Blinis, hjemmelavet naturligvis

Blinis er den perfekte ledsager til stenbiderrogn. Det varsler på alle måder forårets komme når stenbiderrognen kommer i disken hos den lokale fiskehandler. At der ofte ligger en vacumpakke med tørre små pandekager ved siden af, har jeg ærlig talt lidt svært ved at koble. For mig er stenbiderrogn en luksus som jeg elsker at spise. For at det skal matche perfekt, så vil jeg absolut foretrække at stege mine blinis selv. Det er ikke svært, men det løfter retten op på et helt andet niveau. Jeg plejer at ty til opskriften fra den gode gamle ”Gyldendals Kogebog”, men denne gang var jeg nede på boghvedemel, så jeg måtte bruge almindelig hvedemel. Det endte lykkeligt alligevel, og aldrig har blinis og stenbiderrogn smagt bedre sammen.

Sancerre og blinis

Blinis med Sancerre

Opskrift, lettere tilpasset

En spids – gær
1 dl – vand – håndvarmt
1 dl – mælk – gerne sødmælk
2 dl – mel – oprindeligt boghvede, men i fremtiden bliver det øko-hvede her i huset

1 – æggeblomme – hviden skal bruges senere
½ dl – fløde – piske, ikke kaffe eller andet light produkt
½ dl – mel
1½ tsk – salt
1 tsk – sukker
30+ gram – smør – smeltet

½ dl – fløde – piskes til flødeskum
1 – æggehvide – som du har tilovers fra længere oppe i opskriften, piskes stiv

Fremgangsmåde

1. Rør gæren ud i vandet, pisk mælk og første portion mel i. Lad den hæve en god time.
2. Pisk blomme, mere mel, salt og sukker i din oprindelige dej.
3. Vend forsigtigt først flødeskum, derefter pisket æggehvide i dejen.
4. Steges på panden i gode mængder smør – klar til servering!

stenbiderrogn

Stebiderrogn serveret klassisk på blinis

Serveres her i huset i klassisk stil finthakket rødløg, creme fraiche samt salt og peber.

Vin til stenbiderrogn skal være elegant, uden for meget fylde og tyngde. Det bedste bud er altid Champagne, som løfter humøret og smilet frem på læberne. Andre bud, i ikke-mousserende udgaver kan være klassiske Sauvignon Blanc vine fra Frankrig som fx Sancerre eller Pouilly Fumé, alternativt ville jeg med glæde servere en lækker Alvarinho fra Portugal med stor friskhed og underspillet smagsintensitet.

Champagne Dom Perignon

Soalheiro Alvarinho

Vin til blinis: Soalheiro