Bourgogne 2008 hvor er vi henne?

Det er i de vanskelige år, at en dygtig vinproducent virkelig stråler. 2008 er muligvis ikke den værste årgang i Bourgogne, men heller ikke den mest lovpriste. Den står lidt i skyggen af 2009 & 2010, som begge er mere end fremragende. 2008 bød på en del udfordringer i marken i Bourgogne, og de producenter som brugte tiden på at tynde ud i de dårlige klaser, gik fri af haglvejr og havde tålmodighed i den sidste ende, da solen endelig kom frem, de havde mulighed for at lave stor vin i kælderen. Det er en årgang hvor producent endnu engang skal tages mere seriøst end marken. Læs mere om vejret og vilkår i 2008 her hos Jancis Robinson.
Jeg har på det seneste haft muligheden for at smage en god håndfuld vine fra 2008 årgangen og vil her give et par smagsnoter på et par af de bedre. Disse to vine strålede til en herlig smagning, som vi havde for en stor erhvervskunde i butikken i Dr. Tværgade. De andre vine på aftenen kunne såmænd også fortjene et par ord, men det kommer muligvis på et andet tidspunkt.

Aloxe Corton Tollot Beaut
2008 Tollot-Beaut, Les Vercots, 1’er Cru, Aloxe-Corton
– tæt farve, ser nærmest ung ud i glasset. Duften signalere ungdom, her er moden blomme, hindbær og jordbær i baggrunden. En tæt komponeret vin med flot bred frugt karakter. Smagen er også tæt bygget op, med fokus på en intens frugtkarakter og nærmest intet præg af fad. Jeg synes at vinene fra Tollot-Beaut godt kan være lidt for tætte og fokuserede som unge, uden helt at lukke op for godteposen, men denne 2008 havde netop bundet snoren op og alle elementerne vælter ud af posen i en pæn snorlige proces. Muligvis ikke den største vin fra Tollot-Beaut, men helt klart et smukt eksempel på hvilken retning Natalie ønsker at bevæge sig med sine vine. Note til mig selv: Køb mere af denne producent til kælderen, hvor der er god sammenhæng mellem pris og kvalitet.

Morey Saint Denis Lecheneaut
2008 Domaine Lecheneaut, Les Charrieres, 1’er Cru, Morey-Saint-Denis
– en vin der stod så smukt i glasset med en del sekundære aromaer. Her fornemmede man straks tørret tobak, cigarkasse og læder. Alt sammen noter der viser at vinen har udviklet sig i en god sund retning. Frugten var saftig og frugtsyren stod pænt i baggrunden og holdt fast i de enkelte elementer. Denne vin ville jeg med glæde servere som et flot eksempel på en udviklet Bourgogne, som stadig har elementerne til at ligge yderligere et par år. En rigtig god producent, hvor fadet får lov til at spille en stor rolle, selv når vinene er unge. Med disse par år i flasken så synes jeg at fadet kommer på sin rette hylde og frugtintensiteten spiller flot op til dans.

Her har jeg også for nylig smagt en herlig Nuits-Saint-Georges fra Benjamin Leroux, der også fungerede virkelig godt i denne årgang.

Samlet set så er min vurdering at Bourgogne 2008 er en dejlig klassisk årgang, måske en anelse høj på frugtsyren, men det synes jeg er positivt, da det tilfører en god friskhed til vinene. Den prisudvikling som vi ser i øjeblikket, med 2011 og snart 2012 er nærmest astronomisk. Vi ved at mængderne bliver små, men af høj kvalitet i ’12 & ’13. Sammenhængt med en stigende efterspørgsel på verdensmarkedet, så kan vi roligt forvente store prisstigninger på vores elskede Bourgogne.

Taget alt i betragtning fremstår 2008 da også som et godt køb, som man stadig kan finde hos visse vinhandlere med lidt søgen. God jagt.

Herunder ser du det samlede program for aftenen.

2008 Bourgogne