Toscana 2006 vinsmagning – sidste part

2006 er uden tvivl en fantastisk årgang i Toscana, hvilket kun blev bekræftet denne aften. Stor tak til Søren D, som havde samlet flaskerne sammen, hvor vi alle var med til at dele regningen. 12 flasker er meget fra ét område, men samtidig også alt for lidt. Vi fik absolut smagt nogle af de bedste vine fra området i denne årgang, men der kan også nævnes et par stykker der ikke var med. 2006 har generelt givet vine med stor koncentration, høj frugtsyre og høj tannin. De kan stadig fremstå meget tørre og intense i stilen og har helt sikkert et langt live foran sig, for de bedste vine.

Vi vidste fra start hvilke vine der indgik i smagningen. De blev serveret blindt i sæt af 3 og afsløret efter 1. 2. og 4. sæt. Efter 1. smagerunde kunne vi sætte sammen i nye sæt og vinene blev denne gang smagt åbent. Mine noter er baseret på min første smagning af vinen, blindt og uden fordomme.

Noterne på disse vine frigives med ét sæt om dagen, i denne uge 47. Jeg har tildelt point på min egen 100 point skala.

Toscana 2006 part 4Fjerde og sidste sæt! Allerede næserne fortalte os at der var stor vin i glasset. Det første glas dybt og intenst, de 2 næste var nærmest æteriske og løftede sig højt over gennemsnittet.

Il Poggione2006 Il Poggione, Vigna Paganelli, Riserva, Brunello di Montalcino – knivskarp i profilen, men stram som en gammel tante. Noter fra den sekundære skuffe med svampe, tobak og chokolade, inden der kom lidt rød kirsebær til overfladen. Åbnede op og blev mere charmerende i løbet af aftenen i næsen. Smagen var stram og meget fokuseret. Kølig mineralitet og røde kirsebær. Stor og kompleks, men lukker lidt ned. Der ulmer store ting nedenunder, der kun viser en brøkdel på dette tidspunkt. Tannin niveauet er næsten skræmmende højt, men ingen betvivlede frugten nedenunder. 91 point.
Il Poggione er en klassisk producent, som har 125 hektar med vinmarker i S. Angelo in Colle. Derudover en stor produktion af andre landbrugsafgrøder. En stil der altid har været meget klassisk og en anelse rustik. Jeg kan rigtig godt lide det, og ved det bliver lækkert med alderen. Disclaimer: jeg arbejder for den danske importør.

Biondi Santi2006 Biondi Santi, Il Greppo, Brunello di Montalcino – en stor og åben bouquet, nok den mest fyldige af de 3 i dette sæt. Krudt, lakrids, samt en bred vifte af frugt i både den røde og sorte ende af spekteret. Fokuseret og meget intens. Fantastisk harmoni i munden, hvor lidt eucalyptus gave kølighed sammen med røde kirsebær. Jeg har noteret ”prinsesse” som smagenote og det fortæller nok meget godt hvad jeg mener om elegancen i dette glas. 96 point med et stort gemmepotentiale, men alligevel klar til at nyde nu.
Biondi Santi er jo kendt som grundlæggeren af Brunello. For nylig var jeg til en omfattende smagning med vinene fra Biondi Santi, men må indrømme at jeg ikke genkendte den her. For mig er dette virkelig stor Brunello og ingen problemer med at være for tørre eller tanninrige.

Soldera2006 Case Basse di Gianfranco Soldera, Riserva, Brunello di Montalcino – hold da op en duft!! Helt utrolig og anderledes end noget andet denne aften. Bevæger sig nærmest helt luftigt omkring næsetippen og er bare vildt charmerende. Kølig rød frugt og utrolig kompleksitet. Finessen og samtidig intensitet, gjorde at denne duft bevægede sig på et helt andet plan end de andre vine. Fantastisk smuk. I munden fortsatte samme tårnhøje niveau med at spille på fine røde noter og en uhørt finesse, der bredte nuancerne ud i hele mundhulen uden at være anmassende. Finesse og utroligt liv, som klart bevægede sig på et højere niveau end nogle af de andre vine. 98 point.
Soldera er anerkendt af de fleste som den bedste producent og sidste års episode hvor en indbrudstyv hældte et par års høst i kloakken gjorde sit til at øge efterspørgslen. Det er første gang jeg smage denne ikoniske vin, og jeg må indrømme at jeg er solgt.

Konklusion på dette sæt: fantastisk heldigt at vi fik disse 3 abnormt store vine sammen i sidste sæt. De viste sig alle fra deres bedste side og niveauet i dette sæt var et skridt over de andre gode vine.

Konklusion samlet efter alle 12 vine. Må sige at Brunello for mig viste sig flottest. Dernæst er jeg helt vild med vine med et højt indhold af Sangiovese druen. 2006 årgangen er så småt ved at åbne lidt op, men især Riserva vinene har godt af at ligge 5 – 10 år inden de bliver åbnet.

Tusind tak til Søren D. for at organisere denne smagning, det var yderst interessant og lærerigt.

Læs også de første afsnit fra denne smagning. Part 1 part 2 part 3