Hvorfor drikke Champagne – tja, hvorfor ikke?!

Jeg er blevet kontaktet af Tina Aaslyng Petersen, der er kandidatstuderende på SDU i Odense. Hun er igang med et projekt om et af mine yndlingsemner; Champagne!! Brug venligst et øjeblik på at læse hendes tanker igennem og skriv en lille kommentar i bunden af dette indlæg. Dette indlæg er skrevet af Tina. 

God Champagne
At drikke champagne er som at drikke stjerner.
Det sagde Dom Pérignon engang. Og helt ærligt, hvem kunne ikke liiige tage et glas champagne i ny og næ…?

Jeg er kandidatstuderende, og er ved at skrive speciale om danskernes forbrug af champagne. Jeg tænker her udelukkende på den ”rigtige” champagne, altså den mousserende vin, som kommer fra det franske Champagneområde. I den forbindelse vil jeg gerne høre jeres mening om champagne, og jeres forhold til champagne.

Personligt har jeg det sådan, at selvom jeg kan have truffet et klart valg, inden jeg går ind i en butik, kan jeg ikke undgå at blive fristet og alligevel bruge lang tid foran reolerne med champagneflasker, førend jeg træffer det endelige valg. Er jeg den eneste, der har det sådan, eller er der andre, der har stået i samme situation?

1 – Er der forskel på hvilken champagne I vælger, alt efter med hvem eller hvornår I skal nyde den?

2 – Har I nogen klare krav til en champagne, ligegyldig hvilken en I vælger? Drikker I f.eks. kun champagne fra én bestemt producent, er det kun blanc de blanc der kommer med hjem, eller er der andre præferencer der spiller ind?

3 – Lader I jer guide af vinhandleren, lytter I til andres vurderinger og anbefalinger, eller er I bare startet fra den ene ende af reolen?

4 – Drikker I kun champagne fra Les Grandes Marques eller kun fra små producenter (RM)?

5 – Hvorfor drikker I overhovedet champagne?

Line up inden festen startede
I Danmark har der været en tendens til, at man ofte ikke ville betale mere end højest nødvendigt for en flaske vin. Imidlertid har flere og flere i dag fået øjnene op for, at hvis man vil have den godevin og en ordentlig kvalitet, så koster det penge. Det øgede gastronomiske fokus på produktets kvalitet og den mere eller mindre romantiske tanke om en lille producent, der hver dag passer sine afgrøder i pagt med naturen, er blevet mere fremherskende gennem de seneste 10 – 15 år.

I dag skal vinen have ”x-faktor” eller terroir, altså udtrykke hvor den kommer fra, og afspejle de mennesker der har lavet den. Når man køber en vin, må der gerne følge en historie med. En lille fortælling om producenten eller en bemærkning om, at netop denne vin er en eller anden kendis’ favoritvin. Alligevel har champagne også i dag en særlig status som noget ekstravagant, der normalt nydes til festlige anledninger. Det har altid været mere acceptabelt, at betale lidt mere for champagne end for andre vine – det er trods alt også en rimelig omfattende proces. Måske er prisen også grunden til, at det ikke så ofte er en champagne, der er første valg, når man skal vælge en flaske vin til lørdag aften.

Forleden skulle jeg mødes med en veninde inde hos Le Petit i Torvehallerne. De har fået den geniale idé, at de hver onsdag eftermiddag holder Sparkling Wednesday. Da jeg talte med en af mine andre veninder om, at jeg skulle ind og drikke champagne, spurgte hun straks til anledningen. Som om man ikke ligeså godt kan nyde et glas champagne som et normalt glas rødvin(!).

Champagne i bourgogne glas
Hvordan har I det med et glas champagne i ny og næ, er det noget I kan finde på at nyde, bare fordi I kan, og er der nogle af jer, der kan finde på at åbne en flaske champagne frem for en rød- eller hvidvin lørdag aften?

Vil du vide mere om Champagne? Læs min lille Guide til Champagne!