Rioja i smuk glidende stil – Luis Canas Gran Reserva

Jeg var i den heldige situation at jeg underviste på W.S.E.T. i denne weekend, hvor man så samtidig får smagt en god del vine, fra forskellige danske importører. Under denne vinuddannelse søger vi så vidt mulig vine der er typiske for deres respektive regioner, og vi tilstræber at handle så bredt i markedet som muligt for diversitetens skyld. Ofte bruger vi så meget tid på at dissekere de enkelte vine og laver dybdegående analyser på dem, at vi glemmer fornøjelsen ved at smage på gode vine. En sjælden gang i mellem er der så bare vine der sparker sig vej gennem den tørre analyse og lyser op i glasset med sin helt egen karakter. Denne Rioja vækkede mig tidligt i forløbet og huskede mig på hvor herligt det er at smage mange forskellige vine.

Rioja Gran Reserva
2005 Luis Canas, Grand Reserva, Rioja
–  jeg vil spare dig for den tørre analyse, men blot sige at denne vin er et glimrende eksempel på den nye modern frugtdrevne stil i Rioja! Overraskende rød i glasset, hvor man i gamle dage netop havde fået en meget mere brun kant. Herlig duft med klar fokus på friske røde bær og fadet pakket pænt væk ovre i hjørnet af glasset. Smagen var flot balanceret, stadig med en ung og viril frugtsyre til at gøre vinen levende. Smagsnoterne adskilte sig dog fra duften ved at her var overvejende sort frugt og flere sekundære aromaer, der afslørede fadlagringens indflydelse på vinen. Jeg er sikker på at denne vin vil give en rigtig interessant lektie i hvordan god Rioja kan udvikle sig i kælderen over de næste 10 – 15 år.

Vinen kan købes i Vinoble vinkæden for kr. 249,-