Wente Chardonnay, med et par år i kælderen – OPDATERET!

Kan vin gemmes, eller smager det bedst lige når det kommer på markedet? Et relativt stort og åbent spørgsmål, som ikke kan besvares så enkelt. Som markedet har udviklet sig, så er en større del af vinene i dag konsumvine og færre har et decideret gemmepotentiale. Et nyligt postulat siger at kun omkring 2 % af al verdens vinproduktion har et seriøst gemmepotentiale ud over 10 års grænsen, målt fra høståret. Det er et tal jeg tror passer meget godt. Ofte kan vi have den fejlopfattelse at alting bliver bedre med et par år i kælderen, det gør det ikke altid. Visse flasker kan have en udvikling som kan tolkes mere eller mindre positivt. Din og min personlige smag vil naturligvis også spille kraftigt ind på hvilken alder vi bedst kan lide vores vin ved.

Det meste gode vin på det danske marked har godt af at ligge i omkring ½ – 1 år inden man drikker det. ”God vin” defineres i denne sammenhæng som vin i et ca. prisleje mellem 80,- og 200,- kr. der har en vis typicitet og klasseniveau. Der er 2 faktorer der spiller ind på dette:

a) Vinen kan være rejsesyg. Det skyldes at vinen er et levende produkt, hvor de enkelte elementer har behov for at falde på plads i flasken. Efter en lang rejse, i de værste tilfælde op til 2 måneder, så tager det lidt tid. Det er min klare erfaring at alle vine bør være rolige efter 2 måneder, de fleste efter 3 uger.

b) Vinen er bare ikke færdiglagret. De fleste vine bliver pushet hurtigt gennem distributionskanalerne, hverken producent, importør eller sælger har mulighed for at gemme vinen til den er optimalt drikkemoden. Derfor kommer den tju-hej-vilde-dyr frem til dig som forbuger. Det er især disse vine der i langt de fleste tilfælde vil have godt af at blive gemt i 1 – 2 år i kælderen. Her mener jeg både oversøiske og især gode vine fra de klassiske områder i Europa. Hurtige eksempler:
2010 Fontodi, Chianti Classico – en glimrende vin på højt niveau allerede nu, men gem den endelig frem til 2020 og du vil have en vin på et absolut højere niveau.

2012 Guy Farge, Gourmandises, Saint Joseph – klasseeksempel på en vin der kun vil blive bedre frem mod sin 10 års fødselsdag.

2012 Peter Lehmann, Shiraz, Barossa Valley – en vin jeg kender fra tidligere og som i den grad udvikler sig smukt I op til 8 – 10 år fra høståret.

2011 Château de Cayx, Cahors – en klassiker fra Prins Henrik, sort vin på Malbec der vinder stort ved op til 10 år i kælderen.

Dette indlæg handler dog om 2 vine hvor det ikke var smart at gemme dem. De nedennævnte 2 vine havde vi stor fornøjelse af i Skjold Burne, da jeg arbejde der. 2008 årgangen var så vidt jeg husker første årgang vi havde hjemme og den smagte forrygende i begge versioner. Den havde alle de elementer som er kendetegnende ved god Californisk Chardonnay; tropisk frugt, fadpræg og cremet struktur, alt sammen serveret i fin balance! Mit bud var at disse vine burde have koncentration og balance nok til at udvikle sig positivt i kælderen – jeg tog fejl!

Chardonnay Wente
2008 Wente, Morning Fog, Chardonnay, Livermore Valley
– hang stadig sammen, omend i en noget tynd tråd. Syren sad bagerst, desværre gemt bagved et lidt bittert fersken bid. Frugten var nu tung og lidt klodset, stadig med klar fokus på tropiske frugter som ananas og varm melon. Fadet spillede ikke længere den store rolle, men manglede nærmere til at underbygge de andre elementer. Denne kunne drikkes og man fik en fornemmelse for hvad der kan ske med Chardonnay der får alder. Denne vin smagte forrygende som ung og leverede virkelig top sammenhæng mellem pris og kvalitet. Køb den ung og nyd den med det samme!

2008 Wente, Riva Ranch, Chardonnay, Arroyo Secco – topvinen, som var faldet helt fra hinanden. Den var knækket helt, syren var væk, fadet stod tørt og stramt og så smagte den af kedelig ananas saft fra dåse. Den høje koncentration og fylde den havde som ung, var forsvundet som dug for solen. En vin der som ung smager stort og flot, men heller ikke kan klare 3 – 4 år i kælderen.

Dette er ikke ment som kritik af de to vine, blot et venligt fingerpeg om at du ikke skal prøve at lagre disse vine. Jeg kan se at begge vine i dag forhandles i Skjold Burne i 2012 årgangen, som sikkert smager ganske fortrinligt.

Jeg havde den samme diskussion med en kunde forleden, der ville gemme en ung Chianti. Kan man det? Jeg synes at Sangiovese skal nydes ungt, mens det har masser af frisk syre og rød frugt. Man kan gemme vinen og vil få en blød og afrundet oplevelse, men uden friskheden. Igen bliver det et spørgsmål vi som forbrugere bedst kan lide den ene, eller den anden stil.