2006 Brunello di Montalcino glimrende drikkeklar allerede i denne spæde alder.
En lille tanke; hvis man laver vin på samme måde, uden forandringer, i 150 år er det så ikke naturlig vin?

2007 Brunello di Montalcino – var typisk for årgangen med super bløde tanniner og intens frugtkarakter, hvor syren var dækket af stor fedme i frugten. Denne vin smager simpelthen fremragende lige ud af flasken. Køb og drik, eller gem hvis du har tålmodighed.

2006 Brunello di Montalcino – var voldsom og meget mere robust i sit udtryk, mere som 06 nu engang er som årgang. Både høj på syre og tannin og i den mere hårde ende af skalaen. Lidt mere nosser, men helt sikkert også med et langt liv foran sig. Efter tid i glasset kommer de mere dybe og sekundære noter med chokolade og kaffe.

Mr Biondi Santi

Her er Tancredi Biondi Santi, der i dag er med i den daglige drift af ejendommen.

Maden denne dag på Era Ora bestod af anti pasti der blev serveret på midten af bordet til os alle fire, lige til at dele. Det er tydeligt at køkkenet kender deres råvarer og ved præcis hvordan det skal tilberedes. Maden vil blive omtalt i sit eget indlæg, med billeder. Lad os i den vinmæssige sammenhæng bare konstatere at vinen klart lukkede mere op for frugten og charmen, når den blev smagt med maden. Det var ikke min opfattelse at vine og de mange retter var specielt afstemt efter hinanden. Menuen for frokosten var som følger:

 

IMG_8021

Tilbage til vinen…

Dekantering og servering af vin var et emne der var kort oppe og vende. Familien Biondi Santi var af den klare overbevisning at man ikke bør dekantere deres vine. Vinen kan med fordel åbnes 8 timer i forvejen og stå til den skal nydes. En evig diskussion, som vi lod pænt ligge. Det er min klare overbevisning at flere af dagens vine, ville have vist sig flottere med dekantering timevis i forvejen. Af smagemæssige årsager, er jeg dog glad for at vi fik dem lige fra flasken og lod dem udvikle sig i glasset.
Når vi nu snakker glas. Det kan undre mig at vi konstant fik nye glasformer på bordet. Jeg vil helst sammenligne vin i de samme glas. De 2 ovennævnte Brunelloer ville have været rart at have i samme glas type.
3 vinglas SpiegelauDette billede viser de 3 glas som vi havde ’07 & ’06 Brunello, samt ’06 Riserva i. De fremviser klart forskellige nuancer af vinen, det synes jeg var ærgerligt. Hvem der stod for dette valg af en brøler, kan jeg ikke sige.

Biondi Santi riservaRiserva vinen fra Biondi Santi er fremstillet af druer fra de ældste parceller og gæringen foregår i store træfade, i modsætning til deres Brunello, der gæres i cementtanke. Efter gæring lagres begge vine i 36 måneder på gamle botti. Store egetræsfade, der ikke afgiver meget smag, men er med til at udvikle vinen.

2006 Brunello Riserva – så kom der for alvor bredde og kompleksitet i glasset. Frugten ligger lidt i baggrunden og det er mere noter fra skovens bund der dominerer. Tannin og syre er høje og er med til at opbygge kompleksiteten i vinen. Det her er vildt og voldsomt. Frugtens noter er sorte med blommer og brombær. Jeg var mildest talt ikke overbevist for 4000,-

2004 Brunello Riserva – så rykker festen! Stor kompleksitet og meget mere åben i næsen med sorte kirsebær og blommer. Fadet er med i billedet, men forstyrer ikke frugten på nogen måde. Dette er en vin med fuld kraft og saft i næsen. Vinen har voldsom stor fylde og smagsintensitet. En lækker struktur med masser af moden tannin der balanceres af både frugtsyre og mineralitet. Hvis vinen ikke havde vist den struktur, så kunne man næsten få fornemmelse af oversøisk vin her med den flotte modenhed. 4500,- sætter vist barren for hvor dyr en Brunello kan være.

2001 Brunello Riserva – en eksplosion op af glasset! Sort peber og en meget fokuseret frugt. Den havde samme intensitet som ’04, bare mere kontrolleret, mere min stil. Her er solbær og blyagtig mineralitet. Så balanceret og dog mere slank. For en syreglad dreng som mig, så var dette aftenens vin. 3500,- var jo nærmest billigt i sammenligning.

1998 Brunello Riserva – så går vi dybt i smagsnoterne. Her er elementerne så småt ved at nærme sig noget og vi får dagens eneste bud på hvor de andre unge vine er på vej hen. Den nærmest rumler rundt og sender nye indtryk op af glasset på skift. Stenet jord, blommer, sekundære tobaksnoter og igen mere frugt. De skarpe elementer er slebet lidt til i kanterne, men fornemmes stadig i dybet. En vin der står smukt i glasset og er en flot afslutning på en yderst interessant smagning.

Biondi Santi VerticalBiondi Santi – hvad synes jeg så? Jeg synes det er en benchmark producent. De gør det klassisk og ikke umiddelbart charmerende. De tager prisen for et fremragende produkt og hvis det kan sælges, så kan det forsvares. Jeg ville med glæde lægge en hvilken som helst Brunello til side fra dem og se frem til dens udvikling over de næste mange år.

Tusind tak for invitationen til Kjær & Sommerfeldt der også forhandler Biondi Santi i Danmark.
Baghaven eraora